Голова СБУ розповів про спроби створити \”Бессарабську народну республіку\”

Голова СБУ розповів про спроби створити "Бессарабську народну республіку"Глава СБУ Василь Грицак відкрив в Одесі свою першу прозору приймальну
У приміщенні Одеського управління СБУ на вулиці Єврейській, 43 Василь Грицак 10 червня презентував свою громадську приймальню, через яку можна залишати звернення, які безпосередньо надходитимуть до голови СБ України. На своїй прес-конференції він наголосив, що СБУ прагне бути прозорою, відкритою та зрозумілою для українських громадян.
Вибір Одеси як міста відкриття першої в Україні громадської приймальні продиктований складністю суспільно-політичної ситуації в регіоні. Служба безпеки України розраховує отримати від небайдужих громадян інформацію про факти корупції, контрабанди, земельних оборудок. Вкрай важливими для керівництва служби будуть відомості щодо активності російських агентурних мереж, які за завданням кураторів проводять роботу з дестабілізації ситуації в області та пропагують створення чергової фейкової «народної республіки».
Ефективна протидія цим проявам та попередження терористичних актів знаходяться для СБУ на першому місці. Василь Грицак запевнив, що в одеському управлінні працює професійний та чесний колектив, але, як свідчить практика, багато громадян хочуть напряму донести інформацію до керівництва служби. «З сьогоднішнього дня така можливість їм забезпечена», – підкреслив голова СБУ. – Упевнений, що в південному регіоні України багато громадян, які хочуть і можуть нам допомогти. І я покладаю великі очікування саме на звернення до цієї приймальні».
На церемонії відкриття В.Грицак зробив і ряд резонансних заяв. Зокрема він повідомив, що співробітники СБУ припинили діяльність диверсійної групи, яка планувала провести серію терактів в канун відкриття Євро-2016. «З гордістю хочу сказати, що працівники СБУ попередили 15 терористичних актів, які мали статися у Франції. Ми затримали громадянина, який входив до складу таємної організації, що діяла на території Франції. Під час затримання у нього вилучено 125 кілограмів тротилу, 5 автоматів Калашникова, 5400 патронів, більше 10 електродетонаторів, 2 РПГ-7 і 18 снарядів до них. Ви уявляєте, які руйнування могли б настати і кількість людських жертв, якби вони використали таку кількість вибухівки».
Також глава СБУ заявив, що Росія фінансує екстремістську діяльність в Україні. За його словами, деякі політики «другого-третього ешелонів» таємно зустрічаються з представниками колишніх українських політичних еліт, які втекли в Росію і отримують від них і від спецслужб РФ фінансування для дестабілізації ситуації в Україні. Зокрема, він додав, що впродовж минулого року була знешкоджена діяльність 26 диверсійно-розвідувальних груп за межами зони АТО, а цього року в Україні було попереджено більше 10 терактів.
Крім того Грицак відзначив, що оцінює ситуацію в Одеському регіоні як стабільну і висловив упевненість, що туристи можуть спокійно приїжджати сюди.
Говорячи про свою приймальну, він заявив, що вона була створена за допомогою ОБСЄ й інших міжнародних організацій. Її робота допоможе дотриманню прав людини, а також відповідає курсу зближення України з НАТО. Василь Грицак запевнив, що приймальна буде працювати цілодобово і оперативно реагуватиме на всі звернення громадян.
Сергій Горицвіт

peredplata