Арсеній Яценюк вимагає мораторій на стягнення пені, доки держава не погасить заборгованість перед громадянами

Арсеній Яценюк вимагає мораторій на стягнення пені, доки держава не погасить заборгованість перед громадянамиЛідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк зареєстрував законопроект (№ 9715), який з 1 січня 2012 скасовує нарахування пені за несвоєчасне внесення громадянами квартплати. Необхідність ухвалення такого закону Арсеній Яценюк мотивує тим, що станом на 1 грудня 2011 року, відповідно до даних Державного комітету статистики, сума заборгованості з виплати заробітної плати громадянам становила 1 млрд 105 млн гривень.

«Отже, держава ще й досі не виконала взятих на себе зобов’язань по виплаті заробітної плати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню, що було умовою скасування рішення про заборону стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги», – зазначається в пояснювальній записці.

Стягнення пені з громадян відновилося з 1 січня 2011 року. Передбачалося, що до цього часу буде погашено заборгованість держави перед населенням. «Таким чином, прийняття рішення щодо скасування заборони нарахування та стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги виявилося передчасним та жодним чином необґрунтованим», – ідеться в супровідних документах до законопроекту.

При цьому Арсеній Яценюк наголошує, що в 2011 році вартість квартирної плати та плати за комунальні послуги зросли в середньому на 50 %. Водночас мінімальна заробітна плата та пенсія за даний період зросли лише на 6,7 %. Крім того, у багатьох випадках підприємства житлово-комунального господарства надають житлово-комунальні послуги, які не відповідають мінімальним вимогам щодо кількості та якості.

Згідно з законопроектом Арсенія Яценюка, передбачається встановити заборону на нарахування пені в разі несвоєчасного внесення плати за утримання житла та за житлово-комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття). Відповідно до законопроекту, сума несплаченої пені, нарахованої громадянам у 2011 році, має бути списана. При цьому кошти, які були стягнуті з населення у вигляді пені, зараховуватимуться в майбутні платежі за утримання житла та за житлово-комунальні послуги.

Заборона на нарахування пені існуватиме до моменту усунення Кабміном існуючої заборгованості перед громадянами з виплати зарплати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню.

peredplata