Вугілля, угруповання «ЛНР» і Кремль. Нова справа проти Олександра Єфремова

Вугілля, угруповання «ЛНР» і Кремль. Нова справа проти Олександра ЄфремоваГенеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що затриманому екс-керівникові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову запропонують угоду зі слідством задля отримання свідчень про початкові етапи розв’язання агресії Росії проти України. Однак чи буде затриманий екс-регіонал свідчити проти Кремля? Свідчення проти Росії може нашкодити бізнесу його сина – Ігоря Єфремова. ​Першого серпня суд має обрати Єфремову запобіжний захід. ГПУ наполягає на арешті.

Генпрокуратура України затримала екс-керівника фракції Партії регіонів у Верховній Раді попереднього скликання Олександра Єфремова вранці 30 липня в міжнародному аеропорту «Бориспіль». Літак, на якому він збирався покинути країну, прямував до Відня.

Саме в австрійській столиці, як повідомила на своїй сторінці у фейсбуці прес-секретар Генпрокуратури України Лариса Сарган, мешкає син політика, бізнесмен Ігор Єфремов, про якого відомо, що він керує вугільним бізнесом родини Єфремових. Нещодавно він навіть став фігурантом скандального «Панамського архіву», де його було зазначено бенефіціаром офшорної компанії Darcel Trading Limited, яка через російських посередників займається постачанням кам’яного вугілля.

Затримання Єфремова-старшого також так чи інакше пов’язане з вугіллям. Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що колишній голова фракції Партії регіонів підозрюється не тільки у «сепаратистських статтях» (Олександру Єфремову сьогодні інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території України, порушення Конституції, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків, за частиною 3 статті 110 Кримінального кодексу України і вчинення організаційного та іншого сприяння у створенні терористичної організації «ЛНР» за частиною 1 статті 258-3 ККУ), а й в економічному злочині – йдеться про заволодіння майном держпідприємства «Луганськвугілля» шляхом зловживання службовим становищем за частиною 5 статті 191 ККУ.

Зараз шахти, що офіційно належать до ДП «Луганськвугілля», перебувають на окупованій території, яка контролюється угрупованням «ЛНР». Більшість із шахт підприємства, як свідчать джерела Радіо Свобода, після початку збройного конфлікту не працює.

Одним із тих, хто намагається довести причетність Єфремова до створення угруповання «ЛНР» і махінацій з вугіллям, є відомий блогер-розслідувач із Луганська Сергій Іванов. У коментарі Радіо Свобода він заявив, що неодноразово співпрацював зі слідством у справі колишнього впливового регіонала і екс-голови Луганської обласної державної адміністрації.

«У Генпрокуратури з’явилися нові свідки, які, за моїми даними, готові довести у залі суду конкретні факти, що натякають на причетність Єфремова до фінансування «ЛНР», – каже Іванов. – Однак зараз все залежить від рішення Печерського суду, чи задовольнять клопотання ГПУ про двомісячний арешт задля проведення досудового слідства».

Відомо, що одним із цих свідків став колишній народний депутат від Партії регіонів, колишній мешканець Луганська Володимир Ландік, який в ефірі «Громадського ТБ» прямо звинуватив Олександра Єфремова в тому, що він «розкрав Луганську область і віддав її ворогові».

Однак адвокат затриманого Олександр Мельников каже, що попередні свідчення Ландіка проти Єфремова «не витримували ніякої критики», тому він скептично ставиться до нових свідчень, які нібито з’явилися у ГПУ.

«Є враження, що звинувачення написані «на коліні», і виключно тому, що попередня справа (за «розпалювання міжнаціональної ворожнечі» – ред.) фактично почала розвалюватися в судах, – каже адвокат в коментарі Радіо Свобода і заперечує, що відомий екс-регіонал намагався втекти за кордон. – Починаючи з кінця листопада 2015 року, з Олександра Єфремова зняли електронний браслет і всі обмеження, він вже неодноразово подорожував до країн Західної Європи і як добропорядний громадянин завжди повертався в Україну, старанно ходив на всі судові засідання! Зрозумійте, як би ви не ставилися до його політичних вчинків, але він – сумлінна людина, дуже обережна у висловлюваннях, відмінник у житті…»

Однак генеральний прокурор України Юрій Луценко сподівається, що найкращим свідком по цій справі стане сам Олександр Єфремов.

«З моєї точки зору, громадянин Єфремов є дуже цінним свідком, який може дати свідчення про те, як розвивалися події на початковому етапі неоголошеної війни Росії проти України, – заявив Луценко про свої майбутні плани щодо затриманого екс-регіонала. – Я поставлю завдання слідству після ймовірного арешту Єфремова запропонувати йому угоду зі слідством. Це не дозволить йому уникнути відповідальності, я в цьому глибоко переконаний, але якщо громадянин Єфремов дасть свідчення про відомі йому плани керівництва Росії на самому початку розв’язування агресії проти України, про тих, хто перший завозив російських бойовиків на територію Луганська для захоплення приміщення СБУ, а потім обласної адміністрації, про те, хто фінансував… Думаю, що слідство врахує його свідчення. Якщо він думає про своє майбутнє, про майбутнє країни, в якій він виріс, думаю, йому слід піти на таку угоду».

За словами адвоката, Олександра Єфремова зараз утримують у слідчому ізоляторі СБУ, зв’язку з ним поки що немає, як і можливості з’ясувати його думку щодо доказів участі Росії в агресії проти України. Минулого разу, під час судових засідань в лютому 2015 року, колишній керівник парламентської фракції Партії регіонів різко відмовився говорити після такого запитання Радіо Свобода.

– У Вас є відчуття, що ось намагався регіон відстоювати свої особливості, а потім прийшли росіяни і по суті переграли всіх інших?

– Давайте ми закінчимо на цьому коментарі.

– Ви не хочете цього коментувати, так?

– Ви втягуєте мене в ситуацію…

Як би там не було, у найближчі дні Олександр Єфремов може вже вдруге стати найвідомішим у країні арештантом – рішення знов за Печерським судом, як і в лютому 2015 року. Прогнози щодо його подальшої долі і успіху слідства не хочуть робити ані блогер Сергій Іванов, ані адвокат Олександр Мельников.

І все ж таки, навряд чи Олександр Єфремов стане так просто свідчити проти Кремля, як на те сподівається Юрій Луценко.

По-перше, півтора року попередніх судових процесів фактично закінчилися нічим. По-друге, він дійсно, як сказав його адвокат, є людиною «дуже обережною у висловлюваннях», що неодноразово довів Єфремов у найкризовіші дні 2014 року, коли він закликав лише «прислухатися до думки людей Донбасу». До речі, поки що представники угруповання «ЛНР» взагалі ніяк не відреагували на новину про його затримання.

По-третє, свідчення проти Кремля може нашкодити бізнесу його сина Ігоря Єфремова. Бо, як свідчить «Панамський архів», вугільна фірма Darcel Trading Limited має два офіси на пострадянському просторі: один у Луганську, а інший – у Москві.

(Радіо Свобода написала запит Ігорю Єфремову з проханням прокоментувати надані «Панамським архівом» дані, сподіваємося на розлогу відповідь.)

Андрій Діхтяренко

Джерело

peredplata