Політична осінь обіцяє бути спекотною – політологи

Політична осінь обіцяє бути спекотною – політологиВ останні дні серпня в Україні починається новий політичний сезон. Як зазначають експерти, політична осінь обіцяє бути спекотною. Адже опозиція намагатиметься змусити владу піти на дострокові вибори й активізуватиме вуличну активність, а влада натомість намагатиметься втримати свої позиції та не дати опозиції консолідуватись. Однією з особливостей стане протистояння між силовими структурами та подальша політизація цього процесу.

Підвищення комунальних тарифів на тлі складної соціально-економічної ситуації створює сприятливі умови для активізації дій опозиції та її тиску на владу. Очевидно, що опозиція спробує організувати та очолити вуличний протест.

«Спробують опозиційні сили вивести людей на вулицю. Пов’язано це буде із черговим підняттям тарифів. Профспілки вже заявили про готовність брати участь в акціях протесту, починаючи із вересня, причому, не лише в Києві, але і в регіонах. Тому нас очікує доволі жарка осінь. Хто кого переграє – не берусь зараз казати, оскільки достатні ресурси є і у влади, і в опозиції. Певні висновки про те, хто кого переграє, можна буде зробити наприкінці вересня – на початку жовтня», – каже політолог Віталій Кулик.

Держбюджет – як привід для компромісу

Проте організована політичними силами вулична активність часто викликає в суспільстві недовіру. Тож, несподівано великий ефект можуть мати несанкціоновані політиками акції. Утім, опозиційні політики неодмінно спробують ними скористатися.

Політолог Володимир Фесенко наголошує, що саме вулична активність може мати вирішальне значення для подальшого розвитку подій на політичній арені.

«Чи вийде народ на вулиці – ось, від цього і залежатиме, хто переможе: влада чи опозиція», – наголошує він.

Політичне невдоволення влада може нівелювати завдяки ефективній системі надання субсидій, а головне – їй необхідно продемонструвати успіхи: чи то в нормалізації економічної ситуації, чи то в отриманні безвізового режиму або іноземних кредитів та стабілізації гривні. Що ж до нівеляції тиску опозиції, то тут владі може допомогти процес ухвалення державного бюджету на наступний рік.

«Бюджет може стати предметом торгу. Частина опозиції може відмовитися від своїх амбіцій. Це, звичайно, відбуватиметься кулуарно, але ми матимемо витоки інформації про те, що тому дали і тому дали… Очевидно, що деякі позиційні сили зменшать свою активність у критиці влади – чи то Кабміну, чи то президента», – вважає Віталій Кулик

Луценко – ловитиме колишніх, а Ситник – полюватиме на теперішніх?

Експерти сходяться на думці, що однією з головних тем політичного сезону, крім тарифної проблеми, залишатиметься також і боротьба із корупцією. Причому, тут неминуче відбудеться політизація протистояння між старими та новими правоохоронними структурами. Як показує конфлікт між Генпрокуратурою та НАБУ, в основі цього конфлікту, насамперед, боротьба за повноваження.

«Якщо прокуратура чіпатиме людей зі старої системи, представників минулого політичного режиму, то НАБУ спробує когось зачепити із нинішньої влади. Ось це і буде однією з головних інтриг», – припускає Володимир Фесенко.

В разі загострення протистояння між силовиками, президент, який досі мовчить, змушений буде втрутитися в ситуацію, аби процес не став некерованим.

Дмитро Шурхало

Джерело

peredplata