\”Нормандський формат\” і \”Мінські домовленості\” спускають останній дух

"Нормандський формат" і "Мінські домовленості"  спускають останній духНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-І з цим слід миритися, і до цього готуватися. Перше! Повноцінної зустрічі \”Нормандської четвірки\” на полях саміту G20 в китайському місті Ханчжоу, який проходитиме 4-5 вересня не відбудеться. Путін відмовився бачити серед учасників \”Нормандського формату\” Петра Порошенка. Теплилась надія щодо проведення зустрічі по Україні у скорчонему \”Нормандському форматі\” – Путін, Меркель і Олланд. Однак з різних міркувань і не без наполягання Володимира Путіна така можливість також сьогодні вже не розгдлядається.
Тому наразі проробляються можливості переговорів у двосторонььому порядку, по черзі: Путін – Меркель, Путін – Оланд. Дипломати розуміють, що \”Нормандському формату\” за таких обставин настав кінець і навряд, чи можна його буде реанімувати.
А ще в Ханчжоу планується 4-го вересня зустріч Володимира Путіна з Бараком Обамою, під час якої вони обговорять становище в Сирії та Україні.
Деякі дипломати, політологи, соціологи пов\’язують смерть \”Нормандсько формату\” зі стрімким падінням рейтингу Петра Порошенка не лише у світі, але і в Україні. Мовляв, Петро Порошенко значно поступився рейтингу Юлії Тимошенко, регіоналу Бойку і наближається до рейтингу Олега Ляшка.
З таким підходхом не можу погодитись. Безумовно, падіння рейтингу Петра Порошенка у світі, відіграє певну роль у загибелі \”Нормандського формату\” та призупиненні Мінських процесів мирного врегулювання конфлікту, але це не головне. Головне, що Україні та її партнерам слід негайно створити новий переговорний формат і внести суттєві правки та доповнення до Мінських домовленостей. Інакше прогресу у мирному, дипломатичному врегулюванні російсько – українського конфлікту нам не бачити як своїх вух.

peredplata