Пам’ятник жертвам гетто відкриють у Чернівцях

Пам’ятник жертвам гетто відкриють у ЧернівцяхМеморіальний комплекс в пам’ять в’язнів чернівецького гетто
планують відкрити до Дня міста
Ескізний проект меморіального комплексу в пам’ять про євреїв, в’язнів чернівецького гетто 1941 року розглянули в п’ятницю, 10 лютого, на черговому засіданні Консультативної ради з питань охорони історичної спадщини Чернівців.

За підсумками проведеного попередньо архітектурного конкурсу найбільше голові отримав проект цього комплексу авторства Віталія Шелегіна. Саме його і розглядали детальніше учасники засідання Консультативної ради.
Проект В.Шелегіна являє собою архітектурну групу з шести окремо розташованих фігур: центральної у формі єврейського семисвічника (менори) та ще п’ятьох у формі зажурених людських постатей довкола нього.
Така ідея увічнення пам’яті про жертв гетто 1941 р. викликала жваве обговорення серед учасників. Було відзначено, що проект є надзвичайно цікавим та масштабним, але для втілення його в життя ще треба знайти додаткові джерела фінансування. Втім, в цілому проект В.Шелегіна отримав схвальні відгуки Консультативної ради. Не змогли вони дійти згоди лише у визначенні місця встановлення цього комплексу. Запропонована ділянка на розі вулиць Сагайдачного та Шолом-Алейхема загалом видалася архітекторам цілком прийнятною, проте було вирішено ще раз виїхати на місце і продумати детальний план облаштування цієї ділянки та розміщення тут запропонованого меморіального комплексу. Відтак обговорення проекту відклали до наступного засідання.
Відкрити ж нову меморіальну групу в Чернівцях планують вже до цьогорічного Дня міста.

peredplata