Порошенко: Акція \”Безсмертний полк\” – спекуляція на почуттях людей

Порошенко: Акція "Безсмертний полк" – спекуляція на почуттях людейУкраїнці є повноправними учасниками перемоги над нацизмом, хоча Росія намагається приписати лише собі перемогу у Другій світовій війні.
Про це заявив президент Петро Порошенко на церемонії принесення військової присяги новобранцям президентського полку та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України, привітавши з Днем перемоги.

\”Ми, українці, є повноправними учасниками перемоги над нацизмом. Гіркі спогади про ті роки не полишають нас, дбайливо передаються з покоління у покоління. Свято це є і буде, але ми більше не станемо відзначати його за московським сценарієм\”, – сказав він.
Президент наголосив, що та війна мала планетарний характер.
\”Звичайно, народи колишнього Радянського Союзу воювали разом. Але при всьому цьому війна мала і свій окремий, український вимір, який для нас, беззаперечно, – головний. Його не можна описати лише двома фарбами, чорною та білою, а інших в радянській та російської палітрі – неначе й нема\”, – додав Порошенко.
\”Ми категорично відкидаємо спроби Москви використовувати перемогу над нацизмом в Другій світовій війні для задоволення її реваншистських, імперських та експансіоністських потреб\”, – заявив він.
За його словами, \”Друга світова війна закінчилася 72 роки тому, а Кремль все ще поривається командувати Україною, неначе чотирма українськими фронтами 40-х років минулого століття\”.
\”Сьогодні у Москві під час акції \”Безсмертний полк\” пообіцяли нести портрети російських бойовиків, яких послали на Донбас вбивати українців; які з мечем до нас прийшли, а тому від меча і загинули. От це і є справжній символ так званої дружби, \”дружби\” у великих і лукавих лапках\”, – сказав президент України.
\”Акція \”Безсмертний полк\” – взірець витонченої політичної спекуляції на почуттях людей. Хотілося б, щоб це почули ті українці, які повірили в щирість її організаторів. Адже в Москві придумали її насправді не для того, щоб вшанувати пам’ять захисників… а для того, щоб російській експансії в сусідні країни допомагали не лише живі\”, – переконаний він.

Порошенко також процитував слова Маргарет Тетчер: \”Війни стаються, коли агресор відчуває, що може досягти своїх цілей за прийнятну ціну\”.
\”Так було в Україні, коли 2014 року Росія знала, що у нас на той момент нема армії. Але такого вже не може бути в 2017-му, бо Росія відчула, що армія в України є! І \”прийнятної ціни\” для агресора вже бути не може. Ми наростили м’язи і стали сильнішими\”, – заявив він.
За словами Порошенка, перемогти, обороняючи свій європейський вибір, – це святий обов’язок перед загиблими українськими воїнами та прийдешніми поколіннями.

Олена Рощенко, УП

peredplata