На Буковині говорили про виборчі округи: Садгірський район хочуть віддати бессарабцям

Сьогодні відбулись публічні консультації щодо процедури визначення кількості меж виборчих округів в Чернівецькій області. Організатори заходу (Громадський консорціум виборчих ініціатив) наголосили, що питання округів є дуже важливим для результатів волевиявлення українців. Адже завдяки \”потрібній \” нарізці округів, можна маніпулювати кількістю мандатів.

На заході присутні представники політичних сил Буковини наголосили на небезпеці можливості розділення та зхмін традиційних меж округу м.Чернівці. Адже є перестороги, що його частину – Садгірський район віддадуть до округу, в котрий входять Заставнівський, Кельменецький, Хотинський та Сокирянський райони. Проти такої ініціативи виступили місцеві фронтовики на чолі з Максимом Бурбаком.

Також обговорили пропозицію народного депутата від партії регіонів Івана Попеску створити національний округ – округ, де більшість становить румуномовне населення. Тобто, об\”єднати Сторожинецький район (раніше він був розділений між двома округами) і злити його з округом, куди входить Глибоцький, Герцаївський та Новоселицький райони.

Загалом ж до 10 квітня ЦВК має визначитись з кількістю округів, а в травні – з їхніми межами.

ДОВІДКА

До Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив входять Лабораторія законодавчих ініціатив, Український незалежний центр політичних досліджень, Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України. Захід відбувається за підтримки IFES. Нещодавно Громадський консорціум виступив із Заявою, в якій наголосив, що діючий новий Закон «Про вибори народних депутатів України» містить низку прогалин у частині територіальної організації виборів. Громадські організації вважають, що результати таких консультацій мають бути взяті до уваги ЦВК при прийнятті кінцевих рішень. Адже від того, яким чином буде утворено округи на майбутніх виборах, не в останню чергу залежатиме оцінка цих виборів в Україні міжнародною спільнотою, їх визнання суспільством та учасниками виборчої кампанії.

peredplata