Арсеній Яценюк про конфлікт з Порошенком і нову Конституцію

Арсеній Яценюк про конфлікт з Порошенком і нову Конституцію

Арсеній Яценюк в інтерв’ю ФОКУС: \”Від однієї людини не може залежати доля країни. Має бути президент – як глава держави, гарант української Конституції і національний арбітр. Обраний на прямих національних виборах. Але в нього має бути чітка сфера відповідальності. В першу чергу – це відповідь на сьогоднішній виклик Україні: національна безпека, оборона, відновлення територіальної цілісності держави. Глава держави не повинен займатися держкомпаніями, енергетикою, антимонопольним законодавством тощо. Він має усвідомлювати: парламент – не підрозділ адміністрації президента, а уряд – не її господарське управління.

Тому Україні потрібна чітка стратегія управління політичною, економічною, соціальною системою країни.

Потрібна нова Конституція.

Мета цих змін – щоб люди чітко знали, хто за що в країні відповідає, і що буває, коли людина не виконує свої конституційні повноваження. Якщо це президент – є механізм імпічменту. Якщо уряд – механізм відставки. Якщо парламент – механізм дострокових виборів. Жодна політична фігура не має права отримати повну монополію на владу в країні. Кожна монополія завершувалася в Україні революцією.

Двічі українську Конституцію змінювали внаслідок революцій. Так було в 2004-му, так було в 2014 році. Революції відбувалися через недосконалість системи державної влади, через тяжіння до авторитаризму, узурпації і через несправедливість. Може, цього разу без революції Конституцію поміняємо, наведемо порядок в системі державного управління?

Є два шляхи реалізації цих змін. Перший – приведення законодавства України у відповідність до чинної Конституції. В нас підготовлені зміни в два кодекси та 45 законів. Другий і найбільш правильний – президентові очолити процес комплексних змін до Конституції, публічно і політично взяти на себе лідерство\”

peredplata