Учасники гайдамацького маршу у Чернівцях збирали кошти на політв’язнів

Учасники гайдамацького маршу у Чернівцях збирали кошти на політв’язнівВулицями Чернівців 21 квітня пройшлися учасники маршу, присвяченого початку Коліївщини. Вони ішли від стадіону «Буковина» до Центральної площі, несучи червоно-чорні прапори та вигукуючи при цьому «Слава Україні!»

Мета – вшанувати героїв Коліївщини, а також «нагадати сьогоднішній шляхті, чим закінчили їхні попередники».

Учасники маршу – молодь не лише з Чернівців, а й зі Львова, Києва, Полтави. Вони стверджують, що не належать до жодних організацій та політичний партій, а є просто націоналістами.

Із собою учасники несли благодійну скриньку з написом «гроші на політв’язнів». До скриньки будь-хто міг вкинути кошти, які організатори маршу планують передати сім’ям політв’язнів. Проте зібрати вдалося «аж» 50 гривень.

– На Україні сьогодні дуже багато політв’язнів, їхнім сім’ям дуже важко, – каже один із організаторів маршу 33-річний Сергій (свого прізвища чоловік назвати не захотів). – На жаль, люди пасивні, особливо молодь, а ще не довіряють нікому. Тому й вкинули так мало грошей. Та нічого, ми докладемо власні кошти і обов’язково віддамо їх родині якогось політв’язня. На вулицях на нас реагували по-різному. В основному підходили старші люди, розпитували, що відбувається. А молодь – на диво аполітична, байдужа. І це прикро, адже саме їй будувати майбутнє держави.

Довідка

1768 року загони гайдамаків під проводом Івана Гонти і Максима Залізняка виступили проти кріпосницького і національного гніту українського народу. Ця подія увійшла до історії під назвою Коліївщина.

Джерело

peredplata