У Дніпропетровську пролунала серія вибухів, десятки постраждалих + ОНОВЛЕНО. Версія СБУ+ ВІДЕО

У Дніпропетровську пролунала серія вибухів, десятки постраждалих + ОНОВЛЕНО. Версія СБУ+  ВІДЕООдразу чотири вибухи прогриміли в Дніпропетровську. Достеменна кількість потерпілих поки що невідома, але Міністерство надзвичайних ситуацій заявляє про 27 травмованих під час вибухів невідомих предметів, які сталися в громадських місцях у центрі Дніпропетровська. 25 постраждалих госпіталізовано, 12 осіб госпіталізовано в стані середньої тяжкості, одному з них вже проводять операцію з ампутації руки.

Спочатку внаслідок першого вибуху в сміттєвому баку поруч із зупинкою \”Оперний театр\” у центрі Дніпропетровська постраждали 5 людей. Вибух стався в момент, коли до зупинки під\’їхав трамвай з великою кількістю людей, передає \”Інтерфакс-Україна\”. У міліції підтвердили, що причиною вибуху був вибуховий пристрій.

У результаті вибуху постраждало кілька людей: одну жінку затисло в машині вибуховою хвилею, \”швидка\” надала допомогу ще двом жінкам і одному чоловікові.

У трамвая, який був на зупинці, вибухом вибило шибки. Осколками зачепило людей і автомобілі, які саме проїжджали повз. Рух трамваїв припинили, територію оточено.

На місці працюють оперативні служби МНС і МВС. Постраждалі госпіталізовані в лікарні міста, трьох – у тяжкому стані. У той же час, за даними правоохоронців, усі постраждалі легко поранені і госпіталізовані в лікарню ім.Мечнікова.

Через 40 хвилин після вибуху біля Оперного театру в Дніпропетровську пролунав другий вибух у районі залізничного вокзалу. Туди попрямували міліція і карети швидкої допомоги, які раніше прибули до місця першого вибуху.

Як повідомили очевидці, вибух стався біля урни, встановленої на Привокзальній площі. У міліції підтвердили, що тут також спрацювала бомба.

Внаслідок другого вибуху в Дніпропетровську постраждали 7 людей, повідомляє прес-служба МНС. Вибух невідомого предмета в урні для сміття стався о 12.20 біля кінотеатру \”Родина\”, зазначено в повідомленні. За попередньою інформацією, 7 осіб поранено. У людей осколкові поранення рук, ніг, численні порізи. Двох важких відвезла \”швидка\”.

Незабаром стало відомо і про третій вибух. Він пролунав неподалік парку Глоби. За даними ЗМІ постраждала жінка, її госпіталізували з пораненням руки.

Четвертий вибух прогримів на проспекті Карла Маркса біля Оперного театру, також на трамвайній зупинці. В результаті 4-го вибуху ніхто не постраждав. Місце події оточене співробітниками МВС.

До Дніпропетровська терміново вирушив глава МВС України Віталій Захарченко. \”Я зараз вилітаю на місце події з тим, щоб розібратися з ситуацією, я приїду, на місці розберуся\”, – заявив він і спішно покинув засідання уряду, де дізнався про те, що трапилося.

Прокурор Дніпропетровської області порушив кримінальну справу у зв\’язку з вибухами в місті за ч.2 ст.258 Кримінального кодексу України (терористичний акт), повідомив керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко.

До Дніпропетровська також терміново відбули заступник генерального прокурора Віктор Войцишен та перший заступник голови Служби безпеки України Петро Шатковський.

Зазначимо, що минулої осені в Дніпропетровську також стався вибух. Тоді біля ЦУМу спрацював вибуховий пристрій, закладений у бетонну урну. При цьому загинув фіндиректор однієї будівельних компаній міста. Правоохоронці офіційно визнали це НП терактом.

Центр Дніпропетровська перекрито. Ходять чутки, що вибухів було вісім
Співробітники Головного управління Міністерства внутрішніх справ в Дніпропетровській області перекрили центральний проспект ім. К. Маркса через серію вибухів, що прогриміли в місті. Про це повідомив начальник прес-служби ГУ МВС Олексій Щербатов, передають \”Українські новини\”.

За його словами, задіяні всі силові відомства міста, в тому числі прокуратури, Міністерства надзвичайних ситуацій і Служби безпеки України. \”Зараз перевіряються всі урни по проспекту Карла Маркса\”, – сказав він.

Щербатов уточнив, що проспект закритий для руху автотранспорту, а в місцях, де сталися вибухи, і для пішоходів.

У центрі міста утруднений мобільний зв\’язок. Це може бути пов\’язано з великим напливом дзвінків городян, які цікавляться здоров\’ям своїх родичів. За іншою інформацією, мобільний зв\’язок може блокуватися силовими структурами, щоб запобігти надсиланню сигналу на вибухові пристрої.

В даний час карети швидкої допомоги розставлені по всьому місту: біля місць скупчення народу, навчальних закладів. Викладачі вишів попередили студентів про запобіжні заходи. У місті напружена обстановка.

Серед городян ширяться чутки про те, що вибухів було більше, ніж чотири, але офіційно цю інформацію ніхто не підтверджує. Як пишуть блогери в Twitter, взагалі планувалося 9 вибухів.

У Дніпропетровську місцеві жителі кажуть, що в даний момент у місті сталося вже 10 вибухів. Як повідомив \”Коментарям\” мешканець Дніпропетровська, в місті ходять чутки про те, що на даний момент вже сталося 10 вибухів. У той же час користувачі соціальних мереж пишуть, що є загиблі.

Серед постраждалих від вибухів є діти
Внаслідок вибухів у центрі Дніпропетровська, за попередніми даними, постраждали 27 людей, повідомили в прес-службі МНС. При цьому в міністерстві уточнили, що 25 з них госпіталізовані.

Згодом прес-служба МНС уточнила, що в результаті першого вибуху поруч з трамвайною зупинкою \”Оперний театр\” у центрі міста близько 11.50 постраждали 13 осіб, яких з травмами різного ступеня тяжкості доставили в лікарню.

Під час 2-го вибуху, що пролунав на ул.Столярова біля кінотеатру \”Родина\” і монтажного технікуму о 12.30, поранень зазнали 11 людей, \”з них 9 дітей\”.

В результати 3-го вибуху, що пролунав о 12.45 у парку ім.Лазаря Глоби, отримала поранення 1 особа, зазначають в МНС.

Щодо 4-го вибуху в МНС, як і раніше, заявляють, що з\’ясовують його обставини та наявність потерпілих. Вибух стався в районі Оперного театру в центрі міста близько 13.00 – поруч з місцем 1-го вибуху.

Також серед постраждалих унаслідок вибуху в Дніпропетровську – 10 підлітків, повідомило джерело в одній із міських лікарень.

За його словами, ці підлітки – учні монтажного технікуму, біля якого стався третій вибух.

Одна з постраждалих перебуває у важкому стані з рваними ранами обличчя.

Янукович задіє найкращих сищиків і забезпечить \”гідну відповідь\”. Азаров теж роздав вказівки
Президент України Віктор Янукович називає черговим викликом для всієї країни вибухи, що пролунали в Дніпропетровську.

\”Я знаю те, що знаєте ви. Я встиг переговорити з головою СБУ, міністром внутрішніх справ. Поки що іншої інформації немає. Ми знаємо, що є постраждалі, розуміємо, що це для нас черговий виклик, для всієї країни\”, – сказав він журналістам в Армянську (АРК).

За словами президента, для розслідування вибуху \”будуть задіяні найкращі сищики\”. \”Ми подумаємо, як відповісти достойно\”, – додав глава держави.

Крім того, прем\’єр-міністр України Микола Азаров доручив головам Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України забезпечити безпеку людей в Дніпропетровську, де сталася серія вибухів.

Як повідомив прес-секретар прем\’єра Віталій Лук\’яненко, це питання обговорювалося на розширеному засіданні уряду в п\’ятницю, після чого було прийнято рішення про терміновий виліт міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка на місце події.

Крім того, на місці працюють робочі групи МВС і СБУ. \”Оперативна група ГУ МВС проводить слідчі дії\”, – сказав Лук\’яненко.

Голова Дніпропетровської обладміністрації Олександр Вілкул терміново повертається до Дніпропетровська з Києва, де був на розширеному засіданні Кабінету міністрів.

До Дніпропетровська ввели важку військову техніку. Експерти кажуть що вибухи повинні були налякати, а не пошкодити
До Дніпропетровська ввели важку військову техніку. Про це повідомляє \”Комсомольська правда\” в Україні\”.

Кілька хвилин тому в центрі Дніпропетровська з\’явилися три БТР із співробітниками Беркут. Ще дві бронемашини рухаються в центр зі спальних районів міста.

На бронемашинах сидять озброєні міліціонери з автоматами Калашникова. Куди і з якою метою направляється важка техніка поки не відомо.

Вибухи в центрі Дніпропетровська в п\’ятницю, найімовірніше, були викликані пристроями безоболонкового типу.

До такого висновку діййшли експерти в області безпеки, опитані агенцією \”Інтерфакс\”.

На їхню думку, характер ушкоджень, отриманих людьми в результаті вибухів, дозволяє судити про те, що вибухові пристрої не були начинені вражаючими елементами, а травми отримані, найімовірніше, осколками сміттєвих урн і інших предметів.

Експерти поки не встановили точний тип і потужність вибухових пристроїв

Про це повідомляє newsru.ua.

Наразі ж, як повідомляє ТСН, Служба безпеки України розглядає 6 версій теракту в Дніпропетровську. Як повідомив керівник СБУ Ігор Калінін, за однією з версій теракти пов\’язані з вибухом урни в центрі Дніпропетровська в листопаді 2011 року, внаслідок якого загинув чоловік.

Калінін наголосив, що характер вибуху, місце встановлення вибухових пристроїв, використання урни як предмет ураження наштовхує на розгляд саме такої версії.

Водночас голова СБУ повідомив, що після вибуху в листопаді ніхто не був затриманий.

\”Була створена картинка ймовірного злочинця й розклеєна у всіх магазинах і супермаркетах, але ймовірний злочинець не був затриманий\”, – сказав він.

Калінін також повідомив, що слідство у попередній справі в листопаді було ускладнено тим, що через високу температуру вибуху не було виявлено жодного прямого доказу як, наприклад, ДНК або відбитки пальців, що допомогло б ідентифікувати особу.

Також він зазначив, що ніхто не взяв відповідальності за ці вибухи, жодних погроз про вибухи СБУ не отримувало. Інші версії Калінін не озвучив.

Світлина

peredplata