Чи слід нам очікувати створення Закарпатської Народної Республіки

На тлі суттєвого загострення міждержавних відносин між Україною та Угорщиною 24 жовтня 2018 року у Варшаві відбулась зустріч Павла Клімкіна з угорським колегою Петером Сіярто. Спілкування проходило під час міжнародної конференції з політики та безпеки. Після обговорення питань українсько-угорських відносин угорський міністр озвучив свою пропозицію щодо зниження градусу напруги між двома країнами. Він запропонував підписати договір про захист нацменшин. Відповідно до вказаної угоди нашим державам необхідно відійти від політики асиміляції етнічних меншин, гарантувати використання етнічними угорцями Закарпаття рідної мови, культури, віросповідання, освіти та адміністрування. В якості гарантій намірів щодо покращення міждержавних відносин Петер Сіярто повідомив, що Будапешт готовий активувати кредитну лінію на 50 мільйонів доларів США для фінансування ремонту автомобільних доріг на Закарпатті. Крім того, готовий й надалі оздоровлювати на курорті озера Веленце дитячі групи з сімей, які постраждали від війни на сході України. Також пропонується надавати щорічно студентам з України близько 100 стипендій для навчання в Угорщині.

«Вилка» – шаховий термін, який означає позицію, в котрій декілька  фігур одного гравця знаходяться під боєм фігури іншого гравця. Ось, що насправді запропонував Петер Сіярто. Погодитися і підписати такий договір – визнати, що етнічні угорці у нас справді були беззахисними перед утисками української влади. Відмовитися – створити привід для чергового нападу угорців на Україну, мовляв, «ми пропонуємо варіанти для вирішення проблеми, а ви ігноруєте будь-які наші пропозиції». І це так само буде де-факто визнання нашою країною, як мінімум упередженого, а як максимум «дискримінаційного ставлення» до угорської нацменшини.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вважає, що проблема утисків етнічних угорців є надуманою. Кількість представників вказаної меншини складає приблизно 0,03 % населення України. Проживають вони переважно у Береговському районі Закарпатської області. «Всі ці розмови про антиукраїнські або антиугорські настрої є «вкидом» російських спецслужб», – заявив очільник Закарпаття. «Що б тут не було – тут другого Криму не буде. Все, що Росія задумувала, вона все програла. Так зване питання «русинів», подивіться, де воно?», – розповів Геннадій Москаль в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку багатьох експертів загострення ситуації на Закарпатті вигідне, перш за все Кремлю. Зазначена проблема стає все більш актуальною напередодні президентських виборів у березні 2019 року. В цілому, експертне середовище схиляється до того, що створюються передумови для оголошення федералізації України. Закарпаття розглядається в якості чергового осередку нестабільності з автономістськими настроями. Знову ж таки, більшість місцевих жителів «бунтівних регіонів» в цілому висловлюються про Україну як першу Батьківщину. Тут вони народилися, одружилися, створили сім’ї, мають бізнес. Інша справа, що приблизно 55% мешканців Береговського та інших районів Закарпаття отримали угорські паспорти і постійно або впродовж тривалого часу працюють у сусідній Угорщині й інших країнах ЄС. Але, з цих відсотків мають паспорти не тільки етнічні угорці. Їх власниками є також й українці та інші етнічні спільноти. Не коректно говорити, що Угорщина паспортизує виключно своїх співвітчизників. Тобто, не кожний власник угорського паспорта є насправді етнічним угорцем, котрий «ностальгує» за дідівською батьківщиною. І це правда, тому що не кожний власник, наприклад, румунського паспорта на Буковині має румунське походження. Скільки це вартує, ми також знаємо.

Отже, сміливо можна стверджувати, що теперішнє загострення ситуації в українсько-угорських відносинах є частиною гібридної війни Росії проти нашої країни. Кінцевою метою всіх нападів з боку Угорщини являється створення інформаційного фону про, нібито, бажання українських угорців відстояти свої права. На прикладі Л/ДНР, заявити про створення власної автономної республіки, можливо під назвою Закарпатська Народна Республіка. Вказане, в свою чергу, дасть підстави росіянам знову вбивати в голови міжнародної спільноти тезу про необхідність створення конфедеративної України, посилаючись на наявні «чисельні» автономні територіальні утворення.

Володимир Лісовський

peredplata