Президентський рейтинг Яценюка і партійний “Народного фронту” в Чернівецькій області такий самий, як у мера Львова Садового і “Самопомочі”

У Чернівецькій області лідером президентського рейтингу є Юлія Тимошенко, за яку готові проголосувати 21,1% осіб, які визначились і братимуть участь у виборах.

Такі дані дослідження оприлюднила соціологічна група “Рейтинг” у середу, 19 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переважна більшість буковинців (80%) вважають себе однозначно або скоріше щасливими людьми

Зазначається, що за чинного президента Петра Порошенка на Буковині готові проголосувати 11,9% опитаних.

Водночас представника опозиційної платформи “За життя” Юрія Бойка готові підтримати 10,7% буковинців. Трохи менший рейтинг – 10,5% – має відомий шоумен Володимир Зеленський.

За Анатолія Гриценка на пост президента готові проголосувати 8,8% буковинців. А за нардепа Олега Ляшка – 8,2%.

Інші ймовірні кандидати в президенти мають такі показники: Олександр Шевченко – 7,3%, Святослав Вакарчук – 6,2%, Андрій Садовий та Арсеній Яценюк – по 4,1% відповідно.

Зазначається, що рейтинг інших кандидатів – менше трьох відсотків.

Окрім того, 16,6% жителів області не визначилися з вибором кандидата.

Разом з тим, 17,7% опитаних мешканців області вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі зросла майже вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнений кожен десятий, що понад як в півтора рази менше показника минулого року (17%). Ю.Бойка та В.Зеленського в якості переможців бачать по 6% респондентів. В позитивний результат інших кандидатів вірять менше 5% опитаних. Найбільшу впевненість у своїх фаворитах демонструють прихильники Ю.Тимошенко, П.Порошенка та Ю.Бойка.

Антирейтинг очолює Порошенко. За нього не проголосували б у жодному випадку майже 44% опитаних. 

  • У рейтингу партій лідирує Батьківщина, яку підтримують 22,4% тих, хто визначився та візьме участь у виборах. За партію «Слуга народу» готові віддати свої голоси 12,2%, БПП Солідарність та Опозиційний блок – по 11%, Громадянську позицію та Радикальну партію – 8,9% та 8,3% відповідно, УКРОП – 6,5%,  Народний Фронт та Самопоміч – по 4,8%. Рейтинг інших партій – менше 3%. Водночас, майже 19% мешканців області не визначилися з вибором партії, кожен десятий – не має наміру голосувати.
  • Орієнтація кандидата на тіснішу співпрацю з Європейським Союзом (84%) – мотив, який має найбільш визначальний вплив на президентський вибір респондентів. Для двох третин значущою є соціально-економічна програма кандидата, тоді як для 29%, навпаки, більш важливими є його ідеологічні погляди. Для 60% важливі особисті лідерські якості кандидата та його орієнтація на вирішення загальнодержавних проблем, тоді як для 31-35% більш важливими виступають наявність у кандидата сильної команди та орієнтація на вирішенні як проблем країни, так і регіону. 55% орієнтуються на спроможність кандидата забезпечити радикальні зміни у країні, тоді як 40% зазначили, що їм важливіше підтримання стабільності. 57% обирають виходячи з досвіду кандидата у державній політиці, тоді як 35%, навпаки, імпонує належність обранця до генерації «нових» політиків.
  • Більш як третина опитаних очікує, що ситуація в Україні в результаті  майбутніх виборів президента покращиться. Така сама кількість вважає, що ситуація не зміниться,тоді як кожен десятий стверджує, що вона лише погіршиться, ще кожен п’ятий – вагається із відповіддю. Позитивних змін більше за інших очікують прихильники Ю.Тимошенко, В.Зеленського та П.Порошенка. Відносно менше позитивних змін очікують респонденти, які не визначились з вибором або не мають намірів голосувати. Більш того, понад 40% останніх очікують на погіршення ситуації в результаті виборів.
  • На думку респондентів, ймовірність фальсифікацій на виборах президента на загальноукраїнському рівні (50%) вища, ніж на місцевому (35-40%). Ще 27-32% допускають незначні фальсифікації на всіх рівнях.
  • Кожен десятий опитаний позитивно ставиться до ситуації, коли під час виборів деякі політики матеріально допомагають виборцям. Майже 20% займають нейтральну позицію у цьому питанні. З іншого боку дві третини виступають проти такого виду агітації. Дещо більш прихильно до роздачі допомоги кандидатами ставляться представники найстаршої вікової групи.

Дослідження проводилося соціологічною групою “Рейтинг” у рамках проекту “Портрети регіонів” з 16 листопада по 5 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, здійсненому за методом особистого інтерв’ю, взяло участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової й гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

peredplata