Вибори – 2012: Досьє Миколи Романюка

Вибори – 2012: Досьє Миколи Романюка«Коментарі» в межах проекту «Вибори-2012» презентують досьє потенційних кандидатів в народні депутати України по мажоритарним округам

Романюк Микола Прокопович

Лідер старих буковинських «регіоналів», який довго і наполегливо йшов до вершини своєї кар`єри – депутата Верховної Ради України. Для того, щоб цієї осені нинішня посада не стала останньою у його політичній біографії, він готовий піти всупереч офіційній лінії партії.

Романюк Микола Прокопович народився 5 червня 1952 року в с. Тисовець Сторожинецького району Чернівецької області.

Трудову кар`єру розпочав у 1975 році на Чернівецькому виробничому об`єднанні «Електронмаш», де з 1985 року був заступником генерального директора з капітального будівництва.

У 1993 – очолив Чернівецьке представництво Донецького акціонерного товариства «Норд» (з продажу і обслуговування холодильної техніки), яке 1996 року було реорганізовано у ТОВ ВТП «Норд-Сервіс».

Політична діяльність

Микола Романюк у 1998 році брав участь у виборах міського голови Чернівців та набрав близько 30%, поступившись Федоруку (за його словами, документального підтвердження знайти не вдалося). В 2000 році він очолив обласну організацію Партії регіонів. Безавторитетна в області партія усе ж час від часу, в залежності від загальноукраїнської кон`юнктури, приносила Миколі Прокоповичу свої дивіденди.

За першого прем`єрства Януковича у 2003 році Романюку вдається стати заступником голови ОДА, а за другого – в 2006-му – народним депутатом України, зайшовши в Раду 5 скликання за списком Партії регіонів, з порядковим номером у списку 148.

Щоправда, та рада проіснувала недовго і була розпущена. А далі у керівництва Партії регіонів з`явилися в області нові фаворити і позиції Романюка стали поступово втрачатися. Уже на наступних виборах його номер у списку був 207. І лише масовий перехід регіоналів у КМ та на інші державні посади дозволив Миколі Прокоповичу у 2010 році вдруге сісти у депутатське крісло.

Власне, ця посада стала відкупним Романюку за Чернівецьку організацію ПР, адже з цього часу його вплив на область зменшувався, а реальне партійне керівництво перейшло до «нових регіоналів».

Бізнес

До останнього часу сім`я Миколи Романюка володіла фірмою ТОВ ВТП «Норд-Сервіс», яка представляє на Буковині групу компаній «Норд».


Скандали

До останнього періоду Микола Романюк вважався політиком, який не робить гучних заяв та не розгортає широкої публічної діяльності. Однак, у березні 2012 на веб-конференції зробив кілька сенсаційних заяв. Зокрема про те, що він вважає нинішнє керівництво ПР в області неефективним, був проти прийому в партію Георгія Галиця – першого заступника губернатора Михайла Папієва та був би кращим мером, ніж ставленик «регіоналів» Михайлішин. Публічно лише в.о. мера вступив в полеміку з нардепом, відповівши йому у дусі, що «а Романюк займається відписками».

Цитати

Про Галиця:

«Ніколи не підтримував і не буду підтримувати рішення по прийому Галиця у Партію регіонів. Оцінку діяльності Галиця повинна давати обласна партійна організація і самі буковинці».

Критика призначень голів райдержадміністрацій:

«Щодо Загарюка (голова Глибоцької РДА), то на мій погляд, це глибоко аморальна людина, яку я ні за яких обставин не призначив би головою РДА».

Нардеп вважає, що зараз у ПР стало багато пристосуванців:

«Козли «стройними рядами» почали вступати у Партію регіонів – це пристосуванці, які готові задля власного зиску працювати з любою владою!» – відреагував Романюк, коли його спитали, чи покінчила партія з «козлами, которые мешают нам жить». Він відтвердив, що у ПР «є випадкові люди, які встигли у свій час зорієнтуватися і переметнутися у «вигідний потяг».

фото МБ

«Чернівці. Коментарі»

peredplata