День Соборності України – 100 років державності та об’єднання українського народу

22 січня 2019 року Україна святкує День Соборності України. День соборності – свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. – прийняттяIV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. Про це повідомляє Галина Пшеничко, головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

Нагадаємо, у грудні 2011 року тодішній президент Віктор Янукович скасував День Свободи 22 листопада і День Соборності 22 січня, натомість заснувавши День соборності і свободи 22 січня.

Проте 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено. Чинний Президент України заснував День Гідності і Свободи 21 листопада і повернув 22 січня святкування Дня Соборності України.

У День Соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга» як символу духовної єдності людей східних і західних земель України. В Україні найбільший «живий ланцюг» («Українська хвиля») відбувся у неділю 21 січня 1990 року, коли мільйони людей взялися за руки, з’єднавши Івано-Франківськ (через Львів) і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР.Він був одним із наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності Україною.

 

 

 

peredplata