Олег Тягнибок: Важливо, щоби в парламенті ми були не опозицією, а більшістю

Олег Тягнибок: Важливо, щоби в парламенті ми були не опозицією, а більшістю \”Для \”Свободи\” дуже важлива координація діяльності в рамках КОД. І важливо, аби у Верховній Раді ми не були в опозиції, а утворили більшість з нашими партнерами – об\’єднанням \”За Батьківщину\”. Адже ворог у нас один – це режим Януковича\”. Про це голова Всеукраїнського об\’єднання \”Свобода\” Олег Тягнибок повідомив 27 травня 2012 року, спілкуючись із буковинськими журналістами під час візиту до Чернівців.

\”Сьогоднішніми нашими партнерами по Комітету опору диктатурі є 10 політичних партій, які будучи різними ідеологічно, координують свої дії й усвідомлюють: нас об\’єднує бажання й розуміння, що разом треба побороти режим Януковича й змінити систему влади в українській державі\”, – сказав Олег Тягнибок.

Він повідомив, що з партнерами, які представлені в об\’єднанні під назвою \”За Батьківщину\” тривають найтісніші перемовини. Зараз визначається спільний найкращий формат участі у виборах за партійними списками. Швидше за все, що це буде участь у виборах двома колонами.

\”До речі, соціологія показує, що якщо будуть дві колони з опозиційного табору – одна ліберальна, а одна – націоналістична, сумарно ми можемо набрати більше голосів ніж Партія регіонів і комуністи. Якщо з цих двох колон створити одну, то соціологія показує, що це буде мінус сім відсотків голосів. Близько 40% виборців ВО \”Свобода\” просто відмовляться йти на вибори, якщо це буде одна колона. Але так само близько 15% виборців, які голосують за \”За Батьківщину\” не хочуть у спільних списках бачити будь-кого зі \”Свободи\”\”, – зазначив голова Всеукраїнського об\’єднання \”Свобода\”.

За словами Олега Тягнибока, найбільш оптимальним зараз є те, що опозиційні сили й роблять: дві колони, договір про взаємне непоборювання, координація спільних дій. \”У нас будуть спільні спостерігачі, спільні члени комісій, наші юристи разом боротимуться, щоб унеможливити фальсифікації. І звісно, якщо буде потреба, ми спільно закликатимемо вийти людей на вулиці, якщо влада використовуватиме силовий сценарій на виборах.

Для нас важливо не просто об\’єднуватися заради об\’єднання. Для нас зараз головне завдання – отримати більшу кількість депутатів у парламенті\”, – повідомив Олег Тягнибок.

Щодо мажоритарних округів Олег Тягнибок повідомив, що створено робочу групу, яка працює над тим, аби визначити усіх кандидатів по 225 мажоритарних округах: \”Я можу сказати, що перемовини йдуть не так легко, звісно є купа питань і по областях, і по особистостях. Але ці перемовини перебувають на вирішальній стадії. Звісно, доводиться поступитися чимось. Наприклад \”Свобода\”, яка має реальну силу й підтримку в галицьких областях, заради спільної перемоги віддає частину округів нашим партнерам. Аналогічно ми отримуємо округи в центрі на сході України. Через отаке взаєморозуміння, ми розраховуємо отримати більшість у Верховній Раді і по мажоритарних округах\”.

\”Для \”Свободи\” дуже важлива ця координація, бо навіть якщо ми будемо йти самостійно, ми подолаємо 5% бар\’єр. Для нас важливіше, аби в парламенті ми не були в опозиції. В парламенті ми маємо створити більшість. А більшість може бути тільки з нашими партнерами – об\’єднанням \”За Батьківщину\”. Ворог у нас один – це режим Януковича\”, – наголосив Олег Тягнибок.

peredplata