На «Фронті…» зміни: стріляють, палять і заміновують

На «Фронті…» зміни: стріляють, палять і заміновуютьУ ніч на неділю, 3 червня, біля 3-ї години вдосвіта скоєно напад на офіс Чернівецької обласної організації партії «Фронт Змін».
Невідомі поки що зловмисники стріляли по вікнах з вогнепальної зброї. На щастя, ніхто не постраждав і не трапилось жодних пошкоджень, окрім вікна, пробитою кулею. Людей в офісі у цей час не було. І це добре.

Але, зважаючи на те, що офіс партії розміщений на першому поверсі багатоповерхівки, є підозра, що злочинці мали на меті налякати людей. Або й навіть посягали на життя та здоров’я не тільки партійних функціонерів, а й пересічних майбутніх виборців, які не обов’язково будуть голосувати за «Фронт Змін».

Міліція миттєво прибула на місце злочину. Але досі не виявила ні стрільця, ні мотивів стрілянини, ані замовників цього вчинку. Керівники обласного осередку «Фронту Змін» губляться у здогадах, хто б це міг вчинити саме у день народження начальника управління УМВС у Чернівецькій області генерала Миколи Харабари.

Ті, хто трохи у чомусь розуміються, висувають кілька різних версій. Одні кажуть, що пострілом у «Фронт Змін» на Буковині розпочато брудну і небезпечну передвиборчу боротьбу. Зважаючи на те, що під дверима обласної організації партії розміщений бетонний смітник, можна надалі чекати й небезпечніших атак на «Фронт…» і його фронтовиків. Поки не сталося якихось вибухів, пропонуємо негайно забрати бетонний смітник з-під дверей «Фронту Змін» і замінити його смітником легкої конструкції. Аби, не дай Боже…

Бо всяке може бути. Ще й місяця не минуло, як всю Україну облетіла звістка про те, що поблизу офісу Чернівецької обласної організації «Фронт Змін» був «замінований» магазин «Від зайчика».

Тоді сміялися над витівками (так вважається навіть досі) бешкетників, котрі в такий спосіб насміхалися з фронтовиків. Адже від «зайчика» до «крілика» — один крок в еволюції тваринок. Тепер над стріляниною і «замінуванням» треба задуматися серйозно. Чи нема тут зв’язку?.. Тим паче, що встрілили у «Фронт…» у день народження Миколи Харабари і напередодні всеукраїнських акцій протесту проти впровадження другої державної мови. «Фронт Змін» найактивніше виступає проти надання статусу державної російській мові в Україні.

А місцевий лідер фронтовиків Максим Бурбак, можливо, й небезпідставно вважає, що атака на «Фронт…» пов’язана з активізацією депутатського корпусу у радах всіх рівнів. Фронтовики активно виступили на захист чернівецьких книгарень, вони почали вимагати відставки двох голів: обласної ради Гайничеру і обласної держадміністрації Папієва. Міські депутати-фронтовики «б’ють» по руках тих, хто обкрадає Чернівці, розбазарює міські землі, запускає брудні руки у міський бюджет. Тобто, як для методів, які партія регіонів застосовує проти своїх опонентів, вона має всі підстави робити те, що нині твориться навколо «Фронту Змін».

А те, що зараз влада уже нехтує опозицією, й говорити не доводиться. На останній сесії чомусь швидко внесли зміни до регламенту обласної ради. Згідно з цими змінами, кожен депутат-регіонал має право на власне «тавро». Тобто під час голосувань бюлетенями депутати можуть голосувати будь-якими знаками. Саме це таврування й вплинуло на рішення про зняття голови Чернівців Миколи Федорука минулого року. Фронтовики зараз ставлять питання ребром про легітимність голови обласної ради Михайла Гайничеру. Він досі не є членом колегії обласної ради, а щоразу на ній головує. Тому всі рішення, які приймала колегія за головування Михайла Гайничеру, – нелегітимні. І вони повинні бути скасовані. До речі, проблеми з прийняттям бюджету області на цей рік не завершені. У Вінницькому апеляційному суді розглядається позов народного депутата України Геннадія Москаля щодо законності прийняття обласного бюджету. Якщо позов буде задоволений, то вся сучасна влада сяде на лаву підсудних. І тоді суд визначить, де їм місце – у м’яких владних кріслах, чи на нарах.

Отож партія «Фронт Змін» на території Буковини перетворилася у могутню опозиційну силу владного режиму України. Вона не може йти на жодний компроміс з тими, хто тимчасово окупував Україну і разом з нею нашу область. Окупанта потрібно виганяти негайно. Бо чим довше він затримується, тим більше шкоди завдає людям. Максим Бурбак вважає, що своїми антинародними діями влада сама собі копає політичну могилу, у яку буде зарито партію регіонів раз і назавжди.

І це станеться 28 жовтня 2012 року. Тоді на виборах до верховної ради партія регіонів остаточно програє і зійде з по-літичної арени. А її лідери, котрі не встигнуть втекти за кордон, понесуть повну відповідальність за дії проти України.

І так буде.

Петро КОБЕВКО

Від редакції. Не встигли вгамуватися пристрасті навколо пострілу у вікно офісу партії «Фронт Змін», як через день загорівся тех-нічний поверх об’єднання «Гравітон». Його сьогодні асоціюють з братами Бурбаками, які є лідерами крайової організації партії. Олексій — керівник «Фронту Змін» у Криму, Максим – на Буковині.

Кажуть, що пожежа сталася випадково від необачно кинутого недопалка. Нібито працювали два ро-бітники, палили і спалили поверх. Пожежу загасили. Збитки підраховують.

Щось забагато випадковостей навколо однієї опозиційної політичної сили напередодні виборів до верховної ради України.

Світлина – Чернівці. Коментарі.

peredplata