Кличко росте, а опозиція і влада зрівнялася

Кличко росте, а опозиція і влада зрівняласяЯкби вибори до Верховної Ради проходили наприкінці травня, то до Ради потрапили б 5 партій.

Про це свідчить опитування КМІС, проведене наприкінці травня.

Партія регіонів отримала б 27,7%, Всеукраїнське об\’єднання \”Батьківщина\” – 26,3%, партія \”УДАР\” Віталія Кличка – 15,5%, Комуністична партія – 9,8% та Всеукраїнське об\’єднання \”Свобода\” – 5,1%.

За таким розподілом голосів, поданих за партійними списками, з 225 місць у Верховній Раді Партія регіонів могла б мати 74 місця, Всеукраїнське об\’єднання \”Батьківщина\” – 70 місць, партія \”УДАР\” Віталія Кличка – 41 місце, Комуністична партія – 26 та Всеукраїнське об\’єднання \”Свобода\” – 14 місць.

Якщо рахувати відсоток не лише тих, хто братиме участь у виборах, а всіх українців, то Партія регіонів (Азаров і Тігіпко) матиме 15,1% та Всеукраїнське об\’єднання \”Батьківщина\” (Тимошенко, Яценюк) – 14,4% (різниця – в межах статистичної похибки вибірки);

На третьому місці партія \”УДАР\” Віталія Кличка – 8,4%; на четвертому місці – Комуністична партія – 5,4%.

П’яте і шосте місця поділили Всеукраїнське об\’єднання \”Свобода\” (Тягнибок) – 2,8% та Партія Наталії Королевської \”Україна — Вперед!\” – 2,6% (різниця – в межах статистичної похибки вибірки).

За попередній місяць обсяг електоральної підтримки зазначених партій статистично значуще змінився лише у партії \”УДАР\” Віталія Кличка – її підтримка зросла більш ніж в 1,4 рази (з 5,9% до 8,4%).

Сукупна електоральна підтримка опозиційних партій продовжує помітно перевищувати сукупну електоральну підтримку політичних сил владної коаліції: 28 відсотків проти 22; за попередній місяць це співвідношення статистично значуще не змінилося.

Частка виборців, які наприкінці травня були готові взяти участь у голосуванні на виборах до Верховної Ради, в цілому по Україні складала близько 55 відсотків

Опитування проведене з 23 травня по 1 червня 2012 методом face-to-face, опитано 2042 респонденти.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% – для показників близьких до 25%, 2,3% – для показників близьких до 15%, 2,0% – для показників близьких до 10%, 1,4% – для показників близьких до 5%.

Джерело

peredplata