Господар чи Куратор або Повне непорозуміння

Господар чи Куратор або Повне непорозумінняТорік на урочистостях під час відкриття музею у школі міста Вижниця організатори називали прізвища почесних гостей та важливих VIP-персон, які прибули у райцентр. Представляючи тих, хто приїхав з обласного центру, та, що називала прізвища і посади, з патріотичним піднесення рекла:

– Ми вітаємо на урочистостях почесного гостя, начальника управління освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Йозефовича Бауера! (бурхливі оплески).
Бауер образився. Виступаючи перед присутніми, він сказав:
– Я тут господар. А ви мене у ранг гостей перевели.

Минув рік.
На етнофестивалі «На гостинах у Івана» у Чорториї голова Кіцманської РДА Олег Унгурян зі сцени представляв тих, кому люди повинні би були плескати у долоні і дякувати за «покращення життя вже сьогодні».
Тож Олег Унгурян рік:
– На святі присутній куратор Кіцманського району Михайло Йозефович Бауер!..
«Куратор» мило посміхнувся. Розпарений сонцем народ потихеньку плескав у долоні.

А у мене почалася гризота. Бо не можу ніяк второпати: хто у нас Бауер. Чи то не у нас, а у вас там у Вижниці і Кіцмані?
Він що, господар гір? Чи куратор «Кіца-манської» гордої громади?..
І що він курує? Хто його на кураторство воздвиг?.. Чи він від влади куратор, чи від партії регіонів? І насамкінець, а чому б Михайлу Бауеру не йти собі до глибоцьких рідних Тарашан? І там «кураторствувати» і «господарювати». А ми у своїх горах і у Чорториях без цих господарів і кураторів якось розберемося, як нам жити і як нам ґаздувати.
Петро Кобевко
Фото з сайту «Букінфо».

peredplata