Пусті балачки або «утиски» за російські гроші

Ні для кого в нашій державі не буде новиною той факт, що однією з найчисельніших в Україні національною меншиною є румуни.

Румунському заселенню України сприяло те, що і ця частина України, і сусідня Молдова з XVI ст. перебували під турецькою зверхністю, так що перехід румун із Молдови на малозаселене лівобережжя Дністра не зустрічав перешкод.

Славетними також для румунських поселенців були часи коли вони пліч-о-пліч з етнічними українцями брали участь у гайдамацьких повстаннях.

Натомість, незважаючи на історію боротьби обох народів проти російських загарбників, хто міг в ті часи уявити, що представники румунської національності підтримають проросійсько орієнтовані сили під час українсько-російської війни.

Наочним прикладом є голова Міжрегіонального об’єднання «Румунська спільнота України», екс-«регіонал» Іван Попеску, який неодноразово заявляв про утиски румунської меншини в Україні. До речі, останні його вислови під час святкування «Дня румунів звідусіль» про те, що через прийняття Верховною Радою «освітнього закону» румуни вже «складають іспит на міцність» є більше дотепними, ніж брехливими, адже наразі цей закон не вступив навіть в дію.

Неоднозначною є також команда цього одіозного діяча. Так, в листопаді 2018 року відповідальний секретар Міжрегіонального об’єднання «Румунська спільнота України», в минулому помічниця нардепа Попеску – Ауріка Божеску відвідала славне місто Брюссель, де ділилася своїми історіями про псевдоутиски з румунськими депутатами Європарламенту.

Цікавим є той факт, що влітку минулого року Ауріка вже повідала європейцям свої вигадки на міжнародному «Форумі лівих сил», який проходив у столиці Угорщини – м.Будапешт. Кому ж вигідні ці байки? Зробивши невеликий аналіз, стає зрозумілим, що Божеску брала участь у цьому заході як представник політичної партії проросійського спрямування «Успішна країна», почесним головою якої є представник «сім’ї» та «гаманець» Януковича, звинувачений у корупції Олександр Клименко, який на даний час переховується у Росії. Фінансування вказаної політичної сили здійснюється, у тому числі, за рахунок коштів виведених О.Клименком протягом 2011-2013 років в офшори на Британських Віргінських островах, Кіпрі, в Ліхтенштейні та легалізовані в європейських банках.

Висновки робіть самі, але факт того, що А.Божеску, яка не зробила б жодного подібного кроку без погодження Попеску, на гроші проросійської партії відвідала вищезгаданий захід, на якому виступила з доповіддю про «утиски» румунської меншини в Україні, залишається фактом. Відкритим лише залишається питання – що спонукало на такий вчинок сина й доньку славного румунського народу, який пліч-о-пліч боровся за незалежність української землі в боях проти загарбників. Зокрема, російських.

Ан Тонеску

peredplata