Геннадій Москаль: сумніваюся, що Колесніченко вчив у школі російську мову

Геннадій Москаль: сумніваюся, що Колесніченко вчив у школі російську мову«Ющенко – це «збитий льотчик», його місце на політичному цвинтарі. А якщо перейти на церковну термінологію, його слід віддати анафемі і забути», – вважає нардеп.

На сайті «Главред» відбувся чат з першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, народним депутатом Геннадієм Москалем. Спілкуючись з читачами, він розповів, чому Європа так завзято захищає Юлію Тимошенко, до яких наслідків може призвести референдум з «мовного питання» в Україні, які політичні сили пройдуть до парламенту наступного скликання, чим завершиться справу Оксани Макар, а також чи було насправді отруєння Віктора Ющенка. Крім того, Москаль заявив, що нічого не боїться, а якщо в когось з\’явиться бажання вбити його, той «може займати чергу».

Про це та багато іншого читайте в стенограмі чату з Геннадієм Москалем.

ROK: Уважаемый пан Москаль! Позвольте пожелать Вам здоровья и успехов в борьбе с преступностью. У меня к Вам два вопроса:
1. Есть ли какие-то новые данные по делу убийства, совершенного предположительно сыном Щербаня?
2. В свете Ваших расследований, не боитесь ли Вы за себя, своих близких? Есть ли у Вас личная охрана? Спасибо.

Геннадий Москаль: Никакой охраны у меня никогда не было. Я сам себя охраняю. Страх – это плохой попутчик в жизни. Фобии и прочее только мешают в работе, а не помогают. Я этот Рубикон перешел, ничего не боюсь и живу по правилу: на все воля Господа. Кто должен утопиться – утопится обязательно. Кто хочет повеситься – повесится, и никто его не спасет.

Если у кого-то есть желание меня убить, могут занимать очередь. Я нигде не прячусь, постоянно на виду у людей.

Что касается дела Щербаня – такого фальсификата и такой, извините, «туфты» еще не подкидывали украинскому народу.

shwiec: Добрий день. Чи не здається вам, що величезна кількість інформації про корупцію не тільки не допомагає її подолати, але й робить людей байдужими до неї? Вже в глухих селах відомо про схему оволодіння Межигір’ям, де насправді працював син Азарова, а де – купив будинок – тонни інформації. Часто-густо вже й чути про те не хочеться. От якби була тиша, а тут раптом… А так, всі знають, нічого не робиться, і всі потроху крадуть, що можуть. Хтось не додає здачу, не доливає пива, а хтось мріє піднятися ще вище, щоб вкрасти так, як ніхто до того. Аморальність повна від найнижчого до найвищого. Які дії ви пропонуєте, а) щоб зняти з душ той мозоль байдужости, б) дієве покарання від голови до хвоста народу? Чи так і залишимось при інформації хто, скільки та як вкрав?

Геннадий Москаль: Це залежить від вас і тих, хто небайдужий до долі України і хоче бачити реальну боротьбу з корупцією. Голосування має показати вашу громадянську позицію. Хочете жити в такій країні – голосуйте далі за Партію регіонів, не хочете – голосуйте за об’єднану опозицію та інші політичні проекти, які сьогодні в опозиції до влади. Тільки так можна щось змінити. Одними розмовами нічого не доб’ємося.

Виктор (не президент): Почему, по Вашему мнению, Янукович действует так публично грубо против оппозиции? Зачем, например, заранее, до суда, объявлять человека виновным? Он не оставляет даже своим потенциальным западным союзником выбора, кроме как считать его бандитом. Неужели это льстит его самолюбию, как, например, титулованному «вору в законе». Ведь можно делать то же самое, но не демонстрировать так наглядно свою сущность.

Геннадий Москаль: Дело в том, что все дела (дело о газе, машинах скорой помощи и киотских деньгах) – это политическое решение премьер-министра Юлии Тимошенко. Она с этого не имела никакой личной выгоды. Почему так восстала Европа против Украины в защиту Тимошенко? Потому что за принятие политических решений не судят ни в одной демократической стране мира. Оценку принятия политических решений дают избиратели. Если политические решения принимались неправильные, они просто не голосуют за эту политическую силу. Я неоднократно говорил представителям Партии регионов, которых считаю умными и прагматичными: «Зачем вы выставляете себя на посмешище в Украине и всем мире? Если вам не нравятся те скорые помощи, которые купила Тимошенко, кто вам мешает купить самые современные? Возите переставные выставки из села в село, из города в город, и поставьте две таблички: «Эту скорую купило правительство Тимошенко», а возле новейшего реанимационного автомобиля – «Купило правительство Азарова». Тогда не надо никаких уголовных дел – люди сами разберутся. Но если вы не можете возле «Опеля» поставить даже велосипед с красным крестом, то зачем вы выставляете себя на посмешище?»

То же по киотским деньгам. Если из семейного бюджета вы отложили деньги на покупку мебели, и тут закончились деньги на питание, и вы из этих денег взяли небольшую часть, чтобы купить продукты, а при следующей получке положили назад, и купили потом мебель, то что вы нарушили в семье? Также ничего и не нарушила Тимошенко. Если во время экономического кризиса она воспользовалась деньгами, которые были на едином казначейском счету, и на них не было написано, что это киотские деньги. Надо было срочно выплатить зарплаты, пенсии, соцпомощь, а потом эти деньги вернулись, никуда не исчезли. Ведь у Японии нет никаких претензий по этому поводу.

Как можно судить человека, если он зашел в магазин, а хлеб стоит 10 гривен, и другого нет? Что, тогда муж должен убить жену за то, что она купила такой дорогой хлеб, или оставить всех голодными? Так и в газовом деле – продавцом ведь была Россия. И почему-то все забыли, что была очень холодная зима, когда замерзала вся Европа. И если так легко купить газ дешевле, то почему за эти годы ПР его не купила? Если Тимошенко подписала не ту цену, то почему ПР не добилась ее снижения? И хватит дурить граждан Украины, что мы платим за газ по ценам, которые согласовали Тимошенко и Путин. Мы платим цену, которую подписали Янукович и Медведев в Харькове в 2010 году. Зачем проблемы перебрасывать с больной головы на здоровую?

Scarlett: Пане Геннадію, що ви думаєте про КОД Ющенка, котрий йде на вибори окремо від опозиції? Чому Ющенка не чіпає влада?

Геннадий Москаль: Як Ющенка може чіпати влада, якщо він зробив все для перемоги Партії регіонів і Януковича на президентських виборах? Його передвиборчу програму «10 кроків назустріч людям» ще тоді називали «10 кроків назустріч Партії регіонів». Ющенко – це «збитий льотчик», його місце на політичному кладовищі. А якщо перейти на церковну термінологію, його просто слід предати анафемі і забути.

Николай Петрович: ПР идет своим курсом, невзирая на преграды. Она давит все и вся, как каток. Вопрос: есть ли какая-либо сила или движение, которые смогли бы остановить асфальтоукладчик? Если есть, когда это произойдет? Накипело на душе столько, что хочется только ругаться нецензурно. На выборах остановите их!

Геннадий Москаль: Не мы должны остановить. Мы должны только людям честно и открыто говорить об экономическом, политическом и социальном положении, в котором оказалась Украина. Остановить должны вы – избиратели. Не голосуйте больше за ПР и ее сателлитов, и больше от вас ничего не нужно.

У того, у кого на душе накипело, пусть пойдет в магазин канцтоваров, купит обыкновенную тетрадку и сагитирует сто человек, записывая фамилию каждого, кто будет голосовать против ПР. У каждого человека есть родители, сестры, братья, кумовья, соседи, знакомые. Каждый человек способен таким поступком поменять не только свою судьбу, но и судьбу Украины. Давайте скажем 28 октября – ни одного голоса за ПР. И пусть они грузят свой каток и увозят в Донецк.

ТарасГШ: Почему в свое время вы: не расследовали резонансные убийства – Кравченко, Кирпы, не выступили против помаранчевых репрессий, когда тысячами увольняли и уголовно преследовали силовиков и госслужащих – сторонников Януковича, не расследовали диверсию против Украины от НУ и Ющенко, связанную с уткой об его отравлении? Не из-за этого ли у вас сейчас мандат депутата от фракции НУ-НС?

Геннадий Москаль: Вы, наверное, плохо знаете мою биографию. В феврале 2005 года я был приглашен на должность заместителя министра внутренних дел Украины – начальником криминальной милиции Украины. А в октябре 2005 года я уволился из органов внутренних дел. Не преувеличивайте моей роли в тех или иных просчетах или нежелании работать. В парламент я пришел по квоте «Народной самообороны», у истоков которой я стоял. Сначала мы хотели идти сами, но все-таки Ющенко удалось убедить Луценко идти в составе НУ-НС. Личной вины я за собой не чувствую.

Свое отношение к отравлению Ющенко я неоднократно высказывал в СМИ: это было неправдой, брехней, и я был членом временной следственной комиссии, которая занималась якобы отравлением Ющенко, и пришла к единому выводу, что никакого отравления не было.

m.pixma: Скажите, пожалуйста, какова судьба поставок израильского вооружения на украинские предприятия типа ФОРТ в виде комплектующих? Поступают ли виды израильского вооружения на службу МВД или перепродаются? Спасибо.

Геннадий Москаль: Поступают. Это коррупционная схема отмывания денег. Об этом я неоднократно писал и в Генпрокуратуру, и в СБУ, и в МВД. Но, к сожалению, деньги сегодня выше в Украине государственных интересов.

кин: Геннадій! Яку б роль зіграв (якщо зіграв би взагалі якусь?) запропонований колись Ющенком український аналог ФБР в Українi, який так і не був реалізований? Причини? Я свого часу прочитав книгу Кучми «Після Майдану», де він відверто пише про свої перші кроки «президенства». І дуже шкодує, що з самого початку не «розігнав» українське СБУ, про яку він сказав, що це прямий нащадок КДБ з його «антиукраїнським» настроєм і справами. Цікаво інше, що в опублікованій книзі (в електронному вигляді) російською «Флібустой» «видерті» саме ці сторінки, а також розділи, де Кучма відверто пише про провокації Росії проти України, широко відомі в його час, але забуті зараз, а також роль в них російської ФСБ. Дякую за відповідь.

Геннадий Москаль: КДБ і СБУ – дві великі різниці. СБУ, в такому вигляді, в якому вона існує сьогодні, тільки компрометує державу та керівництво країни, якому СБУ напряму підпорядковується. Парламентська асамбля Ради Європи в своїх резолюціях неодноразово вказувала на необхідність реформування СБУ в контррозвідувальний орган, забравши звідти підрозділи по боротьбі із організованною злочинністю та корупцією, по захисту економіки, слідство та інші непритаманні даній службі функції. СБУ має бути класичною контррозвідкою, яка повинна боротися і виявляти агентуру спецслужб інших держав, нейтралізовувати вплив інших держав на Україну, боротися з тероризмом і зазіханням на територіальну цілісність нашої держави. В такому вигляді, в якому сьогодні існує СБУ – це аналог царського політичного охоронного відомства зразка до 1917 року. Тобто це політична поліція, яка всі зусилля спрямовує на боротьбу з опозицією. Мабуть, така ситуація влаштовує сьогодні вище керівництво держави, тому не відбувається реформування, а постійно виникають міфічни справи грибників, лісників, політологів. Думаю, що дана ситуація зміниться після 28 жовтня цього року. Ця служба буде повністю люстрована, розформована, а на її основі створять новий орган, який займатиметься виключно контррозвідувальною діяльністю. Як свого часу колишній президент Польщі розформував всесильну і скандально відому Військову інформаційну службу (ВІС).

shahmatist09: Чому жодна влада не зменшила собі зарплату до рівня мінімальної, не відмовилася від приватизації державних квартир і дач, автомобілів та пільг?

Геннадий Москаль: Колись, ще коли «Наша Україна» була в опозиції, майбутній президент України Ющенко казав вустами свого прес-секретаря пані Геращенко, що «Ющенко не п’є, і коли він прийде до влади, передасть Фонду державного майна Житомирський лікеро-горілчаний завод, спирт-завод, який належить Державному управлінню справами, цілу купу резиденцій, будинків прийому тощо. Зробив він це? Він тільки збільшив кількість господарських стурктур. Так це був демократ Ющенко. А ви хочете, щоб це зробив Янукович? Щоб зменшити зарплати чиновникам і депутатам ВР, які прирівняні до зарплат міністрів, достатньо однієї постанови Кабміну. Виносіть це питання на засідання Кабміну, зменшуйте… Але це ж не робиться.

Лис Микита (город Чигирин): Глубокоуважаемый Геннадий Геннадиевич, желаю Вам всего самого наилучшего и очень хочу чтобы Вы стали министром внутренних дел. Почему только Вы от всей оппозиции говорите прямо, что представляет собой партия донецкого люмпена? Сколько грязи вылито на Юрия Луценко! А почему оппозиция молчит о черновицких боевиках-регионалах бойчуках, которые побили рыбаков, почему не вспоминают молодых регионалов ландыков и николаевских партийцев, маньяков присяжнюков и погосянов. Одна особь постоянно клевещет на Юлю, хотя сама воровка кастрюль и ходит в одежде наподобие презервативов. Извините меня, но оппозиция должна каждый пленарный день сообщать о пошлости регионалов. Не будьте овцами, а будьте ястребами, и победа будет за вами. И эта победа будет также и всего народа Украины над мракобесием нынешних временщиков.

Геннадий Москаль: Я как раз не из тех, кто молчит. Я открыто об этих фактах говорю. Имею свой личный сайт, правда, не все СМИ берут информацию оттуда. Это их редакционная политика.

По количеству исков о защите чести, достоинства и деловой репутации я удерживаю первое место в Украине, и, как правило, в суд обращаются те, кто не имеет ни чести, ни достоинства, а, тем более, деловой репутации. Пока никто из тех, кто подал иски, у меня дело не выиграл. Просто надо иметь активную жизненную позицию и не бояться. Правда всегда будет на нашей стороне.

AVATAR: Шановний пане Геннадію! Керівники Запорізької обласної державної телерадіокомпанії зухвало чинять тиск на журналістів, які мають свою думку і не бояться її висловлювати у разі порушення журналістських стандартів під час виконання своїх професійних обов’язків. Людей, які говорять українською, наші керівники називають «націоналістами». А останнім часом почали переслідувати тих журналістів, хто ставить свої підписи у колективних зверненнях щодо неприпустимості таких дій керівників, адресованих Держкомтелерадіо, комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації… Як можна оцінити такі дії керівництва Запорізької ОДТРК з точки зору чинного законодавства?

Геннадий Москаль: Явно, як злочин. Але це не тільки в Запоріжжі, а всюди. Телерадіокомпанії стали рупором ПР і влади. Й інших туди не допускають. Тільки одне щастя – державне ТБ дивиться не більше 0,5% населення країни. Цю брехню чують і бачать тільки одиниці.

polit_ua: Як Рада голосуватиме законопроект про мови Колесніченка-Ківалова у другому читанні, якщо у першому це супроводжувалося парламентськими баталіями? Як ви взагалі вважаєте, чому в українському парламенті закріпився такий спосіб парламентської боротьби, як бійки?

Геннадий Москаль: Я особисто ніколи не блокував трибуну і не брав участь у жодних бійках та інших формах непарламентської боротьби. Але тут слід розуміти, що ми не найняли депутатів з Канади – це наші українські громадяни, яких делегували виборці. Спитайте у виборців, кого вони обрали. Нехай 28 жовтня під час парламентських виборів краще дивляться.
Не знаю, коли цей законопроект можна буде прийняти, якщо там більше двох тисяч поправок, а в депутатів ПР вже квитки і спаковані валізи, аби їхати на відпочинок, де російська мова не є ані державною, ані регіональною.

Greg: Доброго дня. Як Ви вважаєте, скільки Луценку та Тимошенко залишатися ув’язненими? Дякую.

Геннадий Москаль: Зараз закінчиться Євро, пройдуть канікули в Європарламенті, країнах ЄС, відпочинуть держсекретар і президент США, Путін і Медвєдєв, і, думаю, що ця хвиля, як лавина, у вересні знову піде на Україну. Крім того, майже готова резолюція по Україні якраз по справі Тимошенко, яка пройшла слухання і в Сенаті, і в Конресі США. Вона буде внесена на розгляд в сесійний зал. Те, що вона буде прийнята, у мене немає сумнівів. Думаю, що українській владі сьогодні не потрібно цього допустити. Не треба викликати вовка з лісу, а слід вирішити це питання до початку виборчої кампанії. Ні Європа, ні США, ні Росія від питання Тимошенко не відстануть. І для України, особливо для вищого керівництва держави, це може закінчитися дуже погано. Кожен день йде в мінус Україні. До того ж щодня погіршується економічна ситуація, що може призвести до дуже сумного кінця для керівників. Якщо в них є інстинкт самозбереження, вони повинні подолати фобію, яка в них є щодо Тимошенко і Луценка і стати на шлях здорового глузду.

совисть: Уважаемый г-н Москаль! Вы, как профессионал своего дела, знаете не понаслышке о событиях в Донецком регионе в 1992-1998 годах и конкретно имеете информацию об убийстве Щербаня. Пролейте правдивый свет, чтобы обвинения президента в адрес Тимошенко как убийцы Щербаня были адекватными. Пословица «на воре шапка горит» приемлема ли в данном случае? Какие должности занимали Пшонка и Кузьмин в Донецке в лихие годы…

Геннадий Москаль:
Как о донецком регионе, так и о любом другом регионе Украины, как пишет автор вопроса, в «лихие 90-ые годы» я знаю почти все. Но я никогда не пишу никаких книг о мафии, потому что такого понятия, как мафия, в уголовном законодательстве Украины нет, как нет и понятия коррупции в Уголовном кодексе. Сегодня Генпрокуратура, на мой взгляд, делает две большие ошибки. Первая – ставит под сомнение компетентность и профессиональность собственных сотрудников, которые расследовали так называемое дело «банды Кушнира», которая совершила убийство Евгения Щербаня, тогда народного депутата Украины. Почему тогда следователи и целая сотня опытных оперативных работников МВД Украины, государственное обвинение в суде и Луганский апелляционный суд, а потом и Верховный суд Украины не установили такого факта, что Тимошенко имеет какое-то отношение к убийству Евгения Щербаня. По этому вопросу она тогда даже не допрашивалась в рамках уголовного дела. Возникает вопрос: что теперь должна сделать Генпрокуратура со следователями, оперативными работниками, гособвинителями, судьями разных инстанций? Обвинить их в служебной халатности, ненадлежащем выполнении своих служебных обязанностей? Я не хочу говорить, кто утверждал обвинительное заключение. Пусть это скажет Генеральная прокуратура, и пусть тот человек, который занимал в то время высокий пост в Генпрокуратуре, даст интервью о том, причастна ли Тимошенко к убийству Щербаня или нет. Не вокруг да около, а конкретно. Если причастна, то почему он утвердил обвинительное заключение, не выяснив данное обстоятельство? Он это сделал умышленно, по неосторожности, ненадлежащим образом выполнял свои обязанности, или просто такого факта не было?

Іван, Рівне: Які політичні сили пройдуть в нову Раду, ваш прогноз? Як оцінюєте власні шанси на потрапляння в парламент? Ви прогнозуєте чесні вибори восени?

Геннадий Москаль:
Перше місце займе об’єднана опозиція. За нею, як би нам того не хотілося, буде Партія регіонів, але вже не з таким великим відсотком, який вони мали в 2007 році. Покращить свої показники КПУ за рахунок переливання електорату від ПР до компартії, звідки вони і прийшли в ПР. «Удар» Кличка…

Проходження інших політичних сил у мене викликає сумніви, тому що є соціологічні агентства, які працюють чесно і піклуються про свій імідж, а є заробітчани-одноднівки, які за гроші малюють рейтинги зі стелі. Хто більше заплатить – у того більший рейтинг.

Власні шанси мене мало цікавлять. Шанси потрапляння в парламент цікавлять більше тих, хто там ще не був. Тому що населення України, яке сьогодні зубожіло і знаходиться у депресивному стані, і деякі ЗМІ зробили з депутата ВРУ таке собі чудовисько, яке ходить в парламент із мішком грошей, з різними прикрасами, маєтками, одним словом, як у відомому фільмі, «наши люди в булочную на такси не ездят». До речі, деякі депутати дають привід для таких розмов. Тож мене більш цікавить, якою буде доля країни, а не моя власна, оскільки я сьогодні в стані знайти роботу поза межами парламенту. І більш високо оплачувану. Рішення приймає партія, а не я особисто. Яке прийме – так й буде.

Ні. Як у нашій країні можуть проходити чесні вибори? Це не можливо апріорі. На рівні ЦВК вони будуть чесними, бо так виписані в законі. А на місцевому рівні, в округах, вони чесними не можуть бути, бо місцева влада буде все робити для перемоги ПР і її сателітів. Буде використовуватися й адмінресурс, буде й підкуп, будуть псування бюлетенів підкупленими членами дільничих виборчих комісій. Треба розуміти, що дільничі комісії стали в Україні одним із способів заробітчанства, тому об’єднаній опозиції сьогодні потрібно зробити все, щоб цього не сталося.

Іван, Рівне: Що принципово змінилося в діяльності опозиції після того, як вона стала «об’єднаною»?

Геннадий Москаль: Перш за все був соціальний запит населення на об’єднану опозицію. Люди хочуть бачити опозицію, яка йде на вибори разом, а не окремо, критикуючи один одного, а не владу. Об’єднана опозиція дає шанс набрати 226 голосів і більше, відправити уряд Азарова у відставку, відкликати продажних суддів Конституційного суду і, таким чином, відправити весь КС у відставку, обрати спікера від об’єднаної опозиції і почати проведення реформ, які були заявлені в Програмі об’єднаної опозиції. Згуртованість – це єдиний вихід у нинішній ситуації, в який може повірити виборець і віддати свій голос.

Александр К.: Разделяете ли вы мнение политолога Карасёва о том, что референдум о статусе русского языка может привести к гражданской войне?

Геннадий Москаль: Приведе до громадянського протистояння. «До громадянської війни» – це, напевно, пан Карасьов отримав невірну вказівку від Балоги.

Чому так сказав Карасьов? Тому що проект закону Колесніченка-Ківалова надає русинській мові статус регіональної. Водночас Європейська хартія мов меншин, яку ратифікувала Верховна Рада України, говорить, що діалекти української мови не можуть мати статус регіональних мов або мов меншин. Русинський, гуцульській, лемківський, бойківський, бессарабський, буковинський та інші діалекти розглядаються як діалекти українців. А Балога є ярим спонсором і прихильником русинства на Закарпатті. Тому разом із Карасьовим лякає нас громадянською війною.

полковник: Господин Москаль! Я не могу понять, как министр внутренних дел Украины стал генералом армии, минуя генерал-лейтенанта и генерал-полковника? Объясните мне. И еще также генералом армии без армии стал нынешний первый вице-премьер. Это что же за профанация специальных и воинских званий? Ведь звания достаются с годами, потом и кровью. Это что, новая генерация паркетных генералов? И как вы относитесь к генеральскому звездопаду братьев Литвинов? Недавно младшего Литвина отправили командовать корпусом в Житомире, видно, готовят на министра обороны или начгенштаба. Что делать народному офицеру?

Геннадий Москаль: По количеству генералов Украина лидирует в Европе. Если сложить все страны Восточной и Западной Европы, то не наберется столько генералов, сколько есть в Украине. Генерализация страны – это один из признаков диктатуры. Сегодня каждый, кто работает в силовых ведомствах, знает, кто заслужил звание генерала, кто купил, а кому дали за личную преданность и авансом для выполнения любого задания в дальнейшем. Присвоение таких званий говорит о слабости власти, ее неуверенности и рассчитывает она только на силовиков. За годы советской власти в МВД не было ни одного генерала армии. За годы независимости были два – Андрей Василишин и ныне покойный Кравченко. Но они прошли все ступени от лейтенантов до генералов армии. Остальное я расцениваю, как личную нескромность, которая не воспринимается в силовых структурах и в украинском обществе. Если даже такие звания дают, то человек должен от них отказаться, и этим заслужил бы больше уважения и авторитета. Количество генералов должно быть в Украине лимитировано. В крайнем случае, должно быть уменьшено, как минимум, в 10 раз.

ГРИШАТ: Я внимательно слежу за ситуацией в Крыму, особенно за деятельностью русскоязычных организаций. Эти люди – Цеков, Шувайников, Колесниченко и К. уже давно дискредитировали русскую идею, и, кроме обогащения и решениея личных проблем, ничем фактически не занимаются. Вот, например, Колесниченко в 90-х годах ходил в вышиванке, сегодня ходит в косоворотке. Что ему? Получил квартиру в Киеве, притом бесплатно, решил проблему своих детей. Сегодня он гнет спину перед хозяином, чтобы попасть в список ПР на выборах. Расскажите о нем и его взглядах?

Геннадий Москаль: Колесниченко родом из Черкасской области. У меня даже есть сомнения, преподавался ли там в его сельской школе русский язык. У меня есть запись, которую сделал тогдашний журналист, а ныне депутат Верховного Совета АРК Крым Леонид Пилунский, который на то время был главным редактором украинской редакции крымского радио. Я слухав, як пан Колесніченко щебетав, як він з іронією казав у парламенті про «солов’їну українську мову». У мене склалося враження, що він взагалі в той час не знав російської і не говорив нею. Но ради карьеры в парламенте, если завтра Украина, на дай Бог, присоединится к Парагваю, он будет кричать, что в Украине государственным языком должен быть парагвайский. При этом ему все равно, что в Парагвае государственный язык испанский.

Игрек: Господин Москаль! Что вы можете сказать об аресте Файнгольда, отца и сына Беймов, городских и сельских голов в Крыму? Что это – передел собственности или их арестовывают за преступления? Почему не трогают своих бело-голубые?

Геннадий Москаль: Их арестовали по причине, что они отказались делиться бизнесом, заработком. Это не борьба с коррупцией, это полная компрометация правоохранительной системы. Когда я ранее приводил факты о деятельности данных лиц, мне говорили, что я это делаю умышленно с целью дискредитации ПР. Теперь это называется «борьбой с коррупцией». Только нужно разобраться, кто большие коррупционеры – Файнгольд и Бейм, или те, кто с ними борется.

МИРОК: Пане Москаль! Ви гарний оперативник. Чи ви знаєте ціну, яку потрібно заплатити Вищій кваліфікаційній судовій комісії для того, щоб стати суддею? Ходять чутки, що 200 тисяч у.о. Невже «ківаловщина» живе та процвітає в цій державі?

Геннадий Москаль: 28 жовтня опозиція переможе. У мене в цьому немає сумнівів. Буде проведена повна люстрація судів. Судді підуть на повторне незалежне оцінювання своїх знань. Тому що такої кількості «мажорів» і юридично безграмотних людей в судах ще ніколи не було за часів незалежності країни. Є судді, які навіть не читали законів. Це має бути припинено, тому що суди себе дискредитували настільки, що говорить про це і Європа, і світ. Судова система із незалежної гілки влади перетворилася в лакеїв ПР.

хам:
Якщо ви прийдете до влади, чи заберете Межигір’я у Януковича? І чи сяде Колесніков та інші за Євро-2012?

Геннадий Москаль: Шановні, робіть все, аби ми прийшли до влади. Прийдіть 28 жовтня на вибори. По-перше, треба змінити цю владу. Без зміни цієї влади Ваше запитання залишиться порожнім звуком.

Коли опозиція з вашою допомогою прийде до влади, вони не буде нікого саджати за політичними мотивами чи прийняттям політичних рішень. А за конкретні факти корупції, зловживання, розкрадання держмайна, якщо вони будуть встановлені, винні, незалежно від займаних ними посад, понесуть відповідальність.

укр: Геннадію Геннадійовичу, можливо, дещо дивне запитання. Чому у вітчизняній політиці так багато брюнеток?

Геннадий Москаль: Колір волосся легко змінюється. Якщо сьогодні в моді брюнетки, то після виборів можуть бути блондинки.

PRAVDA: Вы сказали, что когда работали в Крыму в 90-х, то видели, как в крымском парламенте Колесниченко ходил в вышиванке и показательно говорил на «мове». За это его местные депутаты даже якобы чуть не порвали как газету. В ответ Колесниченко заявил, что в то время, когда вы прибыли в Крым (1997 год), он уже давно не был депутатом крымского парламента и, соответственно, никакой вышиванки не носил. Вы отвечаете за свой базар? Обоснуйте, кто тут прав, а кто – трепло?

Геннадий Москаль: Я за «базар» не только отвечаю, но и фильтрую его. Я же не могу сегодня клясться, как в Донецке – «век воли не видать» – и другими выражениями на региональном языке, «фене». Я уже приводил пример. Если вы не верите мне, это подтвердил Леонид Грач, бывший спикер парламента. Будучи в Крыму, я говорил с руководителем крымского радио Леонидом Пилунским, который сегодня является депутатом ВС Крыма, где есть все интервью пана Колесниченко. Я запросил все стенограммы с ВС Крыма в то время, когда пан Колесниченко был там депутатом. Зачем мне обманывать общественность, если это легко проверяется?

ele-gonch@ya.ru: Здравствуйте, Геннадий Геннадиевич! Я жительница Луганска, областного центра, которым вы руководили около полугода. Скажите, с момента Вашего ухода, изменилось ли что-то в худшую сторону? Как вы оцениваете работу той региональной команды, что руководит областью сейчас? И еще. Хотелось бы узнать ваше компетентное мнение о нашумевшем деле Оксаны Макар. Чем на ваш взгляд оно закончится?

Геннадий Москаль: Это дело получило общественный резонанс не только в Украине, но и за ее пределами. У меня нет сомнения, что все виновные будут наказаны по всей строгости и на сроки, предусмотренные украинским законодательством.

Луганщина, к сожалению, при полном правлении ПР в экономическом и социальном положении скатилась на самые низкие показатели. Вам легче, как стороннему человеку, оценить, как было при мне, когда я руководил областью, и как живется сегодня вам при руководстве ПР. Вы знаете, за что меня сняли с должности? Оказывается, морковка при мне стала 76 копеек, а до меня стоила 72 копейки. Сходите на базар и спросите, почем морковка от Партии регионов.

укр:
Геннадію Геннадійовичу, з чим пов’язане таке стрімке розбухання силових структур? Що, влада смертельно боїться своїх співгромадян?

Геннадий Москаль: Так, фобія. Велика фобія влади власного народу.

Петр Харламов:
Не кажется Вам, что оппозиция как-то вяло готовится к проведению нынешних выборов и много потеряла времени, сосредоточившись на освобождении Тимошенко из тюрьмы?

Геннадий Москаль: Если б оппозиция ничего не делала для освобождения Тимошенко, а только готовилась бы к выборам, то мнение общественности об оппозиции, наверное, дало бы неутешительные результаты при голосовании 28 октября. Как можно говорить, что оппозиция сегодня вялая, если еще не дан старт избирательной кампании. Будет дан старт, тогда посмотрите. Я думаю, вам оппозиция очень понравится. Да и соревноваться не будет с кем, ПР уже выдыхается…

RayaOdessa: День добрий. Як побороти корупцію у самій ВР? Як заставити правоохоронні органи звітувати по резонансних справах про корупцію перед ВР і для суспільства? Вони ж недоторкані… Бажаю Вам успіхів у цій нелегкій праці. Бажаю бути обраним до нового складу ВР.

Геннадий Москаль: В цій ВР побороти корупцію неможливо. За кількістю корупційних скандалів і так званих продажних «тушок» шосте скликання побило всі рекорди. В «тушки» пішли навіть ті люди, від яких я такого ніколи не очікував. Як відповів мені один «демократ» на питання про те, чи піде він теж в «тушки»: «Будуть пропонувати 3 мільйони – не піду, 5 мільйонів – не піду, а от запропонують 10 мільйонів – не зможу встояти». Тому, шановні виборці, коли вам хтось роздаватиме гроші під час виборчої кампанії, а також різні послуги і матеріальні блага, зрозумійте, що він йде в парламент не писати закони, не розбудовувати демократичну Україну. В нього одна задача – повернути назад витрачені під час виборчої кампанії мільйони. Іншої задачі у нього немає і бути не може. Він продасться будь-кому, хто запропонує йому хоча б ту суму, яку він витратив. Тому будьте пильними.

RayaOdessa: Даруйте, ще одне питання. Що Ви знаєте про проект закону «Про порти»? Наскільки лобістський цей проект закону, і які корупційні схеми відчуження державного майна у приватну власність, завдяки закону, можуть бути задіяні? Дякую за відповідь.

Геннадий Москаль: Цей закон, на жаль, як і багато інших, є лобістським і проплаченим тими, хто бажає приватизувати порти в Україні. На жаль, це не єдиний законопроект, де депутати голосують не розумом, не економічною доцільністю, а в залежності від товщини конверта, який вони отримують за натискання кнопки «за». А що там буде з портами, їх абсолютно не цікавіть. Про схеми можна говорити дуже багато. Якщо Вас це питання дуже цікавить, підійдіть в комітет по боротьбюі з корупцією ВРУ, я Вам надам документи і розкажу детальніше.

наталья: Добрый день! Меня интересует, когда у нас в медицине прекратится издевательство над онкобольными, почему в аптеках нельзя получить уже выписанный препарат, и почему дешевые препараты выписывают, а дорогие (которые присутствуют в протоколе лечения) пациент покупает себе сам?

Геннадий Москаль: Напевно, більш нахабної корупції, ніж в медицині, в Україні немає ніде. У мене стільки знайомих попалися на гачок… Лікарі сьогодні дивляться на матеріальний стан людини: якщо вона бідна, ніхто її не лікує і лікувати не збирається. Якщо вона має гроші, одразу знаходять купу хвороб, в першу чергу, онкологічних. А коли людина в розпачі, вона витрачає кошти, щоб врятувати себе чи рідних. Скільки уже своїх знайомих я переконував не вірити, перевірятися в незалежних клініках. Я чоловік 20 відвозив до клінік Румунії, Угорщини, де спростовувалися всі діагнози, які ставили українські лікарі, в тому числі онкологічні. І людина там платила тільки те, за що їй видавався рахунок. Давати гроші лікарям там вважається дурним тоном.Чому Міністерство охороени здоров’я не купляє ліки у світових фармацевтичних фірмах, а купляє 100% у посередників, які ці ліки не виробляють? А фірми їхні знаходяться в офшорних компаніях.

Що тут потрібно? Одне – політична воля президента та прем’єра.

Артюст: От ви порахували приблизний розклад сил у майбутньому парламенті. Але ви забули про одномандатні округи. Це резерв ПР. І вони зроблять все і своїми руками, і вашими, щоб провести туди або своїх людей, або «тушок». Що ви (опозиція) будете протиставляти цьому? І чи буде це ефективним? І ще одне. Як вберегти наших бюджетників від тиску ПР і влади на виборах? Дякую.

Геннадий Москаль: Опозиція сьогодні в противагу ставить єдиного кандидата. Це раз. Друге: бюджетників я дуже добре розумію, бо знайти в селі роботу, крім бюджетної сфери, майже неможливо. Доводиться кивати головою, казати «так, пане, ми голосуватимемо так, як ви скажете». Але коли людина бере бюлетень, йде в кабінку, закриває за собою ширму, вона залишається сам-на-сам із бюлетенем і власною совістю. Побачимо 28 жовтня, що переможе – рабська психологія чи совість і бажання змінити Україну на краще.
Игорь Анатольевич: Вы хорошо знакомы с ситуацией вокруг крымских татар. До каких пор власть будет беззубо относиться к самозахватам и локальным межэтническим конфликтам? Что сделали бы лично вы, придя завтра к власти? Хотелось бы услышать больше конкретики, но не уклончивых ответов.

Геннадий Москаль: Самозахоплення кримських тататр провокуються самою кримською владою. Щоб відволікти увагу від масового розхкрадання і продажу землі, особливо на Південному узбережжі. Там землі мають всі – москвичі, пітерці, ізраїльтяни, громадяни Канади, США, будь-якої країни, чиновники з Києва, крім місцевого населення, в тому числі і кримських татар. Земля надається не за національною ознакою, а згідно діючого в Україні законодавства. І за бездіяльності влади велика кількість кримських татар, яка дійсно потребує землі і має великі сім’ї, не може її отримати через те, що цей процес влада заблокувала, пояснюючи це процесами самозахплення.

Що б я зробив? Склав би списки всіх, кто захопив землю, а також тих кримських татар, які бажають отримати землю. Потрібно скласти їх в алфавітному порядку, тоді список би зменшився в 10 разів, бо багато хто записується в 5-10 сільрад. Кожному було б запропоновано здати до сільради, яку він обере, необхідні для цього документи. Якщо документи в порядку, і людина має право на отримання землі, сільради мають прийняти рішення про виділення земельної ділянки. Тим, хто цього права не мають, органи місцевого самоуправління мають відмовити. Але влада цього робити не хоче, тому що той, хто дістане відмову, одразу розіб’є палатки біля Ради міністрів і Парламенту Криму. Їх влаштовує положення, яке сьогодні є.

PRAVDA: Опубликуете записи интервью Колесниченко на украинском языке на своем сайте?

Геннадий Москаль: Обов’язково. Але під час виборчої кампанії. Бо до того народ забуде. І все, що у мене є націкавішого, тримаю до виборчої кампанії. Це тільки «Аврора» стріляла холостими.

Артюст: Ви дуже добре повинні знати Генерала Максимова, який був начальником УВД і в Чернівецькій, і в Закарпатській, і в Тернопільській областях. Він зараз балотується до ВР по одномандатному окрузі від «Удару». Скажіть, на вашу думку, він потенційна «тушка» чи ні?

Геннадий Москаль: Думаю, що ні. Я знаю його, як принципового працівника міліції.

Артюст: Кожен бюджетник на бюлетені має проставити в певному місці певну букву. Оце і є іменне голосування. Немає твоєї букви в куточку – ти безробітній. А ви кажете… Хто сім’ю буде годувати?

Геннадий Москаль: Ви погано знаєте виборче законодавство. Будь-яка крапка і буква, і інше позначення, окрім передбаченого законом, автоматично робить бюлетень недійсним.

Надія Майна, Віра Підгайна (фото), « Главред»

peredplata