Регіонали не \”попруться з наглою мордою\” на день народження до Януковича

Регіонали не "попруться з наглою мордою" на день народження до ЯнуковичаПочаток наступного тижня співпаде для Віктора Януковича з початком нового року життя – у понеділок йому виповниться 62 роки. ТСН.ua дізнавався, де і як президент святкуватиме цей день.

цього року гарант лишиться вірним своїм уподобанням – святкування, ймовірніше всього, відбудеться знов у Криму. Але більш повної інформації прес-служба поки що не надає.

ТСН.ua звернувся до українських політиків із запитанням про те, як вони будуть вітати Віктора Януковича.

\”Що я можу подарувати?\”

Більшість візаві ТСН.ua були дуже обережними у висловлюваннях. Було помітно, що кожен із них вважав би за честь бути запрошеним на день народження до президента. Але за якимось збігом обставин чи чиєюсь волею панове із провладної більшості за кілька днів до дати гаранта \”придбали\” для нього не найкращий подарунок, проголосувавши у парламенті поза регламентом дуже хвилюючий для суспільства закон про засади мовної політики.

Є підстави сподіватися, що у зв\’язку з цим \”подарунком\” може змінитися й програма святкування, бо вже через \”мовні ініціативи\” скасовано підсумкову прес-конференцію президента – йому замість спілкування із журналістами довелося залагоджувати справи у парламенті.

Володимир Рибак, заступник голови фракції Партії регіонів розповів: \”Вітати будемо обов\’язково. Зараз вирішуємо як\”. Його колега Юрій Болдирєвдодав до цього: \”У нас же організована команда, тому буде затверджений склад делегації, яка піде поздоровляти президента із днем народження. Списки поки що узгоджуються\”. На запитання, чи є в нього надія потрапити до списку гостей, пан Юрій відповів: \”Надія є у всіх. Хтось та й привітає\”.

Регіонал Юрій Полунєєв теж збирається взяти участь у колективному привітанні. \”Фракція безперечно буде вітати президента. Щодо моєї скромної персони, то я, звичайно, напишу йому поздоровлення з найкращими побажаннями. На день народження, як то кажуть, треба приходити по запрошенням і не переобтяжувати людину набридливою увагою\”, – зазначив він.

Екс-генпрокурор, нині член фракції Партії регіонів Святослав Піскун ще не визначився, як саме буде вітати, але вже знає, що обов\’язково подарує квіти. А щодо подарунка знизав плечима: \”Що я можу подарувати?\”

Регіонал Ярослав Сухий сказав, що \”на день народження до людини йдуть ті, кого вона запросила. Я собі не уявляю: мене не запросили, і я припрусь із наглою мордою. Я би не хотів, щоб до мене на день народження поприходили десь-якісь тільки тому, наприклад, що я депутат. До мене на це свято приходять рідні. Тому я на день народження до президента не їду, але я привітаю його обов\’язково телеграмою\”.

Парламентські опозиціонери, на відміну від \”більшовиків\” із коаліції, розмову святкування президента не підтримали. Володимир Лановий сказав, що вітати його не збирається. А позафракційний Олег Ляшко побажав йому здоров\’я.

\”Як християнин, звісно, я бажаю йому здоров\’я. Здоров\’я і розуму зупинитися у тих діях, які робить нинішня влада проти України, – сказав Олег Валерійович, а потім додав, – а взагалі вважаю, що це свято для його сім\’ї, для його близьких, для його оточення, якому він зробив комфортне існування, для його обслуги, нарешті – для всіх тих, хто завдяки Януковичу живе добре. Але, думаю, що це зовсім не свято для мільйонів людей, які, \”дякуючи\” цій владі живуть не так, як вони того хотіли. Це не свято для тих людей, які розчаровані політикою президента\”.

\”Вважаю, що оскільки Віктор Федорович доволі набожна людина, то це привід зупинитися, огледітися навколо себе і зробити висновки, що коли він крізь терни, крізь безбатченківську юність, інші проблеми, він дійшов до президентської посади, то очевидно не для того, щоб збудувати собі Межигір\’я. Коли він крізь терни дійшов до зірок, то мабуть Бог давав йому зовсім іншу місію – місію служити людям, служити Україні\”, – детально резюмував Ляшко.

Дешево і сердито

Варто сказати, що за законом про боротьбу з корупцією, подарунок посадовій особі має бути не дорожче 480 гривень, тому бажаючим привітати президента прийдеться добре пофантазувати, щоб і подарунок запам\’ятався, і законодавство не порушити.

У квітні цього року в Українському домі відкрилася виставка президентських подарунків, їх туди надіслали усі президент України, але, говорять, що найбільше їх надійшло від Віктора Януковича – за два роки їх кількість перевищила 200 \”екземплярів\”.

Найчастіше нинішньому очільнику держави дарують картини та ікони. Багато також і статуеток, причому у багатьох із них закарбованим у камені чи бронзі можна впізнати самого Віктора Федоровича.

Так, регіонал Володимир Малишев на день інавгурації вручив Януковичу статуетку з його ж зображенням, коли він дає присягу на Пересопницькому Євангелії. А генеральний директор Національного космічного агентства подарував Гаранту на 60-річчя настільний набір: на мармуровій плиті стоїть бронзова статуетка Богдана Хмельницького, у рисах якого чітко пізнається Віктор Федорович.

У музеї зберігаються презенти і від звичайних дарувальників, і від керівників та високих посадовців інших держав. Від Дмитра Мєдвєдєва за роки його перебування на посту президента Російської Федерації зібралося чимало дарунків. Найбільш примітний з них – статуетка шахтаря, виготовлена ще в 1950 році. Та крім неї є ще позолочене пасхальне яйце із зображенням Божої Матері, набір чарок і графин з тисненням російського герба.

А від губернатора бразильського штату Сан-Паулу Жеральд Алкіміна від президента до музею передано набір ручок з підставками. Зроблено їх із різних порід дерев, які ростуть у Бразилії.

У музеї є ще й закритий фонд, де зберігаються великогабаритні подарунки. Наприклад, картини. Там же знаходитися і велосипед \”Україна\”, його Президентові подарували журналісти.

Мабуть, вже до кінця наступного тижня музейна колекція суттєво поповниться.

Нагадаємо, у 2010 році частину дня народження гарант перебував в Криму, а після обіду прибув до своєї резиденції \”Залісся\”. Але це було пов\’язано із тим, що святкувалася неабияка дата – 60-річний ювілей. Зустрів її тоді президент особливо весело. До сьогодні можна переглянути в Інтернеті, як Віктор Федорович танцює запальну \”Ламбаду\” з Іриною Акімовою, заступником голови АП.

Минулого року Віктор Федорович святкував на державній дачі № 3 поруч з Массандровским палацом, що в 3 км від Ялти. Свято тривало до самого ранку. Центральною подією став 17-кілограмовий трирівневий бісквітний торт з прошарками желе і пташиного молока та кремовими фігурками. Президент під оплески задув свічки, якими був уставлений торт, а було їх – аж шістдесят одна.

Не обійшлося тоді і без святкової програми. Ведучими на концерті, присвяченому дню народження президента, були Ксенія Собчак, Валдіс Пельш і Володимир Зеленський, а співали для іменинника та гостей Таїсія Повалій, Потап і Настя Каменських, Олександр Сєров. Розповідають, що російський співак Юрій Антонов тричі \”на біс\”виконав пісню \”Мечты сбываются\”.

Наталія Кондратьєва

Джерело

peredplata