Чернівецька область – одна з найменш активних на парламентських виборах

Протягом дня голосування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які б дестабілізували хід голосування чи мають суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян. Однак часті й повторювані процедурні порушення, допущені дільничними виборчими комісіями і спричинені некомпетентністю чи неправомірними намірами виборців, справили негативний ефект на перебіг виборчого процесу в день голосування 21 липня 2019 року

Чернівецька область була однією з найменш активних на парламентських виборах: вона наразі на другому місці з кінця. Загалом на Буковині 42,06% виборців скористалися правом голосу. У день виборів спостерігачі ОПОРИ 5 разів запобігли видачі бюлетенів без паспорта, а також фіксували дрібні порушення – приховану агітацію та використання попередніх списків

Найбільше буковинців проголосували на виборчому окрузі №204: тут явка становить 45,1% (74 092 виборці). Трохи менша явка спостерігалася на виборчому окрузі №201 – 42,5% (72 362 виборці). Ще менше виборців прийшли на дільниці виборчого округу №202, тут явка становить 41,2% (72 488 виборців). Найменша активність станом на 20:00 спостерігалася на виборчому окрузі №203, де на дільницях проголосували 39,7% людей з правом голосу (69 738 виборців).

На 203 окрузі спостерігачі ОПОРИ зафіксували незаконну агітацію поблизу дільниці. Короткотермінові спостерігачі ОПОРИ сфотографували агітаційні плакати за двох кандидатів по виборчому окрузі №203 неподалік приміщення для голосування. Також поблизу дільниці було розміщене повідомлення про те, що один із кандидатів залучив на будівництво місцевої школи кошти. Про це на пресконференції ОПОРИ розповів Тарас Прокоп, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА на одній із дільниць у Чернівцях помітила, що інформаційні стенди про кандидатів у депутати та політичні партії не розміщені належним чином, так щоб виборці змогли ознайомитись зі всіма інформаційними плакатами. Вони мали б висіти на стіні перед входом до приміщення для голосування, однак плакати лежать на столах.

Також на одній дільниці ОПОРА зафіксувала, що члени дільничної виборчої комісії використовують попередні списки виборців замість уточнених. Через це не всі виборці, які мали б голосувати на цій дільниці, знаходять себе у списку, і, відповідно, не можуть отримати бюлетені.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області зафіксували 5 випадків, коли виборців намагалися отримати бюлетень без паспорта громадянина України. Зокрема, два таких випадки були зафіксовані в селі Топорівці (Новоселицький район), два випадки в селі Біла (Кіцманський район) та один випадок у селі Волошкове (Сокирянський район).

На 203 виборчому окрузі представники кандидатів у нардепи привезли для членів ДВК торти та продукти. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області зафіксували, що на одній з виборчих дільниць на окрузі №203 представники кандидатів у народні депутати тричі за день голосування привозили для членів ДВК продукти та торти.

22 липня вночі під час спостереження за виборчим процесом поблизу окружної виборчої комісії ВО №201 (м. Чернівці) спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА помітила членів дільничної виборчої комісії з виборчою документацією. За словами спостерігачки, вона помітила у руках членів дільничної виборчої комісії, ймовірно, протоколи, які члени ДВК хотіли переписати, а також печатку.

Як відзначив громадський омбудсмен із виборчих прав Василь Купіна, на дільницях фіксували випадки відсутності достатнього освітлення, тому деякі виборці були змушені робити свій вибір поза межами кабінки. Частими залишаються випадки, коли кабінки для голосування є малодоступними для маломобільних людей – вони були надто вузькими або мали пороги. Проблемними були й дільниці, які були розташовані на другому або третьому поверхах, або не мали пандусів на сходах.

«У Чернівцях 3 дільниці, які знаходяться на 3 поверсі, і є 7 дільниць на другому поверсі. Я вчора от спостерігав на отаких дільницях, які знаходяться на третьому поверсі, де на кожному поверсі додумалися поставити крісла або лавки. І там утворювалися черги людей, які або проголосували, або йшли голосувати, вони зупинялися і досить довго відпочивали, тому що літнім людям було дуже важко туди попасти на третій поверх», – сказав Василь Купіна.

За даними Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області, правоохоронці отримали 26 повідомлень у день голосування. Жодного кримінального правопорушення не зафіксовано.

Загалом по Україні найбільше занепокоєння викликають часті випадки видачі виборчих бюлетенів без пред’явлення належних документів або неодноразові спроби проголосувати за іншу людину. У день голосування такі інциденти виявлені в межах різних регіонів України на 10,1% виборчих дільниць.

Інше найбільш часте порушення у день голосування 21 липня – розголошення таємниці голосування через демонстрування виборцями заповненого бюлетеня або недотримання вимог щодо встановлення кабінок і облаштування місць для голосування в приміщенні ДВК. Такі випадки зафіксовані на 4,2% дільниць. Для повторного голосування з виборів Президента України цей показник складав 5%, однак на останніх парламентських виборах був меншим (3,9% дільниць).

peredplata