Прийти і пройти поліграф закликають буковинські правозахисники кандидатів в депутати

Прийти і пройти поліграф закликають буковинські правозахисники кандидатів в депутатиСьогодні Чернівецька правозахисна група презентувала новий проект \”Поліграф для депутата\”. Згідно з ним на першому етапі планується розробити блок питань для претендентів в кандидати. Також оголошується початок проведення реєстрації кандидатів, які бажають пройти експрес-дослідження на детекторі брехні.

Як розповів координатор проекту Олексій Крикливець, про те, що необхідно для політиків, які йдуть у владу, проходити детектор брехні (поліграф) говорять всі, але до справ ніхто не доходить. Тому Чернівецька правозахисна група за кошти, зібрані членами групи, готові організувати і провести таке експрес-дослідження для кандидатів в депутати. Ті можуть подати офіційну заявку на електронну пошту Чернівецької правозахисної групи (alexkrik@i.ua, bukovuna.2012@gmail.com) для реєстрації.

Запитувати ж кандидатів збираються про те, чи брали вони хабарі, чи порушували закон, чи приймали участь в фінансових незаконних оборудках, чи зрадять виборців після обрання, які фінансові статки у кандидата тощо. Список питань відкритий, а тому правозахисники закликають всіх активних членів громади долучитися до формування блоку питань. Але його будуть тримати в таємниці, щоб кандидати на проходження експрес-дослідження не змогли підготуватися до відповідей.

– Нараз можна спостерігати рейдерське захоплення політиками свідомості виборців, – зауважив Олексій Крикливець. – Хай вони прийдуть і докажуть, що їм нема чого приховувати і вони з чесними намірами йдуть до влади. А відсутність кандидатів на дослідженні свідчитиме, що їм є що приховувати. Звісно, результати поліграфа не мають юридичної сили, але громадяни зможуть зробити висновки щодо кандидатів.

Загалом, переконують в Чернівецькій правозахисній групі, організація проходження перевірки на поліграфі не є такою затратною, як про це говорять політики та демагоги. Тут головне – бажання.

Саме ж експрес-дослідження організатори обіцяють провести відкрито в Українському народному домі згодом. Дата не розголошується теж у зв\”язку з побоюваннями організаторів, що буде здійснена підготовка до дослідження претендентами.

Тому правозахисники звернулись до всіх політиків: \”Прийдіть і пройдіть\” і вже згодом розішлють політичним партіям запрошення для проходження їхніми висуванцями поліграфа.

Ми ж в свою чергу дізнались, що в Україні діють фірми, які пропонують підприємствам та фізичним особам послуги поліграфа. Сам ж поліграф можна навіть придбати – від 30 тисяч гривень (місячна депутатська зарплатня). Так, службове розслідування за допомогою поліграфа замовнику вартуватиме від 500 грн. з людини (розуміємо, запитання політикам, аби їх вивести на чисту воду, теж свого роду розслідування).

Що, власне, представляє собою поліграф і дослідження на ньому.

На сайті \”Агентства детекції брехні\”йдеться, що опитування з допомогою поліграфа – це комплексне психофізіологічне дослідження, не травмуюча і абсолютно нешкідлива для життя і здоров\’я людини процедуру, організовану за спеціальними методиками з використанням контролю і оцінки фізіологічних реакцій, які вимірюються за допомогою датчиків, розміщених на тілі випробуваного.

Метою тестування на детекторі брехні є оцінка достовірності інформації, отриманої від опитуваного людини шляхом реєстрації її фізіологічних реакцій на поставлені питання.
Існує порядок проведення дослідження, яким повинен керуватися фахівець, який проводить опитування.

Перевірка на поліграфі не порушує права людини.

По-перше, ця процедура добровільна.

По-друге, людина в будь-який момент може відмовитися проходити опитування, і процедура буде перервана.

По-третє, спеціаліст-поліграфолог в обов\’язковому порядку знайомить опитуваного з причиною перевірки і до початку тестування обговорює питання, які будуть ставитися.

Так як поліграф, фактично, є медичним пристроєм, він не кваліфікується як спеціальний технічний засіб, тобто його застосування не потребує ліцензування та спеціального дозволу.

Поліграфні перевірки не заборонені законом (як технічні засоби, які не пригнічують свободу і не завдають шкоди здоров\’ю людей і навколишнього середовища).

Використання поліграфа в Україні здійснюється на підставі норм Конституції України (ст. ст . 10, 28, 29), кримінального судочинства, Законів України \”Про мови\”, \”Про міліцію\”, \”Про оперативно-розшукової діяльності\”, Трудового законодавства та інших нормативно-правових актів.

Надія Вірна
Світлина з сайту \”Агенція детекції брехні\”

peredplata