Буковина напередодні виборів. Марш до ради!

Буковина напередодні виборів. Марш до ради!У Лондоні найкращі спортсмени з усього світу виборюють олімпійське золото, срібло і бронзу. А в Україні на старт стали ті, хто хоче в один момент взяти все. Вони йдуть до парламенту. Україна поділена на вертикалі і горизонталі. На правих і лівих, на владу і опозицію, на електорат і кандидатів, на лохів і депутатів… Останні проводять свої з’їзди, визначають на 5 років українських небожителів. Елітою їх називають. Народ же цю еліту називає інакше. Але від цього їм і не гаряче, і не холодно.

Вони навіть перед виборами не зважають на народ. Вони знають, що кілограм гречки для бидла важить значно більше, ніж материнська мова, рідна держава, майбутнє малих бидлонят.

Команда на старт дана, і всі чимдуж кинулися до фінішу. Адже там дорогоцінний мандат, який відкриває будь-які двері, дає будь-які пільги, сипле добром тобі і твоїй родині. Та заради цього можна не тільки батьківщину (ВО «Батьківщину»), а й чортові душу продати, і свою, і юлькину.
І продають, і будуть продавати до того часу, поки ми таких будемо обирати. А все свідчить про те, що ми їх таки знову оберемо.
Буковина дуже показова у цьому сенсі. Вона відображає увесь український електорат. Тут голосують так, як у середньому по Україні. І технології тут такі ж застосовуються.

Особливо показовим буде тепер Новоселицький виборчий округ (туди входять Герцаївський, Глибоцький райони, частина Садгірського і частина Сторожинецького). Там завжди вигравали кандидати від влади. Раніше влада там водила Івана Попеску. Потім повела Михайла Бауера. А тепер веде того, не знаю кого. Прийшов Фірташ, вказав перстом на нього, і він мусить бути. Уся папієвська рать кинулася виконувати вказівку. І ми почули, що депутатом у цьому окрузі буде Геннадій Федоряк з Новоселиці. Ми це не тільки почули, а й побачили днями на стадіоні. Тоді голова правління ПАТ «Чернівцігаз» зайшов до урядової ложі і, ніби по команді, виструнчилися перед ним губернатор, його свита і свита його свити.

Сам Федоряк – людина не публічна і не рейтингова. Але він стане депутатом. Бо так задумали влада і Фірташ. А електорат?.. Та хто на нього звертає увагу?! Дадуть трохи гречки, трохи зельцу і трохи газу. Та й усе. Чого ще тому електорату треба. Буде голосувати так, як вуйко скажуть.

Ще одну темну конячку партія регіонів підсунула виборцям Бессарабії (Заставнівський, Хотинський, Кельменецький та Сокирянський райони). Там йтиме на вибори молодий підприємець, депутат Чернівецької облради, близький родич губернатора Артем Семенюк. За свою недовгу підприємницьку біографію, тим паче, політичну, цей хлопець добряче владою обласканий. Ще президент Ющенко його нагороджував орденом «За заслуги ІІІ ступеня». Отож Папієв веде свого пасинка і розпорядника родинного майна до верховної ради через бессарабські райони. Там уже Василь Козак готовий підкласти плече на Сокирянщині, а Михайло Бойчук — на Заставнівщині. Та навряд чи це допоможе. Названі керівники геть втратили авторитет і підтримку своїх васалів.

До парламенту від партії регіонів у Сторожинецькому виборчому окрузі (входять Кіцманський, Вижницький, Путильський райони і частина Сторожинецького) йтиме Михайло Бауер. Правду сказати, організація «Чесно», яка бадає* кандидатів, не матиме там де тавро поставити. Він ще у 2002 році був обраний депутатом від румуномовних районів області. Спочатку увійшов до фракції «Єдина Україна». І уже за три роки, до 4 листопада 2005-го, примудрився змінити 6 фракцій («Єдина Україна» — з 15.05.2002 р. до 20.06. 2002 р., фракція політичних партій підприємців і промисловців України та «Трудова Україна» — з 20.06.2002 р. до 21.04.2004 р.; фракція політичної партії «Трудова Україна» — з 20.01.2005 р. до 4.11.2005 р., і з 4.11.2005 р. він уже в Народній партії Литвина).

Зараз Бауер йде на вибори уже від партії регіонів. Йде цинічно і впевнено, використовуючи амінресурс і своє службове становище.
І ніби насміхається з виборців національно-патріотичних районів Буковини. Мовляв, і вас ми змусимо робити все те, що наша партія регіонів скаже.
Поки що йому не вдалося завоювати симпатій виборців. Рейтинг Бауера на окрузі всього у межах статистичної похибки. Але такі дрібниці партію регіонів не хвилюють. Бо Семенюк і Федоряк мають рейтинги значно нижчі статистичної похибки. А Папієв впевнено і нахабно заявляє, що вони таки виграють вибори у всіх мажоритарних округах. Хто, окрім нас, винен у такому ставленні чиновника до людей? Один раз йому відрізати, не проголосувати за його кандидатуру, і пихатість зникне назавжди.

На відміну від цих трьох кандидатів-мажоритарників, Віталій Михайлішин має, окрім негативних, уже й кілька позитивних сторін.

За рік свого секретарювання у міській раді не помічений у будь-яких зловживаннях чи корупційних діях. Ситуація з входженням на посаду за півтора року трохи забулася. Тим паче, що Федорук з’явився у таборі опозиції. І хоче йти до верховної ради. А чернівчани хочуть Миколу Трохимовича бачити мером, а не депутатом. Тому Михайлішин, відкриваючи дитячі майданчики, газопроводи, ремонтуючи дороги, щодня додає у рейтингу. Натомість Федорук починає втрачати. Тим паче, що на з’їзді опозиції з’явилися антифедоруківські гасла, проти яких поки що нема аргументів…
Отже, виборча гонка розпочалася.

(Далі буде)

Петро КОБЕВКО
*бадати – лікарський огляд пацієнта

Світлина – ipress.ua

peredplata