Вірус тупості Щоденно про злободенне. Карантин 04.04.2020

Сьогодні зранку, як грім на голі дерева весною, Буковина жахнулася від слів губернартора Сергія Осачука. Вчора вночі він сказав таке:

-Увага ‼️ З 13:00 суботи (4 квітня), до 6:00 понеділка (6 квітня) у Чернівецькій області вводиться режим максимального обмеження будь-якого переміщення людей.

В суботу (4 квітня) просимо всіх мешканців області до 13:00 придбати необхідні продукти харчування з розрахунком на дві доби.

Закликаємо залишатися вдома і не покидати свої оселі до 6:00 понеділка (6 квітня)

За результатами наради із державною комісією техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, було ухвалено рішення запровадити особливі карантинні обмеження для всіх мешканців Чернівецької області на пересування та перебування у громадських місцях. Буковинців закликають не покидати домівки із 13:00 суботи, 4 квітня, до 6:00 понеділка, 6 квітня.

 

Згодом я знайшов на сайті  рішення комісії. Там вона рекомендує органам місцевого самоврядування запровадити обмежувальні заходи:

 

 

Коли і де  є, ті  рішення органів самоврядування, трохи не зрозуміло. І взагалі неясно, як люди мають діяти в такий період.

Виглядає на те, що хтось щось мутить. Бо вже всім зрозуміло, що хвороба страшна і треба берегтися. Якщо комусь не зрозуміло, то нехай влада каже їм таким чином:

«Мерзотники-шашличники! Геть з лісу, з Акви плюс, з парку, від річки і т.д. Сидіть вдома, бо лихо вам буде».

Гадаю, що тут неважко це зробити.

Але, з іншого боку, є проблема з московською церквою, з якою ні голова ОДА Осачук, ні мер Каспрук не хочуть конфліктувати. А московські попи, ніби зумисне, не хочуть підпорядковуватися владним рішенням про карантин. Вони кличуть вірян до церкви, до хресних ходів, до причастя і т.п… А цього тепер не можна робити. Прямим текстом їм заборонити боїться і Осачук, і Каспрук. І ось настає неділя. Люди підуть до церкви.

Щоб хоч якось зупинити це, то й вигадали якийсь недолугий спосіб, у якому вже майже ніхто не може розібратися. Це замість того, щоб поставити біля входу до московських церков по поліцейському і не дозволити у церкві збиратися більше, як по двоє людей.

Але, хтось скаже, 7 квітня буде Благовіщення, і тоді до церков підуть тисячі вірян… Не підуть. Бо з 6 квітня починають діяти нові, жорсткіші умови карантину.

Отож наша влада такими недолугими кроками, як тепер, хоче дожити до понеділка.

 І ще одне. А ті, хто озвучив цю інформацію вночі 3 квітня, могли би поставити собі питання: як  виконуватиме цю заборону, приміром, вуйко Юзьо з Перкалаби Путильського району? Він там не має інтернету. Телевізор показує тільки Москву і Бухарест. Брехунець (проводове радіо) відключили разом із розвалом СССР. Газету «Час» принесуть тільки наступної суботи (якщо її не закриють до того часу).

Вуйкові Юзьові що робити? Відразу здаватися поліцаям? Аби відпровадили його до тюрми, бо не виконує вказівок. Про штраф від 17000 до 34000 гривень навіть не думайте. Таких грошей у Перкалабі зроду не було й не буде.

Велику помилку робите! Вона, з одного боку, поглиблює недовіру людей до влади. З іншого боку – люди не виконуватимуть цих незрозумілих і невмілих рішень. І, найголовніше, ви, владці, починаєте злити народ.

Є ще одна версія того, що сталося зараз: Буковину хочуть зробити полігоном для випробовування можливого введення надзвичайного стану. Нібито якась заборона (незаконна) на 2 дні ні на що не вплине. Але може виміряти градус кипіння незадоволення у масах, можливості його збити і визначити, чи вже настав час вводити надзвичайний стан по всій Україні.

Тим паче, що у Києві не на жарт розгорівся скандал з продажем посад головою  ОП Єрмаком та з рішенням ВРУ продавати землю. Там уже починає закипати. І звучать перші вимоги відставки президента.

Тож надзвичайний стан назріває швидше політичний, аніж коронавірусний. Або його хтось вміло поєднує. Епідемію прогне використати у своїх інтересах.

А нас усіх невдовзі пересварять між собою. З одного боку будуть ті, хто за надзвичайний стан, з іншого – ті, хто проти.

Чекаємо?!…

(Далі буде)

Петро Кобевко

peredplata