Москаль долає кордони

Москаль долає кордониДіяння нашого земляка народного депутата, генерала Геннадія Геннадійовича Москаля знаходять собі місця у серцях і душах людей-виборців.
Вони слухають про справи нардепа, читають його запити і звернення. Погоджуються та сперечаються з ними, вірять і не завжди. Найголовніше — нікого не залишає байдужим Москаль.
Днями наш земляк уже перейшов кордон України і діяв на теренах Молдови. Там він вручив нагороди своїм колегам. Все було гарно, чинно, по-буковинськи зі смаком. Якби… не деякі нюанси.
Про них ми дізналися з листа колег Г. Г. Москаля з України. Лист написаний у кращих епістолярних зразках високого стилю. Тому подаємо його без купюр, без скорочень і без коментарів.

«Вельмишановний Петре Дмитровичу!
Ми, ветерани органів внутрішніх справ Буковини засвідчуємо Вам свою високу та людську повагу. Ми шануємо Вас як висококваліфікованого журналіста та керівника потужного на теренах Буковини видання, патріота Буковинського краю.
Ознайомившись із матеріалом «Москаль нагородив молдовських поліцейських, що допомогли знешкодити небезпечних злочинців, відзнакою Верховної Ради України», який був опублікований на Вашому сайті, ми були здивовані пафосним видом пана Г.Г. Москаля, народного депутата України, який від імені всієї Верховної Ради України вручив співробітникам Управління Кримінальної поліції МВС Молдови орден «Честь, Мужність, Закон».
Змушені, шановний Петре Дмитровичу, дати Вам пораду звернутися до указів Президента України, постанов Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, де дається вичерпний перелік державних нагород. Такого ордену в нашій країні де-юре та де-факто не існує.
Нагородження державними нагородами провадиться виключно указами Президента України, ст. 5 Закону України «Про державні нагороди», а пан Москаль Г.Г. нагородив молдовських поліцейських знаком Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. На нашу думку, цей знак видуманий за ініціативою пана Москаля Г.Г. і ніякого державного значення та ваги він не має. Більш того, ми ознайомились із рішеннями засідань Комітету і не знайшли жодного слова щодо нагородження поліцейських Республіки Молдова зазначеним вище знаком. Виходить, що Геннадій Геннадійович за власною ініціативою, без згоди членів Комітету провів нагородження поліцейських.
А тепер щодо відзнак Верховної Ради України. Почесна грамота та Грамота Верховної Ради України є відзнаками Верховної Ради України за заслуги перед Українським народом у сприянні становленню правової держави, здійсненню заходів щодо забезпечення прав і свобод громадян, розвитку демократії, парламентаризму. Почесна грамота скріплюється підписом Голови Верховної Ради України та гербовою печаткою Верховної Ради України і вручається разом з нагрудним знаком. За вищезгадані заслуги Верховна Рада може нагородити також цінним подарунком – інших відзнак Верховна Рада не має.
Нагороджуючи, як Ви надрукували у статті, таким орденом, своїми діями пан Москаль Г.Г. поставив у цікаве положення не тільки себе, а й наших молдовських колег. Виникає цілком розумне запитання: А скільки в пана Москаля Г.Г. у сейфі ще значків і кому їх ще буде вручено?
Р.S. Ми, ветерани органів внутрішніх справ, вважаємо, що будь-яке нагородження повинно бути справедливим та об’єктивним, а не перетворюватися на фарс та політику. Саме такі нагородження стануть гарним прикладом для молодих співробітників.
Ми щиро сподіваємось на подальшу плідну співпрацю та просимо Вас розмістити наш лист на сайті газети «Час».
З повагою ветерани органів внутрішніх справ Буковини»

peredplata