12 жовтня стане відомо, чи отримає Тимошенко Нобеля. Імена лауреатів тримають у страшному секреті

12 жовтня стане відомо, чи отримає Тимошенко Нобеля. Імена лауреатів тримають у страшному секретіОголошенням імені лауреата Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини сьогодні у Швеції відкривається 111-й Нобелівський тиждень. Найближчими днями також стануть відомі володарі премії в інших номінаціях, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зокрема, у вівторок, 9 жовтня, у Стокгольмі буде оголошено про рішення Нобелівського комітету з фізики, 10 жовтня – з хімії.

У п\’ятницю, 12 жовтня, в Осло назвуть лауреата премії миру.

На думку букмекерів, найімовірнішим лауреатом цьогорічної Нобелівської премії миру є афганська борець за права людини та права жінок Сіма Самар. Юлія Тимошенко займає третє місце. На другому місці у букмекери розмістили американського солдата Бредлі Менінґа, який викрав і передав порталові WikiLeaks 250 тисяч конфіденційних документів дипвідомства США, пише Польське радіо. Нині Бредлі Менінґ перебуває під арештом, очікуючи судового процесу. Американський солдат потіснив на третє місце нині ув’язнену екс-прем’єрку України Юлію Тимошенко. А на четвертому місці серед кандидатів на Нобелівську премію миру – єгиптянка Мегі Ґобран, яку часто називають Матір’ю Терезою з Каїру. Вона несе допомогу найбіднійшим дітям і жителям каїрських сламсів. Підсумовує першу п’ятірку потенційних лауреатів Нобелівської премії кубинський лікар, один з головних борців за права людини – Оскар Еляс Біскет Ґонзалес. Він за свою діяльність у в’язницях відсидів 9 років.

Володар \”Премії з економіки пам\’яті Нобеля\”, установленої Банком Швеції у 1968 році, визначиться у понеділок, 15 жовтня.

Шведська академія, Нобелівський комітет якої приймає рішення про присудження премії в галузі літератури, поки що про дату не оголошувала, але, за традицією, це станеться в один з четвергів жовтня.

У своєму заповіті Альфред Нобель доручив вибір лауреата з фізіології і медицини Каролінському інституту в Стокгольмі, який заснований у 1810 році і є нині одним з провідних освітніх і наукових медичних центрів світу. Створений при ньому Нобелівський комітет складається з п\’яти постійних членів, які, у свою чергу, мають право запрошувати експертів для консультацій.

Нобелівські комітети до останнього моменту нічого не повідомляють ні про самих претендентів на премію, ні про тих, хто їх висунув, але наукові розділи газет і журналів роблять власні припущення щодо імен, які зберігаються в таємниці. Так, центральна газета \”Дагенс нюхетер\” пророкуватиме премію одному з авторів вибраних нею відкриттів.

Це отримання стовбурних клітин із звичайних клітин організму, метод якого розробив японець Сіней Яманака. Першопрохідцями в цій сфері вважаються канадці Джеймс Тілл та Ернст МакКаллох, який помер минулого року, що відкрили більш як 40 років тому перші відомі види стовбурних клітин, а також англієць Джон Гердон, який клонував з них жабу.

Інтерес становить і оптогенетика – метод, який полягає в дослідженні роботи нервових клітин і у введенні в їх мембрану спеціальних каналів-опсинів, що реагують на збудження за допомогою світла. В ході проведених дослідів найагресивніша миша перетворювалася на спокійну істоту, а гризун із зайвою вагою починав їсти значно менше. У цій галузі відзначилися в 2005 році професор Геро Мізенбьок і його аспірантка Сусана Ліма з Єльського університету, які вивчали мух-дрозофіл, а також Карл Дайсельрот із Стенфордського університету, який проводив експерименти з мишами .

Деякі експерти вважають, що премію в галузі медицини цього року також можуть одержати американці Девід Елліс і Майкл Грунштейн, які займалися дослідженнями гістонів (білків, що регулюють упаковку ДНК у хромосоми), Брайан Друкер, Ніколас Лайдон і Чарльз Сойєрз, які розробили новий препарат проти лейкемії, американці Дуглас Коулман і Джефрі Фрідман, які відкрили гормон жиру лептин, японець Акіро Ендо, який виявив мікробні агенти, здатні блокувати біосинтез холестерину, а також дослідники кіназ (найважливіших ферментів, що регулюють процес живлення клітин глюкозою і глікогеном) американець Ентоні Хантер і канадець Ентоні Посон.

Нобелівський тиждень 2011 року ввійшов в історії премій конфузом, подією, яка сталася лише через три години після оголошення перших лауреатів в галузі фізіології і медицини. Володарями нагороди стали Брюс Бойтлер (США), Жюль Хофман (Люксембург, Франція) і Ральф Стайнман (Канада). Перші два вчені одержали премію за \”відкриття в галузі активації вродженого імунітету\”, останній – за \”відкриття дендритної клітини і її ролі в набутому імунітеті\”.

Після оголошення їхніх імен Нобелівський комітет Каролінського інституту з\’ясував, що канадський професор Ральф Стайнман вже три дні як помер. Фонду, що стежить за виконанням волі засновника премій Альфреда Нобеля, довелося терміново збиратися на екстрену нараду, оскільки одержати нагороду може лише вчений, який нині живе.

У результаті після чотиригодинних дебатів члени правління фонду винесли постанову рішення Нобелівського комітету не переглядати.

Співдоповідачка Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України Майліс Репс вважає, що найбільш реальним шляхом виходу зі сформованої ситуації з екс-прем’єром, буде амністія, оскільки помилування Юлії Тимошенко буде проблематичним.

Співдоповідачка Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України Майліс Репс вважає, що українська влада повинна вирішити проблему з екс-прем\’єр-міністром Юлією Тимошенко і екс-главою МВС Юрієм Луценком, звинувачення щодо яких, за її словами, політично мотивовані.

«Я не буду говорити українській владі, який шлях вирішення проблеми найкращий — ані щодо Тимошенко, ані стосовно Луценка. Але вони повинні його вирішити. Нехай знайдуть той варіант, який їм підходить якнайкраще. У вас хороші юристи, у вас, як ви самі стверджуєте, є хороша судова система. Ну, так зробіть щось», — сказала вона в інтерв\’ю Коммерсант-Украина.

Репс сказала, що кілька місяців тому відбулася дискусія з президентом України Віктором Януковичем, в ході якої він чітко заявив, що «якщо всі рівні апеляції для Юлії Тимошенко будуть пройдені, він розгляне можливість політичного рішення». Репс вважає, що той факт, що в ЄСПЛ йде розгляд справи Тимошенко, не може служити підставою для того, щоб Янукович відкладав своє рішення. «Ця позиція (що остаточне рішення щодо Тимошенко має бути прийняте після вердикту ЄСПЛ – ред.) для нас неприйнятна!», — підкреслила вона. «ЄСПЛ — це не „ще один рівень“ української юстиції. Всі три рівні судових інстанцій у газовій справі в Україні вже пройдено», — констатувала вона.

Найбільш реальним шляхом виходу зі сформованої ситуації співдоповідачка ПАРЄ бачить амністію, оскільки «помилування у випадку з Юлією Тимошенко буде проблематичним».

Вона зазначила, що оскільки стосовно колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка є рішення Європейського суду з прав людини про незаконне затримання, то, на її думку, український суд може переглянути його справу з метою «подальших дій». Окрім того, Репс вказала на проблеми зі здоров\’ям у екс-міністра, що, на її думку, дає можливість Януковичу «вирішити проблеми».

Як повідомлялося, 22 вересня Сенат США прийняв резолюцію S.Res. 466. Документ закликає до звільнення з в\’язниці колишнього прем\’єр-міністра України Юлію Тимошенко, а також проведення парламентських виборыв «чесно та прозоро у відповідності до стандартів ОБСЄ».

Разом з тим, МЗС України висловив сумнів з приводу загальної підтримки резолюції. У відомстві, зокрема, вказали, що текст резолюції не проходив обговорення на засіданні комітету Сенату США з міжнародних прав і був прийнятий в пакеті з 11 іншими документами з різних питань.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина

peredplata