Депутати Чернівецької міської ради проти нового мовного закону

29 депутатів Чернівецької міської ради  підтримали звернення до Верховної Ради України та Президента України, ініційоване депутатом Василем Максимюком,  з проханням категорично висловитися проти нових спроб знищення української мови.

Звернення

Чернівецької міської ради VІІ скликання до Верховної Ради  України    

Шановні народні депутати України!  

Вся патріотично налаштована Україна, і місто Чернівці зокрема, з глибокою тривогою та занепокоєністю сприймають спроби нових атак на нашу рідну державну мову. Так званий «законопроект Бужанського» про відстрочку переходу на українську мову в школах, є нічим іншим, як посяганням на засади нашої державності і погодитися з ним означає втратити значну частину українського суверенитету. Чи не найважливішу й найвагомішу.

Важко собі навіть уявити, щоб французська, англійська чи італійська мови боролися за власне існування у Франції, Англії чи Італії  і хтось із громадян цих держав ставив під сумнів їх функціонування. А у нас в черговий раз це змушена робити наша рідно українська, державна. Нам не простять нащадки таких знущань з неї, нас не зрозуміють наші друзі в світі, нас припинять боятися наші люті вороги.

Ми й самі станемо собі ворогами, якщо знищимо або відсунемо подалі власну мову. «Какая разніца!» – це не про мову! Є й виключно практичне питання, пов’язане з державною мовою. Діти, які її не знатимуть, не зможуть на рівних конкурувати при навчанні у вишах з переважною більшістю українських діточок, що досконало опанували рідну мову в школі.

Ми, депутати Чернівецької міської ради, звертаємося до вас, народних депутатів України, проявити громадянську, українську та патріотичну позицію і категорично висловитися проти нових спроб знищення української мови та протягування у парламент зрадницьких ідей. Відтермінуванням переходу на українську вороги України починають наступ на незалежність держави. Те, чого вони не змогли зробити на Сході, вони намагаються зробити в тилу України.

Не дамо позбавити нас і наших дітей майбутнього!  

З повагою,

депутати Чернівецької міської ради VII скликання

peredplata