No comments

No commentsДмитро Табачник вважає, що сучасні націоналісти повинні засудити злочини своїх попередників, і назвав протистояння 1940-1950-х років громадянською війною.

Українські націоналісти повинні визнати історичні помилки власних героїв і покаятися за них. Про це заявив міністр освіти Дмитро Табачник в ефірі програми «Велика політика» на телеканалі «Інтер».

«Українська ідентичність не формується подвійною мораллю», – зазначив він. Табачник привів у приклад радянських комуністів, які партійними рішеннями після завершення епохи Сталіна засудили «дурості і злочини своїх у 1956 році».

«Я не видел ни одного националиста, который бы осудил преступления своих предшественников. Я говорю о том, что если коммунисты начали свой путь очищения, хоть и не прошли его до конца, то вы его даже не начинали», — обратился Табачник к националистам.

«Я не бачив жодного націоналіста, який би засудив злочини своїх попередників. Я говорю про те, що якщо комуністи почали свій шлях очищення, хоч і не пройшли його до кінця, то ви його навіть не починали », – звернувся Табачник до націоналістів.
Табачник також переконаний, що Організація українських націоналістів Степана Бандери фінансувалася нацистами, а Українська повстанська армія отримувала зброю з Німеччини. \”80 тисяч людей, які взяли зброю, селян Західної України — це і є громадянська війна\”, — підкреслив чиновник.

За словами чиновника, жертвами «бандерівців» стали 16 тисяч мирних людей. ОУН-УПА корректным, хотя и активно использует его.\”>Разом з тим, Табачник не вважає термін ОУН-УПА коректним, хоча і активно використовує його.

На питання, чи буде він ставити знак рівності між ОУН і УПА, міністр відповів: «Ні, безумовно». На його думку, ОУН фінансувалася нацистами і своїми офіційними документами солідаризувалася з тодішнім німецьким ладом. А забезпечення зброєю УПА здійснювали сили Вермахту. Табачнику опонували практично всі присутні в студії політики, історики та журналісти. «Степан Андрійович писав, що треба різати жидів і ляхів», — підкреслив Табачник у розмові про Бандеру і запевнив, що документально підтверджено: в історії УПА не було боїв з німцями.

На прохання процитувати таке твердження або принаймні вказати на документ, Табачник відповів, що у нього є професійна довідка про діяльність ОУН-УПА, де вказано, що німецькими архівами не було підтверджено втрат від діяльності українських націоналістів.

У відповідь на зауваження, а не вловлює він, як доктор історичних наук, різниці між поняттями «не вступали в бій» і «немає підтверджень втрат», Табачник відповів: «Я вловлюю те, що ви весь час маніпулюєте свідомістю».

Як відомо, 14 жовтня 2012 року, в 70-ту річницю УПА Всеукраїнське об\’єднання «Свобода» проведе Марш боротьби в Києві.

peredplata