Деякі члени дільничих виборчих комісій на Буковині не знають, які власне вибори 28 жовтня

Деякі члени дільничих виборчих комісій на Буковині не знають, які власне вибори 28 жовтняГромадські організації Буковини, які спостерігатимуть за виборами до парламенту 28 жовтня, заявили про те, що сприятимуть проведенню прозорих та демократичних виборів у Чернівецькій області, проведуть підрахунок виборців та здійснять паралельний підрахунок голосів.

Як повідомив директор Буковинського центру виборчих технологій, заступник голови обласної організації \”Комітет виборців\” Ігор Баб\”юк, від цих організацій за виборами спостерігатиме мінімум 140 спостерігачів, а також щонайменше чотири мобільні групи, які активно братимуть участь у виявленні порушень виборчого законодавства. Спостерігачі також будуть також спостерігати під час підрахунку голосів на виборчих дільницях, а представники мобільних груп працюватимуть за засіданнями ОВК.

Пан Баб\”юк наголосив, що за результатами роботи спостерігачів під час виборчої кампанії, хотілось би почути звіт правоохоронних органів.

– Зараз міліція і прокуратура відфутболює до ОВК, а оскільки та не приймає рішення по кандидатам, та пересилає назад до правоохоронних органів. Це нагадує такий собі футбольний матч, – зауважив пан Баб\”юк.

Координатор виборчих програм Чернівецького представництва ГМ \”ОПОРА\” Назар Тимощук заявив також, що спостерігачі від їхніх організацій будуть паралельно рахувати голоси по всій Україні (обрано 1% дільниць для паралельного підрахунку). Вже станом на на ранок 29 жовтня 2012 року ОПОРА готова буде презентувати загальний результат паралельного підрахунку голосів по всій Україні. Окрім того впродовж всього голосування спостерігачі відслідковуватимуть явку виборців в загальнодержавному виборчому окрузі.

На заувагу про те, що до ОПОРИ на Буковині посилена увага з боку партії регіонів та владних структур, звинувачення їх в заангажованості, Назар Тимощук відповів, що у партії регіонів надзвичайно розгалужена партійна структура, адміністративний вплив тощо. Вони, якби були такі порушення з боку інших кандидатів, одразу б їх фіксували, афішували. Але кандидати від інших політичних сил та самовисуванці просто не роблять стільки порушень, як партія регіонів та її кандидати.

А на запитання щодо того, чи братимуть до уваги звіти громадських організації за результатами спостереження і чи матимуть вони якийсь вплив, пан Назар відповів наступне:

– Немає підстав, що після оприлюднення результатів спостереження буде якась реакція з боку правоохоронних органів.

Михайло Шморгун, координатор виборчих програм Чернівецької облорганізації \”Захист\” повідомив, що від їхньої організації буде 56 спостерігачів за всіма чотирма округами і вони працюватимуть у тісній співпраці з іншими ГО.

На думку керівників ГО, під час голосування та підрахунку найбільш вірогідними будуть такі порушення:

– вкидання, псування бюлетенів;
– затягування підрахунку голосів
– заміна протоколів тощо.

Також великі небезпеки в собі несе необізнаність членів дільничих виборчих комісій. Як повідомив Ігор Баб\”юк є й такі, які не знають, куди власне відбуваються вибори і думають, що то обирають депутатів в обласну раду.

peredplata