В Чернівцях активіста, який роздавав листівки \”Не продавай свій голос\”, затримала міліція ОНОВЛЕНО + ПРІЗВИЩА

В Чернівцях активіста, який роздавав листівки "Не продавай свій голос", затримала міліція ОНОВЛЕНО + ПРІЗВИЩАЯк стало відомо \”Часу\” з достовірних джерел, активіста руху \”Чесно\”, який в центрі роздавав листівки \”Не продавай свій голос\” півгодини тому затримали міліціонери і відвезли в Шевченківський райвідділок міліції. Спершу його запросили в автівку, а потім повезли у відділок. Телефоном спершу користуватися не дозволяли. Сказали, що забирають, бо в листівках немає тиражу (він там був вказаний). Коли туди приїхали журналісти та громадські активісти, їх у відділок не впустили, але наголосили, що хлопця не затримували а \”запросили на розмову\”. За кілька хвилин самого 18-літнього активіста випустили.

Газета \”Час\” висловлює своє занепокоєння таким випадком і очікує коментарів міліції.

Деталі – пізніше.

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ РУХУ \”ЧЕСНО\”

Співкоординатора Чернівецької платформи ЧЕСНО Вадима Міського та кількох його колег під час поширення матеріалів ЧЕСНО затримали співробітники чернівецької міліції.

Наразі їх відвезли в один із відділків Шевченківського району м. Чернівці, розташованому на вул. Білоусова.

Юридична команда ЧЕСНО працює над наданням допомоги нашим активістам.

Нагадаємо, що 24 жовтня стартувала всеукраїнська акція з інформування виборців про результати моніторингу кандидатів у депутати на відповідність критеріям доброчесності.

Електронні макети листівок для поширення мережею Internet доступні на офіційному сайті руху за посиланням – http://www.chesno.org/gallery/70/.

Мета інформаційних акцій з поширення листівок – забезпечити виборцям можливість доступу до різнобічної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору (згідно ст. 63 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»).

Листівки руху ЧЕСНО не є засобом передвиборної агітації у значенні положень Закону України «Про вибори народних депутатів України» (ст. 68), водночас поширити їх рекомендовано до 23:59 26 жовтня, як того вимагає чинний закон про вибори.

Повідомлення в мережі Фейсбук активіста руху Чесно Вадима Міського:

Друзі, в нас все окей. Хлопця, кий розповсюджував листівки Громадський рух \”Чесно\” | Civic movement \”Chesno\” вже відпустили. Затримали його через те, що на листвіка були відсутні відомості про тираж та замовника (а це необв\’язково для інформаційних матеріалів). Зараз їдемо в прокуратуру писати скаргу на порушення Закону про міліцію та перешкоджанню пресі в доступу до приймальні райвідділку.

ПОВІДОМЛЕННЯ МОЛОДОГО БУКОВИНЦЯ

25 жовтня у Чернівцях міліція затримала одного із активістів руху \”ЧЕСНО\”. Це трапилось на вулиці Ольги Кобилянської близько 19.00. Там 18-річний Петро Гайдащук роздавав листівки \”ЧЕСНО\” неагітаційного характеру. На листівках містилася інформація із закликами не продавати голос та іншими тезами про громадянський обов\’язок.

На них була відсутня вихідна інформація про місце друку та тираж, що не є обов\’язковою умовою для продукції неагітаційного характеру.

Після того, як він дав пояснення, його відпустили близько 20.00.

Хлопець роздавав листівки на прохання руху \”ЧЕСНО\” на волонтеській основі.

УВАГА! Прізвище заступника, який перешкоджав і виганяв журналістів з приймальні на Білоусова: Антонюк Сергій Борисович

ПОВІДОМЛЕННЯ БЛОГЕРА ВІКТОРІЇ ЯШАН

Щойно повернулися з Шевченківського райвідділку міліції.

Пєтю затримали двоє беркутівців і повезли на вул. Білоусова. Як все відбувалося…

О 19:16 я отримую смс:«Віка, мене затримали. Везуть до райвідділку.». Я вилітаю з офісу в одній кофті і починаю бігти по дорозі біля істфаку за міліцейським авто і стукати бамперу. Проте після того, як я зрозуміла, що на п’яти вже наїзджає БМВ, перестала бігти. На підмогу по тротуарі біжать ще двоє хлопців. Вони усвідомлюють, що на світлофорі – червоний колір і авто зупинилось. Я стаю перед капотом і не даю водію зрушити. Поки той сигналив, Вадим Міськийвідчинив двері і запитав причину затримання юнака. Я сфотографувала номер машини, і вона поїхала…

За 15 хвилин ми були у відділку. Нам не показали журнал відвідування, заборонили фотографувати, чергові не змогли послатися на закон чому саме, після довгих причин з’ясувалося, що законодаства там не знає ніхто…

Я позвонила Vadym Pyvovarov. Він порадив позвонити у 102, щоб в разі не фіксації затриманого у журналі відвідувачів, моя скарга зафіксується при цьому дзвінку.

Шуму наробили море.

До нас приєдналося декілька найдрайвовіших чернівецьких журналістів…

Завтра на 11:00 під обласною прокуратурою збираємось!!!

Світлина unian.net

peredplata