МОНІТОРИНГ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ 2020: УКРАЇНА (25-28 ВЕРЕСНЯ 2020).

•    Результати ІІІ хвилі опитування Соціологічної групи Рейтинг (25-28 вересня) показали, що респонденти в основному довіряють інституціям, які відповідальні за організацію місцевих виборів. Так 74% опитаних довіряють працівникам комісії на дільницях за місцем проживання (21% – не довіряють). 61% опитаних довіряють Центральній виборчій комісії (35% не довіряють). У порівнянні з періодом минулих парламентських виборів (липень 2019) довіра до згаданих інституцій зросла.

•    Третина опитаних мають надію на позитивні зрушення у їхніх містах та селах в результаті виборів 25 жовтня. Половина вважають, що нічого не зміниться, лише 7% очікують погіршення. Дві останні хвилі демонструють позитивну динаміку у цьому показнику у всіх вікових категоріях.

•    56% респондентів зазначили, що обов’язково візьмуть участь у місцевих виборах. Вагаються (50/50) – 20% респондентів, можливо візьмуть участь – ще 8% респондентів. Про малоймовірність участі у виборах зазначили 15% респондентів. Протягом останніх 4 хвиль показники активності дещо стабілізувалися.

•    За результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах умовний 5% бар’єр долають п’ять партій: «Слуга народу» 15,5% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, «Європейська солідарність» – 11,4%, «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4%, «Батьківщина» – 8,3% та «За майбутнє» – 6,2%.

•    Радикальну партію Олега Ляшка підтримують 4,9%. За партії «Наш край» та УДАР Віталія Кличка готові віддати свої голоси по 3,1%, ВО «Свобода» – 3,0%, партію Шарія – 2,5%, партію «Сила і честь» – 2,0%, партії «Пропозиція» та «Голос» – по 1,8%, партію «Перемога Пальчевського» – 1,7%. Сумарний рейтинг інших партій, які беруть участь у місцевих виборах та були включені у список для дослідження, – 23,4%.

•    Більшість опитаних (60-70%) вважають, що для партій на місцевому рівні більш важливо мати сильного місцевого лідера, ніж відомого національного, досвідчених політиків, ніж «нові обличчя», хорошу команду, ніж сильного лідера.

•    59% вважають, що для партії на місцевому рівні важливіші соціально-економічні ініціативи, ніж ідеологічна позиція (14%).

•    34% вважають, що для місцевої партії важливіше, аби вона підтримувала курс президента Зеленського, натомість 26% – бути в опозиції до чинного президента. Водночас, для майже 40% фактор підтримки влади не є важливим у виборі.

•    45% вважають, що для кандидата на міського/сільського голову важливіше вирішувати поточні проблеми. Водночас, майже стільки ж (43%) переконані, що йому важливіше пропонувати стратегію розвитку населеного пункту. Цікаво, що для старших респондентів важливіша стратегія, тоді як для молоді – поточні питання.

•    Третина опитаних готові підтримати на виборах діючого голову населеного пункту, стільки ж – за іншого кандидата, ще 35% – не визначилися у цьому питанні. 58% тих, хто обирають чинного очільника міста/села, оскільки вважають його сильним головою населеного пункту, 16% обирають його через те, що вважають його хорошою людиною, водночас, 20% – через те, що інші кандидати гірші.

•    Більше 90% знають, хто є їхнім міським/сільським головою. 60% колись особисто зустрічали очільника свого населеного пункту (передусім йдеться про мешканців сіл).

•    Знають, хто є народним депутатом від округу – 47%, не знають – 50%. Лише третина колись зустрічали його особисто. Народного депутата від округу частіше знають мешканці сіл, аніж містяни. Жителі сільських територій також частіше зустрічали його особисто.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,4%.
Терміни проведення: 25-28 вересня 2020 р. 

 

peredplata