Перерахунок голосів підтвердив: вибори відбулися з маштабними фальсифікаціями.

Заява Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина»

Заява обласної парторганізації ВО «Батьківщина» про існуючі фальсифікації на виборах, зроблена минулого четверга, цілком підтверджена перерахунком голосів лише на одній дільниці. Що і слід було довести. Наша вимога перерахунку була повністю обгрунтована: ми мали впевненість, що наші голоси були вкрадені – як  до обласної ради, так і до інших рад. Технологія зрозуміла: фальсифікатори працювали, на жаль, через виборчі комісії.

У результаті перерахунку голосів усього лише на одній дільниці в Глибокій, коли бюлетені на підтримку кандидатів від ВО «Батьківщина» були виявлені в пачках бюлетенів на підтримку кандидатів від інших партій, «Батьківщині» зараховані ці голоси, які дали змогу додати ще один мандат нашому кандидатові у депутати ОТГ. Наголошуємо: це результат перерахунку ЛИШЕ НА ОДНІЙ ДІЛЬНИЦІ!

Досі ми не поспішали називати жодних політичних сил, на користь яких відбувалися фальсифікації – аби не бути голослівними. Сьогодні це вже не порожні слова: під час перерахунку наші бюлетені були чомусь розташовані у пачках бюлетенів на підтримку кандидатів від партій «Слуга народу» і «Єдина Альтернатива». Перерахунок відбувався у присутності представників поліції, кандидата у депутата до ОТГ і до обласної ради від ВО «Батьківщина» Світлани Лупуляк і фіксувався на відео.

Тепер маємо усі підстави вимагати перерахунку на інших дільницях і зробимо це. Насамперед будемо вимагати перерахунку в м. Чернівці і в колишньому Сокирянському районі, де підозрюємо найбільші фальсифікації. Наше переконання і попередній досвід підказують, що виборець зазвичай голосує більш-менш рівномірно до рад різних рівнів. Тобто якщо він підтримує якусь політичну силу, то переважно підтримує її кандидатів і до обласної, і до районної, і до міської ради чи до ОТГ.  Також зазвичай результати голосування дуже подібні в містах, і подібні – в сільській місцевості. Також приблизно однаковим є відсоток недосвідчених виборців, які допускають помилки при заповненні бюлетенів у виборчій кабінці, і кількість зіпсованих бюлетенів до рад різних рівнів також буде приблизно однаковою. Цього, як виглядає, не врахували фальсифікатори. Саме тому дивними є заявлені виборчими комісіями результати нинішніх виборів, коли цілком різними є показники, наприклад, у Чернівцях і Новодністровську. Або значна (в сотні разів) різниця між недійсними бюлетенями на одній дільниці до рад різних рівнів (про що ми детально повідомляли в минулій заяві).

Особливо не піддаються поясненню маніпуляції з даними про результати голосування. Якщо 28 жовтня за партію «Батьківщина» до Чернівецької обласної ради проголосували 10,92% (22727 голосів) виборців, що виводило її на 2-ге місце за довірою виборців і дозволяло отримати 10 мандатів, то вже 30-го жовтня  цей відсоток складав лише 10,91%, партія пересувається на 3-тє місце, а кількість мандатів зменшується до 9. І все б можна було пояснити, якби не число голосів, відданих за партію: 22344. Увага, де поділися за два дні 383 голоси?!

Ми впевнені, що якби не фальсифікації, то «Батьківщина» посіла би перше місце серед партій, які за результатами виборів пройшли до Чернівецької обласної ради. Тому вимагатимемо перерахунку.

Водночас наголошуємо, що партія ВО «Батьківщина» є самостійною політичною організацією, яка відстоює здійснене волевиявлення виборців і захищає свої здобуті на виборах результати. Якщо ще якісь партії вважають, що мають підстави вимагати перерахунку – це не має жодного стосунку до наших дій і нашого рішення.  

peredplata