На Буковині шиють справу кандидату на в.о. 204. Стаття – антисемітизм. Один хлопець уже в СІЗО

На Буковині шиють справу кандидату на в.о. 204. Стаття - антисемітизм. Один хлопець уже в СІЗОАнтисемітські листівки \”вішають\” на людину Панчишина? Мати затриманого Андрія Паламаря переконана, що її син став жертвою спланованої провокації

Йдеться, нагадаємо, про затриманого у рамках розслідування кримінальної справи Андрія Паламаря. Під час парламентської виборчої кампанії чоловік працював водієм у Олексія Крикливця, який був керівником виборчого штабу кандидата в народні депутати по 204 одномандатнову виборчому округу Руслана Панчишина. Пан Крикливець також є довіреною особою цього кандидата в народні депутати.

Андрієві Паламарю інкримінують дві статті кримінального кодексу України: 157 ч.3 (Перешкоджання здійсненню виборчого права) та 161 ч. 2 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії). Про це на сьогоднішній прес-конференції у Чернівцях повідомив Олексій Крикливець. Він також зачитав заяву колишнього кандидата у депутати Руслана Панчишина, в якій той звинуватив чинного голову Чернівецької ОДА Михайла Папієва у фабрикації цієї справи. Метою таких дій, як пояснив Олексій Крикливець, є спроба губернатора відвернути увагу громадськості від подій на окрузі, де перемогу на виборах здобув його син Артем Семенюк. «Це чітко спланована виборча диверсія, мета якої вплутати в неї кандидата у депутати Руслана Панчишина, як потенційного переможця на виборах», – наголосив Олексій Крикливець.

Підставою для затримання кількох підозрюваних, в тому числі Андрія Паламаря (о 16.00 27 жовтня), стали листівки, що їх розповсюдили на окрузі № 204. (Ще двох хлопців затримали, взяли від них письмові пояснення і відпустили). В одній з них йшлося про те, що кандидат у депутати Артем Семенюк нібито зняв свою кандидатуру й брати участі у виборах не буде. Друга, згідно з повідомленням зі штабу одного з кандидатів у депутати, це «листівка провокаційного характеру з ознаками антисемітизму, спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і ненависті, перешкоджанню діяльності кандидата у народні депутати у 204 в/о Богдана Баласиновича шляхом введення в оману виборців».

Штаб Панчишина заявляє, що йдеться про політичні переслідування з боку влади та виборчу диверсію. Зокрема, в області під час виборчої кампанії поширювалися десятки фальшивих листівок про кандидатів у депутати, але правоохоронці помітили лише ці і звинуватили чомусь саме людей Панчишина.

Присутня на прес-конференції мама Андрія Паламаря заявила журналістам, що з 26 жовтня за її будинком велося стеження. За її словами, в її домі, будинку бабусі, де останнім часом жив її син, було проведено обшуки, проте ніякої незаконної агітаційної продукції знайдено не було. Натомість цілих три доби до Андрія Паламаря не допускали адвокатів. Деякі з них, до кого вона звернулася по правову допомогу, взагалі відмовилися втручатися у цю справу. Жінка хотіла потрапити на прийом до губернатора Папієва, проте до неї вийшов лише пан Рева, який заявив: ваше місце в приймальні прокуратури, а не тут.

На чому ґрунтується звинувачення вона не знає. Жінка припустила, що таким чином правоохоронці просто виконують вказівку губернатора Буковини Михайла Папієва «впіймати всіх і наказати». А чи винен її син, чи ні – це нікого не турбує. Головне знайти стрілочника і покарати.

Після того, як у ніч на 23 жовтня десятки тисяч мешканців Заставнівського, Хотинського, Сокирянського та Кельменецького районів, м.Новодністровськ отримали у поштові скриньки, за місцем свого проживання листівки провокаційного характеру з ознаками антисемітизму, губернатор Папієв справді виступив зі спеціальною заявою. Її текст під заголовком «Михайло Папієв вимагає прискорити розслідування факту поширення в регіоні ксенофобської листівки та встановити замовників і виконавців цієї провокації» поширила прес-служба Чернівецької ОДА.

У п’ятницю, 2 листопада, на 10.00 на розмову до прокуратури запросили Руслана Панчишина. Довірена особа цього кандидата в депутати Олексій Крикливець припустив, що там його можуть спробувати затримати. Чи розплутає Панчишин цю заплутану справу буде відомо вже завтра.

У прокуратурі області підтвердили лише факт порушення кримінальної справи проти трьох буковинців за ст. 157 ч.3 і ст.161 ч.2 КК. Проводяться слідчі дії.

Частково використано матеріали сайту molbuk.ua

Джерело – Букньюз

peredplata