Про людей і хрунів чернівецьких

Про людей і хрунів чернівецькихЩе не всі голоси пораховані в Україні. А у Чернівцях вже почався великий кіпіш*. І він буде тривати до того часу, поки люди знову не виберуть собі голову.

Якщо все складеться так, як треба, то й депутати Чернівецької міської ради підуть туди, звідки прийшли. А поприходили вони, в основному, від українського хруня** і зрадника «Батьківщини» та Юлії Тимошенко Петра Гасюка. У 2010 році особисто Петро Петрович, нібито й побожний чоловік, зробив іудину справу. Він зібрав великий кагал*** христопродавців, ренегатів та зрадників. Завів їх до церкви, де вони присяглися вірою і правдою служити «Батьківщині». На цьому й хрест цілували. Прикладом цього святотатства є оригінал «Присяги на вірність служінню України» за підписом Володимира Кедя, який потрапив до редакції газети «Час».

«Я, Кедь Володимир, кандидат у депутати до Чернівецької міської ради, у цьому святому храмі в ім’я нашої України щиросердечно присягаю: в разі обрання мене депутатом буду невтомно працювати на розбудову нашого краю Буковини — перлини України, та Держави в цілому, відстоювати інтереси громади міста, виконувати рішення фракції. Навіть під тиском, шантажем чи з інших причин не зраджу ідеалів партії ВО «Батьківщина», не перейду в іншу партію чи коаліцію.

Якщо я, Кедь Володимир, порушу цю присягу-клятву, то нехай мене покарає Всевишній.

Клянуся!»

24 вересня 2010 року

підпис

Через півроку Кедь продав ВО «Батьківщину» і разом з партією регіонів у Чернівецькій міській раді досі голосує заодно. Спершу такі, як Кедь, позбавили місто міського голови. Вже минає другий рік, як вони зняли Миколу Федорука. Потім агресивно вели виборчу кампанію секретаря міськради, регіонального висуванця Віталія Михайлішина. Сам Кедь на своїх листівках красувався у дні тиші та під час голосування 28 жовтня. Вночі їх розліплювали містом і розкидали тротуарами. Таких, як Кедь, у Чернівецькій міській раді більше половини — 42 депутати. Тому вони не можуть представляти чернівчан. Не мають на це морального права. Бо «Батьківщину» продали, Юлію Тимошенко зрадили і Бога не побоялися. Напевне, священики у церквах повинні б їм нагадати про подібні «клятви»… Аби іншим не кортіло творити таку гидоту.

На виборах до парламенту наші люди показали, хто чого заслуговує. Вони віддали свої голоси, конституційну більшість демократичним силам — ВО «Батьківщина», «УДАРу» та ВО «Свобода» (72,97% «за»). Партія регіонів зі своїми служками дірку від бублика отримала у Чернівцях, а не голоси виборців.
Після 28 жовтня у нашому місті утворилася велика прірва між людьми і депутатами. Ці депутати, які тепер є у міській раді, не можуть представляти інтересів виборців. Бо виборці голосують за інше життя та інших людей, інші ідеї та інші партії, ніж ті, хто є при владі. Це стосується і фракції «Наша Україна», котра всім кагалом спродала демократичні цінності ще минулого року. Порядні люди за таких умов не чекають, коли їх копняками виженуть з міської ради, а йдуть самі. Непорядних треба гнати.

Тож, за всіма прогнозами, вже весною в Чернівцях можуть відбутися вибори міського голови. А разом з ними — й перевибори депутатів. Бо створюється ситуація, коли депутати вже не можуть керувати містом, а місто не хоче, аби ним керували деградовані, зрадливі ренегати**** і христопродавці. Аби подібна ситуація не набирала обертів і не створювала небезпеки перетворення еволюційних процесів у революційні, депутати можуть знайти вихід у тому, що самі розпустять цю міську раду і підуть на вибори. Тим паче, що на останній сесії вже перший дзвіночок продзвенів, коли депутат від «Фронту Змін» Ватаманюк поставив питання на голосування про саморозпуск міської ради через її неспроможність приймати будь-які рішення. Зі страху перед втратою мандатів депутати якесь рішення таки прийняли. Це відтермінувало розпуск. Але не надовго. Бо мера потрібно буде обирати. А новий мер, сумніву в тому, що це буде таки новий, нема, не зможе працювати з цим депутатським складом. Вибори вже не за горами.

Більше того, навіть не чекаючи на старт, кілька реальних претендентів на Чернівецького міського голову заявили про свої наміри.

Першим цей крок зробив лідер Чернівецької міської організації ВО «Свобода» Назар Горук. Він нині є одним із найрейтинговіших політиків у Чернівцях. А ВО «Свобода» в обласному центрі одержало другий після ВО «Батьківщина» результат. Всі екзит-поли свободівцям давали до 20 відсотків голосів. Потім, під час підрахунків, кудись «поділося» майже 6 відсотків. Та настрої людей вкрасти не вдасться нікому. Тому Назар Горук у цих умовах має реальну можливість перемогти у виборах мера Чернівців.

Заява Горука про намір змагатися за посаду голови міста змусила швидко заявити те ж саме секретаря міської ради Віталія Михайлішина. Буквально на другий день він оголосив про готовність боротися за крісло мера. Напевне, вважає, що голосів, набраних ним у депутатських перегонах, цілком вистачить для мерських. Хоча тут є великий сумнів. Бо на теперішній результат дуже великі кошти затрачені та «засвічені» схеми виборчої кампанії. Опозиція знає, де, коли і як нейтралізувати секретаря міської ради. Отож партія регіонів повністю використала Віталія Михайлішина і не пов’язує своїх інтересів у Чернівцях з цією кандидатурою. Після «розбирання польотів» (аналізу виборчої кампанії) скаже своє слово і Дмитро Фірташ вустами Юрія Борисова. Навряд чи це буде позитивним для секретаря. Тому йому доведеться на вибори мера йти самостійно, без фінансової, ресурсної, людської та адміністративної підтримки. Якщо додати до цього, що партія регіонів підтримає кандидатуру Миколи Харабари, то шанси Михайлішина рівняються його шансам на виборах до верховної ради.
З опозиційного боку негласну заяву на мера вже неодноразово робить син колишнього мера Олексій Каспрук. Він буде мати всі можливості для перемоги. Але ВО «Свобода» заважатиме. Тому треба буде усунути цю перешкоду. Як вони добиватимуться результату, покаже час.

А наразі зрозуміло одне: у Чернівцях різко змінилися електоральні настрої. Ми перестали боятися влади, і у той же час позбулися комплексу месіанства. Чернівчани на все мають свою думку. Тільки той кандидат стане мером, хто погодиться свою думку підпорядковувати більшості.

Місто стає революційним. Чекаймо змін…

(Далі буде)

Петро КОБЕВКО

*кіпіш (євр.) — колотнеча, хвилювання, паніка, шум, крик, скандал, метушня через дрібницю
**кагал (др.євр.) — галасливий натовп, зборище людей
***хрунь — лайливе прізвисько підлої,продажної людини, запроданця. Використовується щодо виборних осіб, які зрадили своїх виборців. Походить від імені історичної особи Микити Хруня з Отинії. Він був депутатом галицького сейму з 1860 по 1880 рр. На словах пропагував ідеї захисту селян, а після обрання обстоював інтереси польських поміщиків. З 2008 року у Львові запроваджена відзнака «Галицький хрунь», яку вручають підлим, підступним людям, запроданцям.
****ренегат (лат. «відмовляюсь») — особа, яка перейшла від одного віросповідання до іншого. У переносному значенні — людина, яка зрадила свої переконання, відступник, зрадник. Наприклад, християнин, який перейшов на бік мусульман (арабів, турків) і прийняв іслам.

peredplata