Поговорили і про Україну

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Президент США Джо Байден і російський лідер Володимир Путін у вівторок, 26 січня, поговорили телефоном
Президент Джо Байден вперше подзвонив Володимиру Путіну у вівторок. Він висловив стурбованість щодо арешту опозиційного діяча Олексія Навального і зауважив президенту Росії щодо участі його країни в масштабній кампанії кібершпигунства проти США”, – йдеться у повідомленні прес-служби Білого дому.
Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Байден дзвонив Путіну також, щоб, зокрема, наголосити на підтримці суверенітету України.
“Президент Байден підтвердив тверду підтримку США суверенітету України”, – йдеться в офіційному повідомленні Білого дому.
Щодо підтримки НАТО, ЄС суверенітету України – це їх стандартна фраза протягом усіх 30 років, які я працюю при НАТО і ЄС. Нічого у показовій і фальшивій риториці Заходу щодо України, на жаль, не змінилося!
Цю фразу я завчив напамять: “firm support for Ukraine’s sovereignty and integrity”. Історія цієї фрази сягає 30 років тому. У кожній резолюції, прес-релізі вона була “застовблена”, “викарбувана”, як символічний напис на якійсь могильній гранітній плиті. І щороку, починаючи з 1992-го я дикував з Брюсселя, Люксембурга, Парижа, Мадрида, Вашингтона, Ню-Йорка для українського радіо, телебачення, Укрінформа й інших ЗМІ сакраментальну фразу: “Під час саміту НАТО (ЄС, тощо), сторони ухвалили резолюцію, у які йдется, що учасники зустрічі підтримують суверенітет і територіальну неподільність та цілісність України”. Ця фраза (цитата) супроводжувала мене по житті усі останні 30 років. Ні на словах, ні на ділі нічого не змінилося. Ще років через 30 я помру, а ця фраза житиме… Як живе пустоцвіт.
Зображення може містити: одна або кілька осіб, люди стоять та телефон
 
 
 
 
 

peredplata