Личники

ЛичникиВсі вищі посади в країні займають представники одного регіону. Приїхали.

Можна скільки завгодно говорити про ділові якості нового спікера українського парламенту Володимира Рибака, його вік і здібності організувати роботу Верховної Ради. Але не можна не помічати найголовнішого – основною причиною висунення Рибака на пост спікера стали не здібності, не життєва мудрість і навіть не особливе становище в Партії Регіонів. Основна причина – особисті взаємини з главою держави. В Україні вже був \”донецький\” президент, був \”донецький\” прем\’єр. А \”донецького\” спікера ще не було, але тепер і він є: всі вищі посади в країні займають представники одного регіону. Приїхали.

Я далекий від того, щоб відразу почати скандувати \”Спасибі жителям Донбасу\”, тому що впевнений, що ці самі жителі зовсім не причому. У своїй кадровій політики Віктор Янукович керується виключно логікою клану, розставляючи на відповідальні посади осіб, в принципі не здатних керуватися якими-або іншим інтересами, крім президентських – і які роками перевірені на предмет відсутності особистих амбіцій. Щоб про себе не розповідали ці люди, якими б якостями не відрізнялися, вони – особиста гвардія \”вождя\”. І тільки. Адже в особистій охороні теж бувають різні люди – добрі і злі, розважливі і не дуже. Але їх основне завдання – охороняти, вони \”пащу порвуть\” за господаря. А тепер скажіть мені, чим відрізняються Рибак або Азаров від цих охоронців?

Саме тому в оточенні Януковича не приживаються представники інших кланів, навіть ті, що мають схожі з президентом погляди на владу і мораль – і чи не цим пояснюється гарячкова компанія з відбілювання свого іміджу, розпочата одним з найбільш одіозних конструкторів нинішнього режиму Валерієм Хорошковським? Саме тому син президента може з повним усвідомленням власної величі перебувати в \”царській ложі\” поруч з майбутнім спікером і майбутнім прем\’єром. Країною, як середньовічні феодали, правлять родина Януковича і його близькі друзі. Ніякого парламенту, уряду, судової влади в Україні немає.

Віталій Портников

Джерело

peredplata