Роман Клічук відзвітував про 100 днів на посаді міського голови Чернівців: що зробила команда

Роман Клічук відзвітував про 100 днів на посаді міського голови Чернівців. Досягненнями назвав те, що сформував більшість в раді, домовився про відновлення рейсу до Києва, звільнив “неефективних управлінців”, а натомість призначив “ефективних”. Колишні керівники свої звільнення оскаржують у суді. Без опозиції в раді мер працював майже два місяці. Що зробила та чим запам’яталась його команда за 100 днів.

Аудит власними силами

Клічук обіцяв провести аудит на комунальних підприємствах і в департаментах. Мер казав, що такі перевірки не матимуть юридичної сили, але за їх результатами прийматимуть управлінські рішення. Про це повідомляє Суспільне Буковина.

Аудит проводять працівники міськради, радники мера та представники “Єдиної Альтернативи”, від якої обрали Клічука. З висновками звертаються до правоохоронців.

За три місяці повністю перевірили одне комунальне підприємство — “Чернівціспецкомунтранс”. Там виявили зловживання бюджетними грошима. Керівник Олександр Летучий з результатами не погоджується та готує відповідь очільнику міста.

Також частково перевірили департаменти. За 100 днів роботи звільнили трьох директорів. Аудит департаменту житлово-комунального господарства очолював тодішній радник міського голови Григорій Прохоренко. Згодом його призначили на посаду директора. За словами Клічука, він є хорошим управлінцем.

Троє екскерівників департаментів хочуть поновитися через суд. У коментарі Суспільному колишній директор департаменту розвитку Віталій Гавриш сказав, що його звільнили під час лікарняного та безпідставно.

"Увійшли в курс справ та звільнили керівників" – міський голова Чернівців про 100 днів на посаді

Ексдиректор департаменту розвитку Віталій Гавриш

Боротьба з коронавірусом

У лютому в області зросла кількість інфікованих коронавірусом, а майже половину хворих виявляли в Чернівцях. Через брак місць з киснем, майже місяць чернівчан приймають у районних лікарнях.

Станом на 25 березня у Новоселиці було 14 пацієнтів, у Герці — семеро, а у Хотині, що за 60 кілометрів від міста, — дев’ятеро. Серед них хворі з важким перебігом, усі потребували кисневої підтримки.

Від початку року в місті розгорнули 87 додаткових ліжок для хворих на COVID-19. Відтак, на думку Клічука, місто впоралося зі збільшенням кількості шпиталізованих. Він вважає, що госпіталізація у райони — це непорозуміння між швидкою та міськими закладами. Після нещодавної наради везти чернівчан у райони не будуть.

Раніше як повідомляє Суспільне директор центру швидкої Володимир Єленєв казав, що медики госпіталізують хворих, туди, де є вільні ліжка з киснем. У міських закладах відмовлялись приймати пацієнтів.

"Увійшли в курс справ та звільнили керівників" – міський голова Чернівців про 100 днів на посадіСуспільне Буковина

Бригада швидкої допомоги після шпиталізації хворого з Чернівців у Хотин

Призначення без обіцяних конкурсів

Клічук обіцяв проводити відкриті конкурси на керівні посади в ратуші. Під час звіту він сказав, що наразі оголосили шість конкурсів.

Водночас впродовж трьох місяців призначення відбувались за розпорядженням мера. Сам Клічук пояснював це браком часу. Також говорив, що після пів року роботи нових керівників прийматиме рішення, чи залишати їх на посадах.

Половина нових очільників департаментів та підприємств — представники партії “Єдина Альтернатива”. Так, керівник департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко та очільник Калинівського ринку Олег Гульпак на місцевих виборах балотувалися в депутати від партії. Нова очільниця управління медобслуговування Наталія Калмикова є чинною депутаткою від “Єдиної Альтернативи”, а керівник юруправління Сергій Венгринюк представляв інтереси партії на виборах.

“Ділять депутатів на своїх та чужих”

У міській раді Клічук має більшість, до якої входять представники чотирьох партій. Депутати ще трьох — “Команди Михайлішина”, “Рідного міста” та “Народного контролю” —перебувають у так званій опозиції.

Керівник фракції «Народний контроль» Михайло Яринич каже, що нова влада не залучає частину депутатів до засідань робочих груп. Також жоден з представників опозиції не очолює депутатські комісії.

“Міський голова намагається нас виховувати, він не підпускає, не залучає членів нашої команди до тої чи іншої робочої групи. Вони, на жаль, ділять депутатів та чернівчан на своїх та чужих”, — розповідає Яринич.

"Увійшли в курс справ та звільнили керівників" – міський голова Чернівців про 100 днів на посадіСуспільне Буковина

Депутат від “Народного контролю” Михайло Яринич

Те, що жоден з представників трьох партій не очолив депутатські комісії, Клічук пояснив їх відсутністю на першій сесії міської ради: “Ми не могли чекати, потрібно було формувати комісії та починати працювати”.

За словами політолога Ігоря Баб’юка, у раді є протистояння між частиною депутатів та більшістю. Іноді ідеї від опозиції не ставлять на голосування. Також представників від трьох партій не включили до складу виконавчого комітету.

Політичний тиск на команду

У лютому міський голова на сторінці у Facebook повідомив, що на команду “Єдиної Альтернативи” та нього особисто обласна прокуратура чинить тиск. Представники партії вийшли у прямий етер, де сказали, що силовики проводять обшуки за “надуманими справами”.

Тоді ж стало відомо, що правоохоронці обшукують підприємства, які належать депутатам від партії “Єдина Альтернатива” Сергію Гринюку та Володимиру Морозу.

У відповідь на заяву міського голови у прокуратурі повідомили, що є політично нейтральними, а справу розслідують ще з минулого року. Обшуки пов’язані з ймовірним привласненням підрядниками бюджетних грошей під час реконструкції однієї з будівель військового містечка.

Водночас у січні цього року відкрили два провадження щодо діяльності підприємства “РОМА”, власником якого є Клічук. Одне з них стосується ухилення від сплати податків. Про це на запит повідомили у прокуратурі.

Клічук з командою звернулися до парламенту, уряду та президента щодо політичного тиску. Він каже, якщо тиск не припиниться, звертатимуться через рішення сесії.

Що відомо

  • До Чернівецької міськради пройшли сім партій, які подолали п’ятивідсотковий бар’єр. Міським головою Чернівців обрали підприємця Романа Клічука.
  • 18 грудня відбулася перша сесія Чернівецької міської ради. У сесійній залі були присутні лише 26 з 42 депутатів. Частина новообраних депутатів заявила, що їх не запросили на першу сесію.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata