21 грудня на сесії Чернівецької обласної ради Марину Лібанову звільнять ОНОВЛЕНО

21 грудня на сесії Чернівецької обласної ради Марину Лібанову звільнять ОНОВЛЕНО21 грудня чергова сесії Чернівецької обласної ради. Сьомим питанням в порядку денному є \”Про звільнення директора \”Букініста\” Марини Лібанової\”. В довідці-обґрунтуванні до проекту рішення за підписом в.о. начальника управління з питань внутрішньої політики та зв\”язків з громадськістю Чернівецької ОДА Володимир Килинича йдеться, що збитки \”Букініста\” зросли майже вдвічі, зменшився товарообіг. Доповідати ж на сесії про звільнення Лібанової у зв\”язку з, ні, не поганими показниками роботи, а закінченню терміну договору, буде…теж в.о. начальника управління з питань внутрішньої політики та зв\”язків з громадськістю Чернівецької ОДА Богдан Онуфрик. А курує це управління з двома в.о. перший заступник голови ОДА Галиць. Саме їх директор \”Букініста\” Марина Лібанова назвала \”трійкою\”, схожу на ту, що вершила долі людей в 37-ому.

21 грудня на сесії Чернівецької обласної ради Марину Лібанову звільнять ОНОВЛЕНО
21 грудня на сесії Чернівецької обласної ради Марину Лібанову звільнять ОНОВЛЕНО

До речі, про звільнення з 26 грудня, як ми вже писали, Марину Лібанову повідомили листом від 11 грудня. А згідно трудового законодавства, про звільнення людину мають повідомити за 2 місяці.

Марина Лібанова переконана, що звільняють директорів (адже також є проект рішення про звільнення директора \”Наука\”), аби заволодіти приміщеннями в центрі міста. І вона дуже здивована, що очолюють цей процес люди, котрі колись називали себе її друзями (Килинич та Онуфрик).

Директор ніяк не розуміє, як ж працюватиме магазин. Адже книжковий комісійний магазин не повинен бути прибутковий, він просто повинен БУТИ.

P.S.
3 грудня депутат Салагор подав в обласну раду проект рішення про скасування рішення про реорганізацію книгарень. Але, незважаючи на те, що проект був прийнятий канцелярією 3 грудня, він не був вивішаний на сайті облради, як цього вимагає законодавство.

21 грудня на сесії Чернівецької обласної ради Марину Лібанову звільнять ОНОВЛЕНО
21 грудня на сесії Чернівецької обласної ради Марину Лібанову звільнять ОНОВЛЕНО

Дивно, як обіцяли в ОДА, на нове підприємство \”Буковинська книга\” виділять 50 тисяч у статутний фонд і ще 200 тисяч безповоротної позики на розвиток підприємства, яке поховає всі існуючі. Однак бюджет 2013 року – злиденний, фінансування немає. Мало того, за словами нардепа Максима Бурбака, в місцевих бюджетах навіть бюджетникам залишать до виплати тільки голі ставки і про доплати та премії можна забути.

Стаття в газеті \”Час\”:

«Букініст» з Лібановою владі не потрібен

Директор книгарні «Букініст» Марина Лібанова, серце книжкової торгівлі міста, людина, котра організовує в Чернівцях безліч зустрічей авторів з читачами, презентацій тощо, виявилась владі не потрібною. Обласна рада сказала їй «До побачення». Контракт закінчився, і працювати з нею більше не хочуть. Пані Марині повідомили, що з 26 грудня вона більше не директор і «трудові відносини з нею та обласною радою припиняються у зв’язку із закінченням строку дії контракту», написано в листі.

А з чого все почалось?

Почалось все з одержимого наміру обласної адміністрації в особі Георгія Галиця реорганізувати книгарні, що перебувають в комунальній власності громади, тобто обласної ради. Обласні очільники і проект підготували з реорганізації (розуміємо, ліквідації) комунальних підприємств книжкової торгівлі, і навесні 2012 року «просунули» його на сесії обласної ради (адже ж там усе давно схоплено і захоплено), і почали ліквідовувати книгарні, аби, як запевняється в проекті, створити нове підприємство «Буковинська книга». Бо всі комунальні, мовляв, є збитковими, і в кожному є директор, бухгалтер, а це надто витратно (хоча витрати ніс не бюджет області, а самі книгарні, які з усім справлялись в основному самотужки уже впродовж 20 років).

Тому директори книгарень повстали проти реорганізації-ліквідації. Адже мали цілком реальні побоювання, що ці приміщення просто підуть з молотка, і місто перетвориться на великий дорогий генделик. Спершу протестували чи не всі. Одним із ініціаторів супротиву і лідеркою цього руху була Марина Лібанова, директор книжкового магазину «Букініст». Адже магазин – це її дітище, яке вона ростила і доглядала, в яке вклала душу і серце. Згодом багато протестувальників під тиском, а хто і од страху, пішли реорганізовуватися. Потім дехто передумував, але все ж вертався під владне крило. А потім… А потім Марина Лібанова, яка разом з керівником магазину «Наука» оскаржувала рішення сесії в суді, отримала від облради листа про звільнення.

Наразі пані Марина не знає, що буде робити. Збирається радитися з юристами.

— Я не дуже уявляю, як це буде: там все на мені закривається, як з постачальниками, так і з комітентами. Потім у мене в руках печатка і право підпису в банк, а банківські послуги я отримую через Інтернет, код доступу до якого у мене. Вони, певно, створюють приймальну комісію. А чому тоді мене не попереджають? З якого числа, коли? Наразі ж я працюю, але треба бути готовою до найбільш неприємних дій з їхнього боку. Думаю багато про те, що б могла і хотіла робити далі. Готова до пропозицій, але їх поки що не надходило. Одне точно — не буду чекати, поки мене «ОМОНом» виселяти будуть. Те, що я роблю, можна, за можливості, робити й далі. А можна й не робити, бо нинішні чернівчани повечеряють і без мене, вчасно доїдуть до своїх домівок і без моїх презентацій. Бо я все, як з’ясувалось, в першу чергу робила для себе. На жаль, ні до кого влада не дослухалась. Політики про нас забули, а скільки б не писали журналісти, нікому до того немає діла, — підсумовує Марина Лібанова.

Що тут ще додаси? Все правда. Тільки ми написали майже півсотню матеріалів з питань книгарень у газеті та на сайті. А толку? Найактивніших звільняють. Книгарні таки реорганізують. Байдуже, що Михайло Папієв звично збрехав, сказавши, що восени прозвітує про «покращення» в «Буковинській книзі». Але й тут владці кивають на Лібанову, опозицію, мовляв, то вони гальмують процес, а тому, сараки, застопорились.

Ми ж продовжуємо відслідковувати ситуацію навколо чернівецьких книгарень, пані Лібанової. І зробимо все можливе, аби не допустити нищення культури. Навіть якщо всім навколо начхати.

Надія ВІРНА

Напередодні \”вирішальної\”, у справі комунальних книгарень, сесії обласної ради відбулася прес-конференція Марини Лібанової

За ініціативою журналістів, напередодні так би мовити \”вирішальної\”, у справі комунальних книгарень, сесії обласної ради відбулася прес-конференція директора книгарні “Букініст” Марини Лібанової, яку листом від 11 грудня, повідомили про те, що “з 26 грудня 2012 року трудові відносини між нею та обласною радою будуть припинені у зв’язку із закінченням строку дії контракту”.

Конфлік між власниками та працівниками ніяк не розв\”яжеться. Обласна Рада, якій по праву належать комунальні книгарні міста і деякі директори вже близько року не можуть вирішити, хто, чим і як займатиметься далі. Про наміри реорганізації комунальних підприємств книжкової торгівлі заявили ще на початку квітня цього року, дехто підпорядкувався власникам, а дехто чинить супротив і до сьогодні. Серед таких людей і Марина Лібанова, директор \”Букіністу\”, якій таки нещодавно надіслали листа про офіційне звільнення, позаяк добровільно жінка на це не йшла. Своє рішення Обласна Рада мотивувала різноманітними фактами, від зниження товарообігу до невчасного подання фінансових звітів, останнє пані Лібанова, котегорично не підтверджує.

Марина Лібанова, директор книгарні \”Букініст\”: «Ми ж не отримали ніякі кошти від ОР, ніколи ні за що за ці роки, що ми були самостійні. Ми самі себе окуповуємо. Як можем, так живем. Я ж не кажу, що все ідеально, але в цілому в Україні все ідеально? Вона ні в кого нічого не просить? Тільки маленький \”Букініст\” такий поганий, що він не здає вчасно фінансові звіти».

Ще одне, про що заявляє Марина Львіна, так це те, що їй і досі не зрозуміло, чому її ж професійну долю, вирішують люди, які не живуть в Чернівцях, і як вона ж заявляє, зайняті клопотами своєї місцевості. Адже працюватиме вона далі в \”Букіністі\” чи ні, вирішуватимуть дипутати Обласної Ради на сесії, яка відбудеться вже завтра, 21 грудня.

Марина Лібанова, директор книгарні \”Букініст\”: «Вони нічого не знають ні про мене, ні про ту діяльність, яку ми проводимо в \”Букіністі\”. Ні про саму цінність цього магазину для міста».

Також одним з питань, яке обговорюватимуть на цій сесії, є продовження трудового контракту для працівників тих книжкових магазинів, які майже одразу підписали документи про реорганізацію. А свій же супротив директорка \”Букіністу\” пояснює тим, що сама книгарня обживалася її руками та ідеями, від вивіски, до постійних презентацій сучасних авторів.

Марина Лібанова, директор книгарні \”Букініст\”: «Цей \”Букініст\” робився роками, таким, який він є сьогодні. Час був інший, склалося так, що це було потрібним комусь. Ми йдем вперед разом з суспільством, мені здавалося, що це комусь потрібно, але тепер я вже так не думаю».

Як працівники книгарень, так і деякі люди й досі переконані, що реарганізаці – це ліквідація, адже магазини знаходяться у центральній частині Чернівців і їхні приміщення – ласі куточки.

Марина Лібанова, директор книгарні \”Букініст\”: «Вони весь час нам казали: \”Ви займаєте такі приміщення в центрі міста і не даєте прибутки\”. А я ще раз наполягаю, що маленька книгарня, яка торгує вживаними книгами не повина давати прибутки, це смішно. Вона повина бути. Все. Я вважаю, що це тільки захват приміщень у такій елегантній, кимось придуманій, формі».

Нагадаємо, що між директорами деких книгарень і Обласною Радою й досі тривають судові процеси. Марина Львівна також знаходить деякі порушення зі сторони її офіційних роботодавців: лист про звільнення надіслали, за її словами запізно, контракт закінчуєть 26 грудня, а рішення прийматимуть на кілька днів раніше, таких поспішних дії зі сторони Облради жінка не розуміє. Журналісти Чернівецького Репортера намагалися дізнатися відповіді на питання, які турбують пані Лібанову і звернулася за роз\”ясненнями до першого заступника голови облдердадміністрації Георгія Галиця, але ж телефоном він повідомив, що у зв\”язку з негодою зараз існує чимало інших проблем і питаннь, які потребують негайного реагування, а щодо Лібанової все вирішуватиметься та роз\”яснюватиметься вже завтра, на сесії.

Генрієтта Беух. Телеканал «Чернівці».

peredplata