Заступник голови Чернівецької облради – «тушка» Маніліч хоче підвищити собі ранг

Заступник голови Чернівецької облради - «тушка» Маніліч хоче підвищити собі рангЗаступнику голови Чернівецької обласної ради Валентину Манілічу колеги планують зробити щедрий передноворічний подарунок. Вже завтра депутати облради планують проголосувати за присвоєння йому чергового рангу посадової особи місцевого самоврядування. Згідно з відповідним проектом рішення обласної ради, пан Маніліч матиме третій ранг посадової особи місцевого самоврядування другої категорії посад. (Для порівняння: голова обласної ради Михайло Гайничеру є посадовою особи місцевого самоврядування першого рангу). Як засвідчує аркуш погодження відповідного проекту рішення облради, пан Манініліч не заперечував проти такого визнання своїх скромних заслуг перед місцевим самоврядуванням. Згоду він засвідчив власним автографом, першим підписавшись на аркуші.

На посаду заступника голови облради Валентина Маніліча обрали, нагадаємо, на другому пленарному засіданні першої сесії новообраної облради VI скликання, яке відбулося 2 грудня 2010 року. Попри те, що формально новий заступник представляв ВО «Батьківщина», лідер якого Юлія Тимошенко давно оголосила про перехід її партії в опозицію, за Маніліча проголосували також депутати від провладної Партії регіонів. Експерти одразу зауважили, що квоту на заступника фракції ВО «Батьківщина» віддали як винагороду за попереднє голосування деяких її членів. Раніше депутати від цієї політсили справді підтримали кандидатуру регіонала Василя Ватаманюка на посаду голови Чернівецької обласної ради. А після його передчасної смерті, який 15 лютого 2011 року раптово помер від інфаркту, саме заступник Василя Ватаманюка більше року виконував обов’язки голови ради. А саме з лютого 2011 року до березня 2012 року.

За цей час в обласній організації ВО «Батьківщина» відбулися кардинальні зміни. Змінилося не лише керівництво партії. За перебіжництво з лав партії виключили депутатів, які заплямували себе співпрацею з владою. Адже голосуючи за партію опозиції, виборці натомість отримали слухняного васала іншої політичної сили. Членства у партії ВО «Батьківщина» Валентина Маніліча позбавили у січні 2011 року. Як сформульовано у рішенні бюро Чернівецької обласної парторганізації, за те, що «продався антиукраїнській і антидержавній владі». Виключеним з «Батьківщини» депутатам також закидали «зраду партії і виборцям, спільне голосування з «регіоналами» під час обрання голови Чернівецької обласної ради. Проте частина депутатів, які зрадили волевиявлення виборців, продовжили і далі називати свою фракцію в обласній раді «Батьківщина». А в.о. її голови Валентин Маніліч, який пройшов у депутати за списком опозиційної ВО «Батьківщина», робив усе можливе, щоб не дати впорядкувати питання фракцій в обласній раді. Реалізувати на практиці рішення про визнання правонаступною фракцію в складі депутатів В.А. Затірки, А.А. Кірєєва (згодом відмовився від підпису), І.М. Мунтяна, І.С. Паламаря, О.І. Пуршаги, С.Г. Фочук, Я.М. Шешура, які не стали «тушками», пан Маніліч не дозволив. Повідомлення про зміни в складі депутатської фракції партії ВО «Батьківщина» на сесії так і не оголосили.

Апогеєм служіння Валентина Маніліча розвитку місцевого самоврядування стало ігнорування позиції депутатів опозиційних політичних партій, які восени 2011 року звернулися до виконувача обов\’язків голови Чернівецької обласної ради з вимогою скликати позачергову сесію обласної ради для ухвалення звернення про засудження політичних репресій в Україні. Фактично йшлося про моральну підтримку лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко, яка на той перебувала за ґратами. Ставши депутатом від «Батьківщини», в тому числі завдяки харизмі лідера цієї політичної сили, пан Маніліч не вважав за потрібне підтримати Ю.Тимошенко у скрутну для неї хвилину.

Упродовж трьох місяців 2011 року виконувач обов’язків голови обласної ради не скликав ні чергових, ні позачергових сесій облради, ігноруючи вимоги політичних сил, які увійшли до Комітету опору диктатурі в Чернівецькій області. Зокрема, вимогу дати можливість найвищому представницькому органу місцевого самоврядування обрати собі легітимного голову. Лідери опозиції на Буковині заговорили про знищення місцевого самоврядування в області. Адже інститут реального народовладдя, в тому числі через діяльність (чи все-таки бездіяльність?) Валентина Маніліча, з самостійного, впливового органу вільного вибору громадян перетворився на підпорядкований та залежний від діючої влади інструмент продавлення потрібних їй рішень.

24 грудня 2011 року, після тривалої перерви, депутатів нарешті на чергову сесію. Ту саму, під час якої з трибуни зігнали нардепа Геннадія Москаля. Це саме після цих подій прес-служба Партії регіонів оприлюднила повідомлення, обмовившись «по Фрейду», де виконуючого обов’язки голови облради Валентина Маніліча назвала таким, \”якого виключили з партії ВО «Батьківщина» за зраду і співпрацю із «злочинною владою»\”. Тобто навіть самі регіонали називали Маніліча не інакше як «зрадником». Головував на скандальній сесії справді Валентин Маніліч. «Ми нарахували 26 порушень закону й регламенту при ухваленні обласного бюджету, а Маніліч є нелегітимною особою», – прокоментував ті події Геннадій Москаль. А згодом додав, що «Маніліч – типовий український зрадник, якому треба надавати по пиці». Так само нардеп Москаль став джерелом інформації про те, що за час керування Маніліча в Держкомземі Буковини, де той працював у 2008-2010 рр., вкрали 263 тис. грн.

16 березня 2012 року Чернівецька обласна рада отримала нового голову, а заступник голови Валентин Маніліч нарешті позбувся приставки в.о. Водночас, як посадовій особі місцевого самоврядування, йому довелося заміщати голову ради на час його відсутності. Наприклад, саме заступник голови Чернівецької обласної ради Валентин Маніліч відмовився влітку 2012 року скликати позачергову сесію облради, як того вимагала постійна комісія з питань агропромислового розвитку, для ухвалення звернення до керівництва держави з вимогою ветувати Закону «Про засади державної мовної політики». Апарат обласної ради навіть не забезпечив технічної можливості для проведення зборів депутатів. Під час зборів до сесійної зали двічі заходив заступник голови обласної ради Валентин Маніліч, але на пропозицію опозиційних депутатів реєструватися та брати участь в обговоренні важливих для мешканців Буковини питань не відгукнувся. У зборах депутатів не взяли участі представники провладних фракцій і «тушки».

Очевидно підвищення рангу Валентину Манілічу стало визнанням його неабияких заслуг перед місцевим самоврядуванням. А для платників податків (виборців), яким він гідно служить на посаді заступника голови обласної ради, черговий ранг чиновника означає лише потребу додатково розкошелитися на його зарплату. Згідно з поданою декларацією, у 2011 році заробітна плата пана Маніліча становила 134 тис. 434 грн. та матеріальна допомога – 10 тис. 401 грн. Новий ранг дозволить йому отримати те, що він втратив позбувшись статусу виконувача обов’язків голови облради. Виборці, на чиє волевиявлення наплював Валентин Маніліч, змушені будуть ще упродовж кількох років утримувати посадовця. Допоки обласна рада VI скликання не складе свої повноваження. І це попри те, що у найвищому представницькому органі влади краю цей пан вже давно представляє інтереси не їхні, а лише свої власні.

Євзибій Юрчак

На фото Валентин Маніліч – в центрі.

Документ:

Заступник голови Чернівецької облради - «тушка» Маніліч хоче підвищити собі ранг
Заступник голови Чернівецької облради - «тушка» Маніліч хоче підвищити собі ранг
Заступник голови Чернівецької облради - «тушка» Маніліч хоче підвищити собі ранг

Джерело та світлини Букньюз

peredplata