Жорстоке вбивство у «Графській садибі» на Буковині

Жорстоке вбивство у «Графській садибі» на БуковиніКіцманський районний суд виніс вирок злочинцю, причетному до вбивства молодого чернівчанина, що сталось у квітні минулого року. Однак, за словами батька покійного, іноземця Рустама А. засудили за… хуліганство.

Нагадаємо, що вночі з першого на друге квітня минулого року в готельно-ресторанному комплексі «Графська садиба» на Цецино було вбито спортсмена, колишнього заступника та колишнього директора місцевого ринку «Газкомплектприлад» Олександра Савку. Молодому чоловікові було всього 28, у нього залишилися дружина та малолітній синочок-школярик.

Як повідомляли у міліції, Олександра доправили до лікарні швидкої медичної допомоги з проникаючими пораненнями грудної клітини, і вже невдовзі він помер. А правоохоронці за «гарячими» слідами затримали за скоєне 29-річного іноземного громадянина.

За словами Василя Івановича Савки, батька загиблого чоловіка, на прохання свого друга-кума того злощасного вечора син поїхав до готельно-ресторанного комплексу, аби разом з’ясувати питання повернення його знайомій працівниці банку Д. боргу в сумі 30 тисяч доларів колишнім її співмешканцем азербайджанської національності Рустамом А. Однак той приїхав на місце зустрічі без грошей. У ході розмови виник конфлікт, азербайджанець по телефону викликав «на роз-праву» своїх батька та брата, котрі гостювали у нього в Чернівцях.

…Родичі під’їхали на таксі, Сашко повернувся у їхній бік. У цей час Рустам А., діставши зі своєї машини биту, вдарив молодого чоловіка ззаду по голові. Бита зламалася… Почалася тяганина. Підійшовши, брат боржника вистрелив Олександрові в спину, а батько завдав удару ножем у груди та пробив йому серце. Після цього нападники побігли за кумом та приятелькою Савки. Побачивши, що смертельно поранений хлопець упав, вони спішно занесли його до свого автомобіля та повезли до лікарні. Кум Олександра поїхав за ними і дорогою викликав правоохоронців.

— Коли вони приїхали до лікарні швидкої медичної допомоги, там вже чекала міліція, — розповідає Василь Савка. — Кум одразу ж заявив, хто причетний до злочину, та попросив, аби їх затримали. Однак правоохоронці відповіли, що самі знають, як чинити. А брат та батько Рустама А. відійшли буцімто до аптечного кіоску за ліками та більше не повернулися, отож було затримано тільки його.
Тим часом Сашко Савка дорогою до лікарні помер, медикам залишалося лише констатувати смерть. Батькам про трагічну подію, що сталася ввечері, та про смерть сина повідомили лише вранці наступного дня…

— Господар комплексу, на території якого трапилася трагедія, надав адвокату запис відеоспостереження з вирізаними 15-ма хвилинами запису, — каже Василь Іванович Савка. — Це було доведено в суді. Підозрюваний перебував під вартою, і спочатку йому справедливо пред’являли обвинувачення у вбивстві. На 8-му судовому засіданні прокурор, перед цим повернувшись з Києва, раптом звернувся до суду з проханням про надання часу для його зміни. Отак ні з того, ні з сього з’явилося інше обвинувачення — за… хуліганство у громадських місцях, — сумно резюмував Василь Іванович.

…Кіцманський районний суд виніс вердикт про покарання злочинця 5-річним позбавленням волі, а на підставі ст.75 КК України звільнив від нього, замінивши випробувальним терміном 3 роки – з умовою, що той не вчинить нового злочину та виконуватиме покладені на нього обов’язки. Міру запобіжного заходу йому змінено з тримання під вартою на підписку про невиїзд та звільнено з-під варти у залі суду.

Василь Іванович Савка вважає, що і прокурор, і судді жорстоко поглумилися над його батьківськими почуттями. Вони взяли до уваги, що той, хто вбив його сина, має неповно-літню дитину. А як бути його онукові, котрий залишився без батька? Тепер хлопчика роститиме та захищатиме дідусь. Він поклявся, що дістанеться таки правосуддя. Справжнього, не сфабрикованого. Родина загиблого вже подала апеляцію на вердикт кіцманської Феміди. І домагатиметься справедливого рішення у цій жорстокій та трагічній для них справі. Заради пам’яті свого сина, заради майбутнього онука-школярика, що дивиться на них такими рідними очима…

Наталія БРЯНСЬКА

Р.S. Як ми повідомляли, Рустам А. справді має родинні стосунки з працівницею міської ради, є її зятем. Однак коли трапилася біда, він поспішно розлучився зі своєю дружиною та навіть виписався зі спільного з нею помешкання. Це підтвердив згорьований втратою сина Василь Іванович Савка.

Р.Р.S. Двом іншим учасникам трагічної події у «Графській садибі», братові та батькові Рустама А., як ми вже зазначали, вдалось втекти. Упродовж тривалого часу вони перебували у розшуку. За повідомленням прес-служби прокуратури області, наразі ці два фігуранти кримінального розбору вже затримані правоохоронцями Азербайджану, вирішується питання про їх екстрадицію в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності. А винесений Кіцманським районним судом вирок прокуратура Чернівецької області вважає таким, що не відповідає скоєному. Тому оскаржила його в апеляційному порядку.
Тож далі буде…

peredplata