В українців покращився емоційний стан – дослідження

За 9 місяців загальний рівень надії в українців зріс на 6%, рівень страху впав на 4%, відчуття приниження знизилось на 2%. Такими виявились підсумки репрезентативного дослідження платформи для соціологічних та маркетингових реалтайм досліджень LibertyReport.ai.

 

Щотижня опитуючи 600 респондентів, соціологи платформи LibertyReport.ai визначили, як за 9 місяців змінився емоційний стан українців. Загалом за весь період дослідження було опитано понад 23 тисячі 400 українців.

 

Так, кількість тих, хто відчуває надію, у порівнянні з даними 4 вересня 2020 року (47% опитаних), вже 4 вересня 2021 року зросла на 6% і складала 53% опитаних. І це найвищий показник за весь період дослідження (найнижчим він виявився 9 квітня цього року – 40,8%).

 

Якщо ж розбити цей показник на джерела надії, то теж маємо цікаві зміни. Так, надія в приватному житті українців зросла на 6%, а саме на 2% зросла кожна з цих причин надії:

  • надія через зростання доходів родини
  • впевненість в майбутньому
  • безпека здоров’я

Ще одне джерело надії – а саме надія на те, що відбувається в країні зросла за 9 місяців на 2%. Цього зростання вдалось досягти за рахунок росту такої причини як відчуття українцями піклування влади про людей. А також падіння всього на 1% відчуття того, що держава приймає вірні рішення у подоланні кризи, яка виникла через пандемію.

Цікаво, що зросло таке джерело надії, як надія на те, що відбувається в містах. Кількість людей, які вважають, що санітарні умови в містах покращились зросла за 9 місяців на 1%. І навпаки, знизився за цей час на 3% показник надії, що пов’язаний з можливістю респондентів забезпечувати свою сім’ю усім необхідним.

На відміну від надії, відчуття страху в українців знизилось за досліджуваний період на 4%. Якщо 4 вересня 2021 року це відчуття було у 32% опитаних, то 4 червня воно залишилось у 28% респондентів. Найвищим цей показник був 20 листопада 2020 року – 37,8%, а найнижчим 14 та 21 травня цього року – 27%.

Давайте розберемо, як змінився страх за джерелами та причинами його походження. Так, страх від того, що чиновники наживаються на людях під час коронавірусу знизився на 5%. В той самий час, на 1% виросло відчуття страху, що пов’язано зі зменшенням заробітків з початку пандемії.

Знизилось на 2% за останні 9 місяців і відчуття приниження в українців. Ще рік тому 21% опитаних обрали з переліку саме це відчуття, а 4 червня його вказали 19% респондентів. Цікаво, що найвищим цей показник був 19 березня 2021 року – 26,1%, а найнижчий – 17,3% було зафіксовано 20 листопада минулого року.

За останніми даними, приниження в навчанні чи в роботі, а саме відчуття того, що респондент став бідним знизилось 4 червня на 1%. На такий самий відсоток знизилось і приниження, пов’язане з тим, що відбувається в країні. Цей показник було досягнуто за рахунок падіння відчуття, що під час пандемії влада, за яку голосували респонденти виявилась некомпетентною. А також падіння на 1% відчуття того, що влада продовжує працювати на інтереси олігархів. На цьому фоні цікавим є зростання на 1% відчуття приниження у респондентів, через думку про те, що на момент глобальної кризи, в країні немає лідера. 

 

Національне репрезентативне дослідження, результати якого відображають думку дорослих українців – віком 18+. Загальна кількість опитаних – 23400 осіб. Дослідження проведено на платформі LibertyReport.AI, із застосуванням підходу “MIXED-MODE”: опитування онлайн та телефоном у пропорції 70:30. Максимальна похибка не перевищує 4%. Опитування проводилось на замовлення студії “Свобода Слова Савіка Шустера” та Open Mind Foundation.

 

Довідка:

 Open Mind Foundation – міжнародний дослідницький фонд, що вивчає емоції окремої людини, колективні та масові емоції, механізми їхнього виникнення і впливу на дійсність.

LibertyReport.ai – платформа для проведення соціологічних і маркетингових

досліджень у режимі реального часу.

 

 

 

 

 

 

peredplata