Чернівецька ОДА найбільше блокує доступ до публічної інформації

Чернівецька ОДА найбільше блокує доступ до публічної інформаціїЗа результатами моніторингу виконання закону органами місцевої влади Центр Політичних Студій та Аналітики визначив найсумлінніших та найбезвідповідальніших, відповідно до номінацій. Так от, за результатами рейтингу Чернівецька обласна державна адміністрація посіла перше місце в номінації «Таємна бюрократія» за блокування доступу до публічної інформації.

Центр Політичних Студій та Аналітики із початку набрання сили закону здійснює системний моніторинг відкритості органів місцевої влади та самоврядування. Експерти центру постійно надсилають інформаційні запити в рамках проекту «Знати, щоб діяти!» та аналізують надані їм відповіді.

Також у межах моніторингу було здійснено дослідження щодо відображення на сайтах органів місцевої влади та місцевого самоврядування публічної інформації.

Відповідно до результатів, найгірше представлення в мережі Інтернет у Житомирської обласної державної адміністрації ОДА та Ужгородської міської ради.

А найпрозорішими сайтами по наданні доступу до публічної інформації є Волинська ОДА, Полтавська і Сумська міські ради.

Дипломи найкращим та найгіршим органам влади будуть надіслані поштою до так званих «переможців» у рейтингу. Про це повідомила Інна Грищенко, координатор по зв\’язках із громадськістю Центру Політичних Студій та Аналітики.

Тим часом, 5 лютого в Чернівецькій ОДА відбувся круглий стіл щодо відкритості органів влади. Ми були присутні там і, якщо послухати доповідачів, то наша область є чи не ідеально відкритою для всіх і всяк. І хвалили себе не одну годину. Але ми, як журналісти, маємо право сказати – Чернівецька ОДА закрита, а не відкрита. І ми погоджуємось з результатами моніторингу.

Довідка

– При формуванні річного рейтингу прозорості та відкритості органів місцевої влади та місцевого самоврядування враховувались 13 хвиль запитів, надісланих до 25 ОДА та 25 міських рад обласних центрів щомісяця протягом 2012 року. Таким чином рейтинг показує, які органи влади постійно дотримувались норм Закону про Доступ, які – періодично порушували, та які більше порушували, ніж виконували Закон.

– Моніторинг сайтів органів влади та номінування їх на найкраще та найгірше представлення в мережі Інтернет, перш за все спрямовано на оцінку роботи відповідальних підрозділів за доступ до інформації протягом всього 2012 року в напрямку виконання норм закону про Доступ.

– Оцінка сайтів відбувалась за 10 критеріями, які відповідають положенням 15 статті Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Перш за все, обрані критерії дають загальну картину того, на скільки пересічні громадяни, які завітали на сайт своїх місцевих органів влади або органів місцевого самоврядування, можуть зрозуміти, що в них є право на доступ до публічної інформації, і яким саме чином, вони це право можуть реалізувати. По-друге, навіть якщо ті самі пересічні громадяни не захочуть використовувати своє право на доступ в активний спосіб (шляхом надсилання запитів або за допомоги телефона), вони мають мати можливість сформувати уявлення про діяльність самого владного органу, і про те, на що саме ця діяльність спрямована. А для цього необхідно, щоб на сайтах оприлюднювались рішення, постанови, розпорядження, вівся облік (реєстр) публічноїінформації, а також публікувались проекти рішень, які підлягають обговоренню та готуються до прийняття через 20 днів. В той же час, для свідомих та активних громадян, наявність всієї цієї інформації спрощує реалізацію контролю за діяльністю чиновників та впливу на формування порядку денного на локальному рівні.

Світлина ТСН

peredplata