Постраждалі від сучасного рабства можуть отримати статус та комплексну державну допомогу на Буковині

Постраждалі від сучасного рабства можуть отримати статус та комплексну державну допомогу на БуковиніВ Чернівецькій області тривають заходи щодо реалізації державної політики з протидії торгівлі людьми на виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми», відповідних Постанов Кабінету Міністрів України.

В рамках спільного з Чернівецьким обласним громадським молодіжним об’єднанням «Сучасник» проекту «Поширення національного механізму суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми, в Україні» за підтримки Координатора проектів ОБСЕ в Україні проведено ряд навчальних та підготовчих заходів щодо визначення та підвищення обізнаності відповідального в Чернівецькій області структурного підрозділу.

У 2013 році є перші офіційні звернення від постраждалих від торгівлі людьми мешканців Чернівецької області до органів місцевої влади за отриманням статусу та комплексною допомогою. Міністерство соціальної політики України розглянуло надіслані пакети документів та підтвердили встановлення статусу особам, постраждалим від торгівлі людьми, які звернулись до Чернівецької обласної державної адміністрації. Це свідчить про те, що органи виконавчої влади на Буковині набирають досвіду реалізації норм, які щойно набули чинності в Україні щодо захисту жертв сучасного рабства.

Україна залишається країною постачання, транзиту та поступово стає країною призначення для торгівлі людьми. За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні з 1991 року понад 120 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства.

У 2011 році був прийнятий комплексний Закон України «Про протидію торгівлі людьми», а у 2012 році – Державна цільова програма з протидії торгівлі людьми до 2015 року. Спільно з місцевою громадою в Чернівецькій області заплановано заходи до 2015 року з відповідним фінансуванням з метою інформування населення щодо ризиків та небезпек потрапляння в тенета шахраїв та мисливців за «живим товаром».

Керівництво Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації та Чернівецького обласного громадського молодіжного об’єднання «Сучасник» планують обговорити та відповісти на питання журналістів щодо перших спільних напрацювань з реалізації проекту та подальших спільних кроків.
Протидія торгівлі людьми була визначена одним з пріоритетів головування України в ОБСЄ у 2013 році та є частиною інших міжнародних зобов’язань.
22 лютого о 10.00 у 418 каб. приміщення ОДА (вул. Грушевського ) відбудеться обговорення заходів щодо реалізації державної політики з протидії торгівлі людьми.

За додатковою інформацією звертатись в управління сім’ї, молоді та з гендерних питань Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації – тел. 523492 та в ЧОМГО «Сучасник» тел. 0507368718

peredplata