Як українці розуміють та оцінюють систему влади і куди нас це веде

 

До 30-ї річниці Незалежності України ми в Центрі спільних дій вирішили дізнатися, як громадяни ставляться і оцінюють систему влади країни.

За ці 30 років змінювалися не лише взаємини між сторонами трикутника з вершинами Парламент – Президент – Уряд, а ще підходи та практики політичних еліт. Все це безпосередньо впливало на громадян, які давали оцінку політичним акторам на виборах.

Ми вирішили дослідити процес трансформації української системи влади незалежної України та підготували для вас огляд “Історія балансу влад в незалежній Україні”. Цей аналітичний документ складається з трьох частин та описує, як протягом 30-ти років змінювалися підходи ключових інституцій влади до врядування, економіки та безпеки і оборони.

До вашої уваги – перша частина нашого огляду, в якій баланс влад в Україні між президентом, урядом і парламентом досліджено через призму повноважень призначати чиновників на важливі державні посади.

Читати

Також спільно із дослідницькою агенцією Info Sapiens ми провели загальнонаціональне опитування та фокус-групи щодо того, як громадяни розуміють діяльність органів влади, загрози для добробуту і демократії та які зміни в розподілі повноважень ключових державних інституцій хотіли б бачити в майбутньому. Дослідження показало, що в оцінках про те, як працюють інституції, люди базуються на хибному розумінні реального стану речей. 

Наприклад, 15% українців вважають, що президент створює найбільше загроз для демократії, а 45% впевнені, що таким органом є Верховна рада. Водночас майже половина (48%) опитаних впевнені, що рішення, які суперечать Конституції – одна з головних загроз демократії. А джерелом таких рішень, як показує історія незалежної України та наш щотижневий моніторинг, здебільшого, є президент.

За останній час чинний президент Володимир Зеленський своїми указами звільнив суддів Конституційного суду та наклав санкції на власних громадян – що власне і суперечить Конституції. Подібним чином діяли і Віктор Ющенко, і Петро Порошенко. Хоч Леонід Кучма і Віктор Янукович номінально не порушували Конституцію, але саме за час їхнього президентства в Україні відбувалися гучні вбивства політичнх опонентів та поліцейське свавілля.

Читати

Цікаво, що серед головних загроз у роботі центральних органів влади українці також вбачають і парламентську кризу, коли Верховна Рада не ухвалюватиме рішень. Так думає 41%. А кожен четвертий (24%) переживає за надмірну концентрацію влади в руках президента.

Можна стверджувати, що громадяни досить об’єктивно оцінюють ризики, які стоять перед Україною. Однак, не можуть встановити зв’язку і зрозуміти, від кого насправді йдуть ключові загрози.

peredplata