Якби Яценюк змовчав про стеження в Чернівцях, завтра його могли б викрасти

Якби Яценюк змовчав про стеження в Чернівцях, завтра його могли б викрастиПро це заявив народний депутат України Геннадій Москаль на передачі \”Знаку оклику\” на каналі ТВі.

Гість \”Знаку оклику\” – Геннадій Москаль, генерал-лейтенант міліції, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Артем Шевченко: Пане Геннадію, чи розібралися ви все-таки, що трапилось у Чернівцях? Хто були ті офіцери або не офіцери в автомобілі \”Ланос\”? До яких органів вони належали, якщо це справді правоохоронці?

Геннадій Москаль: Це дійсно правоохоронці. І знаєте, нас уже лякають з переляку – самі правоохоронці перелякались. І проти Яценюка, і проти мене відкрили кримінальне провадження. Ну, ще би написали, що ЖЕК відкрив або товариський суд при ЖЕКу. Є ж параметри, які встановлені новим Кримінальним процесуальним кодексом: це може зробити тільки генеральний прокурор України.

Друге, яке втручання в діяльність правоохоронних органів? У вашому сюжеті це видно. Спитали: \”Хто ви такі?\” До речі, ми до них абсолютно не маємо ніяких претензій. Вони виконували свою задачу як рядові співробітники, але виконували дуже погано. Тому що, не маючи досвіду, як і вся правоохоронна система, що сьогодні перебуває в такому кризовому стані професійному, – тому і підготовка була нульова.

Дивіться також: Хто і навіщо стежив за Арсенієм Яценюком?

Вони сказали, що машина належить Чернівецькому дріжджзаводу, вони там працюють. Я проживаю в Чернівцях – 10 років як дріжджзавод закритий і взагалі не працює. Звідки там може появитися \”Ланос\” ще й з одягнутими більш-менш нормально працівниками?..

Артем Шевченко: Ну, машина може належати кому-завгодно.

Геннадій Москаль: Та ні!

Артем Шевченко: Інша історія – це легенда чи це правда?

Геннадій Москаль: Та явно, що це неправда! Питання одне. Сьогодні відомо, звідки вони, їхні прізвища, звання і тому подібне. Але наскільки…

Артем Шевченко: Назвіть нам їх.

…Ще би написали, що ЖЕК відкрив або товариський суд при ЖЕКу

Геннадій Москаль: Я був експертом із державних таємниць. Прізвища співробітників, котрі працюють у службах, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, є державною таємницею. От як я сьогодні вам скажу, то це буде для вас, як в радянській пісні: \”Ради нескольких строчок в газете…\”, а для мене це буде дійсно реальна кримінальна справа – за порушення розголошення державної таємниці.

Артем Шевченко: Але це співробітники МВС чи СБУ?

Геннадій Москаль: Це була спільна операція СБУ і МВС.

Артем Шевченко: Скажіть, будь ласка, чому вона проводилася саме у Чернівцях? Чи не тому, що, скажімо так, і політик Яценюк, і ви як міліціонер саме в Чернівцях пережили своє, скажімо, професійне становлення і вони пильнували, раптом ви би там, на своїй батьківщині, зробили щось таке протизаконне?

Геннадій Москаль: Ні-ні. Я абсолютно тут не говорю про якусь мою заслугу. За мною не стежили. Я маю звичку: коли виходжу з дому, я чітко курував ці служби МВС і Служби безпеки України і чітко знаю, де можуть стояти машини зовнішнього спостереження. І якщо їх у тому місці немає, то я собі спокійно… Ну, навіть якщо я не буду оглядатися, то маю якесь шосте відчуття, яке чітко вказує мені, що за мною ведеться спостереження.

Артем Шевченко: А яке чуття мав ваш лідер, що Арсеній Яценюк помітив це спостереження?

Геннадій Москаль: Арсеній Петрович помітив це буквально десь через півгодини з моменту перебування у Чернівцях. Річ у тім, що велися дві автомашини – друга, шкода, втекла. Значить, вони міняли ці всі номери. І йому кинулося в очі: ну як, тільки що стояла машина з одним номером і ті ж обличчя поруч – тут же, через 10 хвилин, він виходить із приміщення, а вони стоять уже з іншим номером. Він подзвонив мені і питає: \”Що це таке?\” Я кажу: \”Це класичне зовнішнє спостереження\”. Я \”пробив\” номери, які були дані, через колег, через картотеку Міністерства внутрішніх справ України – і як завжди, списані, вкрадені…

Я маю звичку: коли виходжу з дому, то чітко знаю, де можуть стояти машини зовнішнього спостереження

Артем Шевченко: Це так звані номери оперативного прикриття.

Геннадій Москаль: Так, номери оперативного прикриття. Хоча, за законом, мали би вони бути виведені в окрему картотеку. Та людина, яка запрошує ті номери, – мали би подзвонити керівникові Департаменту зовнішнього спостереження МВС України, і той мав би передзвонити тій людині і спитати: \”На якій підставі? Чого?\”

Ось так і Ґонґадзе, за яким стежили, написав генеральному прокуророві України і вказав чіткі номери. Йому сказали, що \”тобі щось приснилося – номери вкрадені, загублені, списані і таких номерів не існує…\” Тому Генеральна прокуратура не має ніяких підстав проводити.

Тому скаржитися комусь і звертатися зі скаргою панові Яценюку чи мені… До речі, таке саме зовнішнє спостереження велося і за паном Тягнибоком. Думаю, нехай він розбереться зі своєю охороною, чому вона не помітила. Тому що це вже сказали мені співробітники – місто невелике, мене там усі знають. Мені говорять: \”Чого ж ви не спіймали тих, що і за Тягнибоком їхали?\”

Артем Шевченко: А чому саме в Чернівцях вирішили проводити такі спецоперації правоохоронці спільно, як ви кажете, МВС та СБУ? Правильно?

Геннадій Москаль: Так. Знаєте, ці проплачені, вибачте, політологи і, не в образу сказано, деякі проплачені журналісти й інші провладні телеканали кажуть, що ця акція \”Вставай, Україно!\” нічого не дає, що політики, як Яценюк, Тягнибок, не несуть для нинішньої влади великої небезпеки… Тоді закономірне питання: а чого ви так боїтеся?

Чому була спільна акція? Тому що більшість працівників була під час формування колон, під час ходи колон, під час виступів – вони мали все записати, про що говорили лідери опозиційних партій, усе зафільмувати, передати до Києва і тому подібне. А так же ніхто ж не приховував – план перебування Яценюка і Тягнибока був у ВО \”Батьківщина\” й у ВО \”Свобода\”. Будь-який начальник міліції чи служби безпеки міг запросити, і йому би дали цей план, він не є таємний.

Ось так і Ґонґадзе, за яким стежили, написав генеральному прокуророві України і вказав чіткі номери

Артем Шевченко: У такому разі, яка взагалі мета цього зовнішнього спостереження з точки зору оперативної цінності, скажімо так?

Геннадій Москаль: Сказати чесно? Дурість вислужитись перед вищим керівництвом держави: \”Авось, ми щось помітимо, авось, він кудись піде; може, десь його там сфотографуємо з якоюсь чаркою чи з якоюсь зустріччю, а потім використаємо це…\”

Артем Шевченко: Тобто це такий пошук компромату – раптом щось станеться?..

Геннадій Москаль: Так, \”авось – а тут же ми наготові, ми тут усе зробили, ми тут на смерть стояли. От бачите: опозиційні політики що наробили? Зірвали нам увесь план і розтрубили це на всю Україну\”.

Артем Шевченко: Пане Геннадію, а можливо, міліція права, коли говорить, що оперативні заходи проводилися, та вони не були пов\’язані з народними депутатами? Може, ви зірвали якесь полювання на якихось чернівецьких бандитів? Може, вам, Арсенієві Яценюку здалося, що вони за ним їздять, а їздили вони не за ним, а за якимись кримінальними злочинцями?

Геннадій Москаль: Пане Артеме, дивіться. Я їх питав, питав їх Арсен Петрович: \”Хлопці, хто ви?\” – \”Ми працівники Чернівецького дріжджзаводу\”. Добре. Яценюк дзвонить 102 – прибуває слідча оперативна група. Слідчий їм представляється, дає, щоб вони написали письмову згоду на огляд автомашини. Ці дурні – як назвати їх інакше? – слідчому підписують, що \”так, нате, дивіться\”. Якщо там уся техніка, все є, і зібралася маса людей, близько ста осіб, приїхали всі регіональні засоби масової інформації – Чернівців і області. Їх питають: \”Хто ви?\” Вони те саме слідчій оперативній групі розказують. Приїжджає керівництво УМВС у Чернівецькій області. Я підходжу до заступника начальника УМВС, який був у цей час куратором цієї служби, тому що інший заступник просто десь у відпустці. Кажу: \”Хлопці, це ваша машина?\” – \”Клянемось, Геннадію Геннадійовичу. Та ви що, та ми би собі в голову такого ніколи… Ні, ми не маємо абсолютно до цього ніякого стосунку!\” Ну, все. Значить, Яценюк написав заяву, ми передали слідчому – про скоєння кримінального правопорушення, і виїхали.

Прес-служба повідомляє через певний час, що \”це не наші, ми до цього нічого не маємо, ніякого стосунку, ми вперше про це чуємо\”. І в неділю, як грім серед ясного неба – що \”це наші працівники, що це робились якісь оперативні заходи\”, а народні депутати їм зірвали, тому відкрито кримінальне провадження проти народних депутатів Яценюка і Москаля.

Сказати чесно? Це дурість – вислужитись перед вищим керівництвом держави

Артем Шевченко: А як ви вважаєте, що мало би статися після подібної ситуації, якби Україна була правовою державою? Що ви будете робити?

Геннадій Москаль: Ну, думаю, що перше – мав би подати у відставку міністр внутрішніх справ України, бо це безпрецедентний…

Артем Шевченко: У чому порушення? У чому ви його конкретно звинувачуєте?

Геннадій Москаль: Лідери двох опозиційних партій. У чому їх підозрюють, скажіть? Вони що є агентами іноземних спецслужб? Вони що резиденти іноземних спецслужб? Вони що готуються до повалення якогось конституційного устрою в державі? Вони проводили мітинг, який був дозволений владою, з дозволу влади, в дозволеному владою місці, всі плани були узгоджені з міліцією й іншими. В чому?! Якщо лідери двох опозиційних партій перебувають під зовнішнім спостереженням спецслужб, і спецслужби… Дивіться: коли виходить оперативна машина на завдання, видається спецталон під розписку, тобто там є кузов автомашини, номер двигуна, колір і марка.

Артем Шевченко: Це ви держтаємниці нам ще не розкриваєте?

Геннадій Москаль: Це не держтаємниця. Це знає будь-який працівник ДАІ, патрульно-постової служби: якщо спиняє – показується талон і там написано, що машина не підлягає огляду багаж, особисті речі, не підлягає зупинці; пасажири – взагалі персони, до яких навіть не можна доторкнутись. До народного депутата можна доторкнутись і піджак порвати…

Артем Шевченко: Цього талону не було у цього екіпажу?

Геннадій Москаль: Цей талон був, але вони не показали. По-перше, я маю допуск до державної таємниці; Арсен Петрович був уповноважений президента України з надзору за діяльністю Служби безпеки України, він прекрасно знається на цих справах. Якби підійшли і показали талон і якщо би після цього ми проводили якісь дії, це явно було би вже поза рамками закону. Ми кажемо: \”Ви маєте якийсь стосунок?\” – \”Ніякого\”. Керівництво МВС клянеться, хреститься, каже: \”От завтра Паска. Клянемось усім святим, що ми до цього не маємо стосунку\”. То як далі розуміти ці всі дії, скажіть мені?

Керівництво МВС хреститься: \”Завтра Паска. Клянемось усім святим, що ми не маємо стосунку\”

Артем Шевченко: Геннадію Геннадійовичу, а чому ця практика – вона ж хибна… Правоохоронні органи – міліція, СБУ – мають гіркий досвід. Саме офіцери \”наружки\”, так званої \”сімки\”, були причетні до гучного злочину з Ґонґадзе; саме офіцери \”наружки\” не вперше потрапляють у подібні скандали (ми показали у нашому сюжеті) – у різні часи, різних служб, але їх дуже часто ловлять на такому несанкціонованому, незаконному спостереженні, незаконних або не зовсім законних оперативних заходах. Чому ця ганебна практика продовжується, дискредитуючи таким чином і саму службу, яка корисна і потрібна для розкриття злочинів?

Геннадій Москаль: Знаєте, це люди вже розшифровані і, за внутрішніми інструкціями, вони підлягають звільненню з органів внутрішніх справ; вони вже не мають права там працювати. Тому що якщо людина працює у цій службі, яка займається зовнішнім спостереженням, то навіть дружина не повинна знати, де працює її чоловік – за інструкцією, він має їй розказати, що працює в якомусь філіалі науково-дослідного інституту і т.п. Завтра теща, односельчани – всі ж знають…

Мені дали всі екіпажі і номери тих, хто за Тягнибоком (стежив), і всіх, хто за Яценюком. Питання не в тому. Питання ось у чому, що говорить про \”печерність\” підготовки. От того, кого показують з мікрофоном – він стоїть біля Яценюка, і голос з руки, бо в нього мікрофон був вмонтований у рукаві сорочки: \”Где объект? Доложите, где объект!\” Усі дивляться, хто ж це шукає? Об\’єкт стоїть поряд.

Артем Шевченко: Геннадію Геннадійовичу, чому ця практика не припиняється і до чого вона може призвести? Адже справа Ґонґадзе мала б навчити, що не можна в незаконний спосіб виконувати…

Геннадій Москаль: Так скажіть мені. Сьогодні кажуть: правильно зробили чи неправильно, треба було промовчати чи… Не потрібно було промовчати! Тому що якщо сьогодні би Яценюк промовчав, завтра його могли би вкрасти так, як Ґонґадзе. Чи його, чи Тягнибока, чи іншого опозиційного політика і т.п.

Стоїть – і голос з руки: \”Где объект? Доложите, где объект!\” Об\’єкт стоїть поряд

Артем Шевченко: Ну, вони захищені бодай мінімальною охороною, а пересічні люди не захищені.

Геннадій Москаль: Ну, так вибачте, скажіть мені, якщо люди, керівництво – це ж не робилося без санкції Міністерства внутрішніх справ, це не робилося без санкції Служби безпеки України. Невже ви думаєте, що це самодіяльність начальника УВС чи керівника цього підрозділу?.. До речі, його там немає – він виконує обов\’язки…

Артем Шевченко: Опозиція вимагатиме чогось після цієї події?

Геннадій Москаль: Чекайте, давайте розберемося, за що сидить Луценко. Луценко сидить за те, що він, прийшовши з відпустки, не знаючи, що оперативно-розшукова справа закрита одним із його заступників, підписав про проведення такої самої справи…

Артем Шевченко: Справи відносно одного з фігурантів справи про отруєння Ющенка. Чого ви вимагатимете після цього?

Геннадій Москаль: Перше, порушити проти керівництва МВС кримінальну справу за перевищення влади, за зловживання владою, за порушення конституційних прав громадян, за порушення закону про оперативно-розшукову діяльність і порушення закону \”Про правовий статус народного депутата України\”.

peredplata