Сьогоднішня мета Берліна

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Сьогоднішня мета Берліна полягає в тому, щоб “Росія не перемогла у цій війні проти України і людства” – Олав Шольц
Бундестаг ФРН змінює порядок денний, стиль роботи і запроваджує нові правила у своїй роботі. Канцлер Олав Шольц кардинально змінює своє ставлення і підходи щодо Росії і, зокрема, щодо Володимира Путіна та його оточення…
За часів, коли канцлером Німеччини була близька подруга господаря Кремля Ангела Меркель, у бундестазі не було у правилах, аби канцлер Німеччини регулярно звітував перед членами бундестагу. З відходом пані Меркель у політичне небуття у бундестазі змінилися правила. Тепер канцлер Німеччини Олав Шольц і його кабінет міністрів будуть регулярно звітувати і відповідати на запитання депутатів бундестагу. Сьогодні у бундестазі відбувся другий раунд запитань до Олава Шольца.
Найaктуальнішим сьогодні питанням німецьких політиків залишається війна Росії проти України і, зокрема, жахливі кадри з Бучі, які, за словами канцлера, його глибоко вразили. “Перед своїм відходом російські солдати влаштували різанину українських цивільних осіб, у тому числі дітей, жінок та літніх людей, – заявив Шольц, – а вбивство цивільних осіб є воєнним злочином”.
Він назвав “цинічною брехнею” твердження Москви про те, що йдеться про інсценування, і закликав притягнути до відповідальності злочинців та замовників. При цьому Шольц розповів про те, що його уряд підтримує всі міжнародні зусилля, спрямовані на похвилинне відновлення картини звірств у Бучі та інших українських містах і селах та допомагає розслідувати злочини й збирати докази цих страшних злочинів.
Канцлер про постачання зброї українській армії
Звертаючись із трибуни Бундестагу безпосередньо до російського президента, Олаф Шольц зажадав від Путіна “негайно припинити цю вбивчу та самогубчу війну й вивести свої війська з України”. А доки це не станеться, продовжував канцлер, Німеччина й надалі надаватиме Україні всебічну допомогу, зокрема і зброю. Таку, що є в арсеналах Бундесверу, додав Шольц, і що діє швидко та ефективно.
Ще один напрямок – посилення санкційного режиму. На підході вже п’ятий пакет санкцій, які, за словами канцлера, “цілеспрямовано сприятимуть тому, щоб Росія відчула наслідки цієї війни і припинила її”.
Чи буде це постачання зброї, чи йдеться про прийом українських біженців чи санкції, ціль Берліна, відверто заявив Олаф Шольц, полягає в тому, щоб “Росія не перемогла у цій війні”.
***
Експерт фракції консерваторів Юрґен Гардт (Jürgen Hardt) поцікавився у Олава Шоьца: “Чому, наприклад, Чехія погодилася передати Україні свої БТРи і танки, а Німеччина ні?”. На це Олав Шольц відповів, що “по-перше, тому, що країни ЄС і НАТО узгоджують між собою постачання озброєнь українській армії. А, по-друге, додав він, щодо чеських БТРів і танків йдеться про бронетехніку, яка була на озброєнні ще в армії колишньої НДР. Це машини ще радянського виробництва, перевага яких полягає в тому, пояснив Шольц, що українці вже мають досвід поводження з ними.
***
Цікаве питання поставив Аніко Мертен (Aniko Merten) з фракції лібералів щодо гарантій безпеки, які президент України Володимир Зеленський вимагає на майбутнє в обмін на нейтралітет своєї країни, зокрема й від Німеччини. Олаф Шольц визнав, що розмови з Києвом на цю тему ведуться, але вони конфіденційні, тому більш конкретно щодо цього він висловлюватися не захотів.
***
Представник бундестагу Жанін Віслер (Janine Wissler) із фракції Лівих сил захотіла дізнатися, чому в інших країнах Європи часто заморожують власність і рахунки російських олігархів, що потрапили під санкції, причому, на великі суми – наприклад, у Бельгії 10 мільярдів євро, а в Німеччині змогли арештувати поки що лише 95 мільйонів євро на їхніх рахунках у німецьких банках.
Тут Олав Шольц лукавив (сказав відверту неправду). Мовляв, на відміну від інших країн, Німеччина не створювала для російських олігархів режим найбільшого сприяння, не видавала їм “золотих віз” та “золотих паспортів”, тому, мовляв, їхніх грошей у німецьких банках менше. Водночас він визнав, що у Німеччині ще недостатньо правових інструментів для імплементації персональних санкцій і пообіцяв оперативно створити необхідну для цього правову базу.
P.S. Як відомо: “вода камінь точить”. І ми стали свідками того, що у Європі ще одна “крига” скресла і політичний бомонд Німеччини крок за кроком виходить з політичної сфери Кремля, ФРН змінює свою політичну парадигму щодо Росії.

peredplata