Генеральна репетиція лідерів країн “Ініціативи трьох морів

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Генеральна репетиція лідерів країн “Ініціативи трьох морів” у Ризі перед самітом ЄС у Брюсселі
Мудра і дуже доречна ініціатива керівництва Латвії та її партнерів зустрітися у форматі “Ініціативи трьох морів” непередодні саміту Євросоюзу, який відбудеться у Брюсселі 23-24 червня. Зустріч лідерів країн Центральної і Східної Європи дозволить їм задалегідь, перед самітом ЄС, узгодити між собою усі нагальні питання, обговорити можливі “підводні рифи” та непорозуміння і виробити спільну позицію щодо ключових питань саміту ЄС: цe надання Україні статусу “кандидата у члени Європейського Союзу” i допомога Україні у експортуванні зернових та інших продуктів у країни Африки, Азії, Латинської Америки і деяких країн Європи.
Примітно, що до другого питання несподівано доброзичливо віднеслась Угорщина і вже сьогодні запропонувала Україні та Євросоюзу надати свої транзитні магістралі для транспорування зерна у порти Балтики й Адріатики. А от, щодо першого і надважливого питання – надання Україні статусу “кандидата у члени Європейського Союзу” – доведеться ще зачекати до остаточного рішення офіційного Будапешту.
Нагадаю! Сьогодні президент України Володимир Зеленський провів розмову з Президентом Польщі Анджеєм Дудою, під час якої лідери скоординували позиції перед самітом лідерів країн “Ініціативи трьох морів”.
*** “Ініціатива трьох морів”, тобто створення партнерського блоку від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів, спрямована на поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи. Проект об’єднує 12 країн цієї частини континенту, які є членами ЄС.

peredplata