Закликав до створення Буковинської Народної Республіки та окупації Херсонщини: СБУ викрила антиукраїнського агітатора на Буковині

Оперативники Служби безпеки України встановили, що мешканець Чернівців із 2020 року на своїй сторінці в соціальній мережі активно поширював заклики до створення т. зв. «Західно-буковинської народної республіки» та відновлення «Західноукраїнської Народної Республіки» як окремих державних утворень. Також чоловік закликав до фізичного повалення конституційного ладу насильницьким шляхом за допомогою осіб, які мають досвід ведення війни.

 
Сповідуючи проросійські погляди, підозрюваний публічно звертався до президента росії із закликами до військового захоплення Нової Каховки та Херсона, що, на його думку, дозволило б відновити водопостачання до тимчасово окупованої території АР Крим.
 
В ході проведення обшуку в помешканні фігуранта співробітники спецслужби виявили докази його антиукраїнської діяльності.
 
Семантико-лінгвістична та комп’ютерна експертизи підтвердили, що поширювані зловмисником матеріали містять публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу, захоплення державної влади, а також до зміни меж території або державного кордону України.
 
Слідчі СБУ повідомили правопорушнику про підозру за ч.2 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому міри запобіжного заходу.
 
Викриття протиправної діяльності проводили співробітники Управління СБУ в Чернівецькій області під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури.
 

Закликав до створення Буковинської Народної Республіки та окупації Херсонщини – повідомлено про підозру жителю Буковини

За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру буковинцю, який закликав до повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 110 КК України).

За даними слідства, житель Чернівців систематично поширював у соціальній мережі «Fасеbook» дописи із закликами до створення Буковинської Народної Республіки, відокремлення від України Закарпатської області та окупації Російською Федерацією Херсону і Нової Каховки. 

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ в Чернівецькій області.

Нагадуємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

peredplata